Er zijn veel verschillende manieren om te beginnen met het opruimen en ontspullen van je huis. Laatst las ik over de ’take away 10′ method en het leek mij interessant deze methode ook eens uit te proberen.
Ontspullen is namelijk een proces dat nooit klaar is. Ik ben al heel wat jaren bezig met opruimen en heb echt wel minder spullen dan bijvoorbeeld 5 jaar geleden. Toch sluipt er ongemerkt regelmatig weer wat bij in huis en is het daarom belangrijk regelmatig te blijven opruimen.
Toen ik over de ’take away 10′ method (of zoals ik hem liever noem ‘ruim 10 dingen op’ methode) las, leek het mij interessant dit ook eens uit te proberen. Ongemerkt stoor ik mij soms toch weer aan de hoeveelheid spullen in huis en daarom is het een goed moment weer eens op te ruimen.
Lees verder om meer te lezen over de ‘ruim 10 dingen op’ methode en de verschillende voor- en nadelen van deze methode om te ontspullen.
Wat is de ‘ruim 10 dingen op’ methode?
De ‘ruim 10 dingen op’ methode is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is 10 dingen te verzamelen die weg mogen. Je kunt deze spullen verkopen op marktplaats, naar de kringloop brengen, gratis weggeven of weggooien. Dat beslis je zelf.
Je kunt deze methode alleen doen, maar ook met één van je gezinsleden. Dit is een laagdrempelige methode om met je kinderen uit te proberen en ze bewust te maken van spullen wegdoen. Ook als je een partner hebt die het lastig vindt om op te ruimen is dit een laagdrempelige manier om samen te beginnen met opruimen.
Je kunt ervoor kiezen deze methode in één ruimte toe te passen. Bijvoorbeeld 10 dingen in de slaapkamer, voorraadkast of keuken. Maar je kunt ook een rondje door het huis lopen en zo 10 dingen selecteren die weg kunnen. Zeker als je het lastig vindt om te beginnen, dan is het makkelijker om gewoon een rondje door het huis te lopen dan je op één ruimte te focussen.
Zelf besloot ik deze methode ook te proberen door een rondje door het huis te lopen. In 10 minuten tijd had ik zo 10 dingen verzameld die weg kunnen. Ik verzamelde vooral woondecoratie die al een tijdje in een hoek ligt, maar die ik ‘misschien ooit’ nog wel zou gebruiken. Ook een bakblik dat ik al lang niet meer gebruik en een boek besloot ik op te ruimen.
Ik vertel je graag de verschillende voor- en nadelen van de ‘ruim 10 dingen op’ methode.
Voordelen ‘ruim 10 dingen op’ methode
- Laagdrempelige manier om te beginnen met ontspullen;
- Je kunt deze methode ook samen met je gezinsleden doen;
- Deze methode kost weinig tijd, ik was in 10 minuten klaar;
Nadelen methode
- Deze methode zet niet echt zoden aan de dijk, je ruimt slecht 10 dingen op. Het is een begin, maar om echt orde te scheppen zal er meestal meer nodig zijn;
- Als je maar 10 dingen hoeft te selecteren pak je waarschijnlijk voor de hand liggende dingen. Volgepropte kasten of spullen met bijvoorbeeld emotionele waarde pak je niet aan. Dat is voor 1 keer niet erg, maar als je keer op keer voor deze methode kiest dan is het wellicht toch handiger ook een keer een andere methode met meer diepgang uit te proberen.
Wanneer is deze methode handig om te ontspullen?
De ‘ruim 10 dingen op’ methode is vooral een quick fix wanneer je je ergert aan rommel en snel een voldaan gevoel wilt hebben. Ook wanneer je altijd last hebt van uitstelgedrag of een gezinslid kennis wilt laten maken met ontspullen dan kan dit een fijne methode zijn.
Maar deze methode is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Wil je echt ontspullen, en ook het geluksgevoel van minder spullen ervaren, dan werkt deze methode naar mijn mening niet echt. Het is beter dan een opruimmethode uit te proberen waarbij je echt grootschalig de hoeveelheid spullen aanpakt.
Zelf vind ik deze opruimchallenge nog steeds een hele prettige methode. Deze methode kost wel veel meer tijd, maar het resultaat is ook een stuk groter.
Waarbij de ‘ruim 10 dingen op’ methode wel kan helpen is om weer te starten met opruimen. Een keer 10 dingen opruimen helpt natuurlijk niet echt, maar als je dit regelmatig herhaalt dan ga je wel resultaat zien. Zelf merk ik dat nu ik weer eenmaal de smaak te pakken heb ik regelmatig een rondje door het huis loop om 10 dingen op te ruimen. 10 dingen opruimen is laagdrempelig en daarom altijd wel haalbaar. De ene dag zal het makkelijker gaan dan de andere keer, maar het hoeft niet veel tijd te kosten.
Toch is het effectiever om het ontspullen grootschaliger aan te pakken, want met deze methode ruim je niet grondig op en pak je alleen de oppervlakkige rommel aan. Kasten leegruimen en uitzoeken kost toch meer tijd en past niet binnen deze methode. Maar door te starten met deze methode kan je wel de juiste motivatie vinden om grondiger op te ruimen.
Erger jij je aan de hoeveelheid spullen in huis? Mag de rommel wel wat minder? Dan is deze methode zeker leuk om een keer snel te proberen, maar het is nog beter om alles in 1 keer goed aan te pakken en je huis echt grondig op te ruimen.
Ken jij deze opruimmethode al? En wat vind jij hiervan?
Liefs, Ilse
Handige methode om weer in de aan modus te komen staan. En handig als je even snel wat wilt opruimen. Vaak zijn er al wel een aantal dingen waarvan je denkt die moet ik nog weg doen. Ik ben het wel met je eens dat echt grondig opruimen en ontspullen hiermee niet zo makkelijk zal gaan.
Precies om weer even ‘aan te gaan’ of even snel wat op te ruimen is deze methode heel fijn inderdaad 🙂 Ik merk dat ik nu ik deze methode een paar keer heb gedaan ik de afgelopen weken ook tussendoor af en toe iets pak om snel op te ruimen. Maar dat echt grondig opruimen moet hier toch ook weer een keer gebeuren 😉