Het hoekje bij de tuindeur inrichten: tips en ideeën
achterpui vervangen tips

Het hoekje bij de tuindeur inrichten: tips en ideeën

Het gedeelte bij de tuindeuren wordt vaak overgeslagen bij het inrichten van de tuin. En natuurlijk is het niet de bedoeling dat je bij het openen van de schuifdeuren direct over tuinpotten of decoratie struikelt, maar het is wel leuk om dit gedeelte ook sfeervol in te richten.

Hou er dus rekening mee dat je de deuren vrij moet houden en dat je makkelijk in en uit het huis kan lopen. Je zult zien dat er dan nog genoeg ruimte over is om ook dit stukje tuin gezellig in te richten.

Bekijk deze ideeën voor inspiratie voor dit stukje tuin.

Idee 1: een tuintafel bij de deur

Als je voldoende ruimte bij de tuindeur hebt dan is het leuk om de eettafel hier dicht bij te plaatsen. Het is wel belangrijk dat de looproute hier niet bij belemmerd wordt.

Heb je bijvoorbeeld schuifdeuren dan is dit idee minder praktisch, tenzij je de tuintafel plaatst aan de kant waar de schuifdeur niet open kan. Ook bij openslaande tuindeuren is het belangrijk dat de tuintafel niet voor de openslaande deuren staat, maar uit de looproute.

tuinmeubelen winter

Een tuintafel dicht bij de gevel ziet er niet alleen gezellig uit, het is ook nog eens praktisch. Je hoeft namelijk niet heel de tuin door te lopen met eten en drinken.

Zet er een aantal planten in pot naast of achter en het ziet er nog leuker uit. En met een tafelklem op een rechthoekige eettafel kan je ook een aantal lampionnen, hangplanten of andere leuke decoratie ophangen.

Wij hebben de eettafel uiteindelijk wel verplaatst naar een ander gedeelte in de tuin. In de middag en avond staat namelijk de zon precies op deze plek en met de warme zomers was het niet heel fijn om hier te zitten. De tuintafel staat nu op een plek in de tuin waar we juist in de ochtend zon hebben.

Gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om het gedeelte bij te tuindeuren leuk in te richten!

Idee 2: decoratie bij de gevel

Bij brede schuifdeuren of een grote glazen pui ziet het er direct al minder saai uit, omdat je zicht op de woonkamer of keuken hebt. Maar zeker als de gevel voor een groot gedeelte uit steen bestaat dan is het leuk dit te stylen en het hoekje nog gezelliger te maken.

tuin muur ideeën

Dit kan bijvoorbeeld met:

  • een leuke tuinposter
  • mooie verlichting aan de muur
  • lampionnen en prikkabels
  • tuinplanten in pot voor de gevel
  • een mooi vogelhuisje aan de muur
  • een sierhaard (een echte tuinhaard dicht bij de gevel is minder handig en veroorzaakt zowel in je eigen huis als bij de buren rookoverlast)

Door wat gezellige decoratie dicht bij de deuren te plaatsen ziet dit gedeelte in de tuin er direct een stuk leuker uit.

Idee 3: combineer functioneel en mooi

Het hoekje dicht bij de openslaande deuren kan je natuurlijk ook praktisch inrichten. Na het realiseren van de uitbouw deelden wij bijvoorbeeld dit gedeelte van de tuin opnieuw in. Ook de buren hebben een uitbouw geplaatst waardoor er nieuwe mogelijkheden in dit hoekje ontstonden.

ideeën inrichten hoekje tuindeuren

Wij besloten in dit hoekje bij de gevel functioneel en mooi te combineren. In dit hoekje staan namelijk een regenton en wandslangsysteem. Het wandslangsysteem kan ook op de kraan naast de regenton aangesloten worden en zo is dit een heel handig hoekje geworden. Zowel voor de regenton als het wandslangsysteem hebben we wel voor een mooi ontwerp gekozen, zo ziet het er een stuk leuker uit.

Extra tip: De regenton staat op een ondergrond van split. Als we een keer regenwater knoeien dan loopt dit heel makkelijk weg en ontstaat er geen aanslag op de tegels rondom de regenton.

Idee 4: groen bij de gevel

Groen moet je doen! Er is genoeg wetenschappelijk bewijs over de voordelen van meer groen in de tuin. En natuurlijk is het niet praktisch om groen direct voor de schuifpui of openslaande tuindeuren te plaatsen, maar in het hoekje naast de ramen kan dit natuurlijk best.

Direct voor het raam kan je de tegels beter niet verwijderen. Bij een beetje regen heb je anders al snel veel zand op de ramen zitten. Je kunt natuurlijk wel planten in potten voor de ramen zetten. Deze zet je bijvoorbeeld bij schuifdeuren voor het gedeelte wat niet open kan. Bij openslaande deuren moet je er op letten dat de deuren nog wel goed naar buiten open kunnen.

En voor het stenen gedeelte kan je natuurlijk wel planten en bomen in de grond zetten. Let wel op de regelgeving hierover, want deze kan per gemeente verschillen. In sommige gemeentes moeten bomen bijvoorbeeld minimaal 2 meter van de erfgrens staan. In onze gemeente is dit slechts 50 centimeter. Daardoor is er ruimte om een mooie vijgenboom direct voor de gevel te zetten.

vijgenboom en hortensia

Zoals je ziet zijn er genoeg ideeën om de achtertuin ook dicht bij de tuindeuren gezellig in te richten. Of je nou een grote pui met schuifdeuren hebt of een enkele openslaande deur met smal raam, er is altijd wel iets mogelijk om het sfeervol te maken.

Van praktisch en mooi gecombineerd tot een tuin vol groen, inspiratie genoeg. Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven