Onverwachts visite? Zo ruim je je huis snel op
huis snel opruimen onverwachte gasten

Onverwachts visite? Zo ruim je je huis snel op

Het is vaak hartstikke gezellig als er spontaan visite komt, maar soms kan het ook even schrikken zijn. Zeker wanneer het huis één grote bende is, dan sta je misschien niet te springen om bezoek.

Natuurlijk hoeft een huis niet altijd spic en span te zijn. Gasten verwachten echt geen showroom als ze bij je op bezoek komen. Ze komen voor jou, niet voor een schoon en opgeruimd huis. En als er onverwachts bezoekers voor de deur staan dan valt er ook niks meer op te ruimen.

Maar misschien heb je nog wel 5, 10 of 30 minuten om snel op te ruimen. Zelf vind ik het dan altijd prettig om toch even snel schoon te maken en het huis er net iets beter uit te laten zien.

Wil je weten wat je snel kunt opruimen als er onverwachts visite komt? Bekijk dan deze tips.

huis opruimen bij onverwachts bezoek

1. Vaat uit de keuken opruimen

Zelf hebben wij een open keuken en vanaf de woonkamer heb je dus goed zicht op het aanrechtblad. Daarom probeer ik het aanrecht altijd zo netjes mogelijk te houden, maar zeker op drukke dagen lukt dit niet altijd.

Wanneer er visite komt is het eerste wat ik doe dan ook de vaat op het aanrechtblad in de keuken opruimen. Even snel wat dingen afwassen die niet in de vaatwasser mogen, de vaatwasser helemaal vullen en een doekje over het aanrecht. Zo ziet het er weer een stuk netter uit.

2. Losse spullen opruimen

Naast vaat op het aanrechtblad slingert er nog weleens wat ‘rommel’ in de woonkamer. Denk aan afstandsbedieningen, tijdschriften of spullen op het dressoir die nog opgeruimd moeten worden.

De meeste spullen kunnen gelukkig eenvoudig en snel opgeruimd worden. En heb ik weinig tijd dan gooi ik de spullen die nog opgeruimd moeten worden tijdelijk in een mand. Makkelijk en snel en het ziet er direct een stuk netter uit.

Dan is het wel belangrijk om daarna niet te vergeten de spullen in de mand alsnog op de juiste plek te leggen. Of weer op het dressoir, in het zicht, om later alsnog op te ruimen. Want eerlijk is eerlijk, ook dat gebeurt hier nog weleens.

3. Zet de ramen open

Zeker bij goed weer is het slim om tijdens het schoonmaken (of gewoon de hele dag) de ramen open te zetten. Een frisse wind door het huis voelt aangenaam en een ruimte knapt er eigenlijk altijd wel van op.

In hartje winter is het waarschijnlijk minder prettig om de ramen open te doen. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om een lekkere geur in huis te creëren.

4. Snel een doekje over de tafels

Als er voldoende tijd is vind ik het ook prettig om nog even snel een doekje over de tafels en dressoirs te halen. Natuurlijk doe ik dit normaal ook al regelmatig, maar wij hebben zwarte meubels waar je echt alles op ziet.

Na een dag zie je op het dressoir bijvoorbeeld alweer wat stof liggen. En binnen 5 minuten heb ik een doekje over alle meubels gehaald, dus het is een kleine moeite om dit nog snel even mee te nemen.

5. Vergeet de wc niet

Ook door de wc zou je nog snel een doekje kunnen halen. Je hoeft de wc echt niet grondig schoon te maken voor er bezoek komt, maar even snel een doekje door de wc is wel zo hygiënisch.

Wist je trouwens dat je op het toilet een extra luxe gevoel kunt creëren door er lekkere geurstokjes neer te zetten? Zo ruikt het hier lekker fris en dat is wel zo aangenaam.

6. Snel met de stofzuiger door de woonkamer

Tijd om uitgebreid te stofzuigen heb ik meestal niet als er onverwachts bezoek komt. Maar sinds een tijdje hebben wij een steelstofzuiger (gewoon van de Lidl!) en die staat standaard in de hal. Het is een kleine moeite om die er even bij te pakken en snel mee door de woonkamer te gaan.

Een steelstofzuiger is echt ideaal om snel de woonkamer mee schoon te maken. Het is echt zo’n apparaat waarbij ik denk: waarom hebben wij dat nou niet eerder gekocht?

7. Vergeet de sierkussens op de bank niet

Liggen er bij jou ook flink wat sierkussens op de bank? Dat staat gezellig en onze bank zit er ook net wat lekkerder door. Maar na een paar dagen ziet het er vaak al een stuk minder netjes uit en zijn de kussens ingezakt en liggen ze her en der op de bank.

De woonkamer ziet er een stuk mooier uit voor bezoek als je de sierkussens even opklopt en weer netjes neerlegt. Kleine moeite, maar groots effect om ook hier even aan te denken!

8. Geniet!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je helemaal opgedraaid en oververhit van het schoonmaken je bezoek ontvangt. Kijk dan ook wat realistisch is om aan te pakken. Lukt het niet, dan lukt het niet.

Het is leuker voor je visite om gezellig ontvangen te worden in een net iets minder opgeruimd huis, dan door een chagrijnige gastvrouw in een blinkend schoon huis verwelkomd te worden.

Wat maak jij altijd als eerst schoon als je weet dat er onverwachts bezoek komt?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven