Lezersvraag: waarom gaat mijn Yucca altijd dood?

Lezersvraag: waarom gaat mijn Yucca altijd dood?

Laatst kreeg ik op Instagram een berichtje van Colinda. Ze vroeg zich af hoe ze een Yucca in leven kan houden, want bij haar gaat deze plant altijd dood.

Nu snap ik dit probleem zelf ook heel goed. Vroeger, toen ik nog geen groene vingers had, overleefde een Yucca bij mij ook niet. Inmiddels weet ik gelukkig wel hoe je een Yucca moet verzorgen en deel ik graag mijn tips.

yucca niet meer dood laten gaan

Het grootste probleem bij het verzorgen van de Yucca

Waar het vaak mis gaat bij het verzorgen van de Yucca is dat de Yucca maar heel weinig water nodig heeft. Veel mensen geven de Yucca veel te veel water, waardoor de kamerplant gaat rotten en dood gaat.

De Yucca Elephantipes, ook wel bekend als Palmlelie, groeit van oorsprong in warme woestijnachtige gebieden en gedijt dus het beste met weinig water.

De potgrond van de Yucca mag helemaal droog vallen voor je de plant opnieuw water geeft. Deze plant kan beter iets te lang droog staan, dan dat je de plant teveel water geeft. Geef de Yucca ook niet teveel water in 1 keer, maar geef liever wat vaker een klein beetje water. En dat ‘wat vaker’ is dan ook hooguit om de paar weken, want zoveel water heeft de Yucca helemaal niet nodig.

Vind je het lastig om te bepalen of de kamerplant water nodig heeft? Zelf gebruik ik een vochtmeter waarbij ik kan aflezen of de Yucca water nodig heeft. Pas als de meter helemaal in het rood staat, en soms zelfs pas een weekje later, geef ik de kamerplant weer water.

Mijn vorige Yucca’s zijn doodgegaan aan te veel water, maar sinds ik een vochtmeter gebruik maak ik de fout niet nog een keer.

Als je net een nieuwe Yucca hebt gekocht controleer dan goed de vochtigheid van de potgrond. De kans is namelijk groot dat de Yucca veel te nat staat. Ik heb twee Yucca’s in huis, eentje gekocht bij een plantenwinkel en eentje bij een bouwmarkt. In beide gevallen was de potgrond erg nat. Hierdoor heb ik de eerste maanden deze planten helemaal geen water hoeven geven, want het duurde een tijd voor de potgrond helemaal opgedroogd was.

Staat de Yucca zo nat dat de potgrond doorweekt is en plant natte voeten krijgt? Dan is het zelfs beter om de potgrond te vervangen voor drogere potgrond.

Tip: zet de plant altijd in een binnenpot. Overtollig water kan zo de pot uitlopen en dit verkleind de kans op wortelrot.

Het is trouwens altijd het beste om kamerplanten regenwater te geven. Kraanwater bevat veel kalk en regenwater bevat juist goede mineralen die de groei van de planten bevorderen.

De beste standplaats voor de Yucca

Nog een reden waarom de Yucca dood kan gaan, is dat deze op een te donkere plaats in huis staat. De Yucca staat namelijk het liefst op een plek met veel indirect licht of zelfs een aantal uur per dag direct licht.

Heb jij de Yucca nu in het midden van de kamer staan? Verplaats deze plant dan naar een plek dichter bij het raam. Laat de plant wel rustig wennen als je deze recht voor het raam wilt zetten, want de overgang kan voor de plant te groot zijn. Schuif de plant steeds iets dichter naar het raam of kies ervoor de plant elke dag steeds iets langer voor het raam te zetten.

Maar, afhankelijk van de lichtinval, kan je de plant ook een paar meter van het raam zetten. Als de plant hier maar voldoende indirect licht krijgt dan is dit geen probleem.

De Yucca buiten zetten

Als je de Yucca echt een groeispurt wilt geven dan kan je deze plant ook in de zomer buiten zetten. Wacht wel tot na ijsheiligen, wanneer het niet meer kouder is dan 10 graden in de nacht.

Zelf wil ik de Yucca dit seizoen ook een plekje geven in de tuin onder de overkapping. In regenachtig Nederland is het namelijk wel belangrijk om erop te letten dat de Yucca niet te nat staat in de tuin.

Zet jij de Yucca ook buiten? Zorg er dan voor dat het regenwater uit de plantenpot goed kan weglopen en kies voor een standplaats met voldoende zonlicht voor de Yucca.

Wat kan je doen als de Yucca toch dood lijkt te gaan?

Misschien komen deze tips te laat en heb jij de Yucca te veel water gegeven. De kans is dan groot dat de Yucca gaat rotten. Dit heb ik vroeger, toen ik minder groene vingers had, ook gehad.

Gelukkig kan je de Yucca in sommige gevallen toch nog redden.

Controleer goed of de hele plant rot is of dat er nog sommige delen te redden zijn. Dit kan je controleren door voorzichtig de stam in te drukken. Is deze hard? Dan is het goed. Kan je de stam indrukken? Dan is deze rot. Dit gedeelte is dan niet meer te redden.

Zitten er nog delen aan de plant die niet rot zijn, bijvoorbeeld bij één van de takken, dan kan je deze stukken van de plant afsnijden. Zet dit stuk dan op wortels, zodat je hier nieuwe stekjes van kunt maken.

Het kan een tijdje duren voor er wortels aan het stekje groeien, maar wanneer de wortels lang genoeg zijn kan je het stekje in de potgrond zetten en zo je plant een tweede leven geven.

Ook kan het zijn dat het bovenste gedeelte van de stam rot is, maar het onderste gedeelte (nog) niet. Snij dan alleen het rotte gedeelte van de plant weg. Vervang de potgrond van de plant als de potgrond te nat is. Kijk ook meteen naar de wortels en snij het aangetaste gedeelte van de wortels weg.

Als je de stam van de Yucca goed verzorgd dan kan de plant mogelijk alsnog herstellen en kunnen er weer nieuwe uitlopers aan de plant komen.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven