Het ultieme stappenplan om je tuin klaar te maken voor de zomer
schaduw tuin creeeren ideeen en voorbeelden

Het ultieme stappenplan om je tuin klaar te maken voor de zomer

Het tuinseizoen breekt weer aan! Planten komen weer tot bloei, de zon laat zich vaker zien en je kunt steeds vaker lekker buiten zitten. Voor je kan genieten van een lekker plekje in de zon, moet er waarschijnlijk nog wel wat gebeuren in de tuin.

In dit artikel deel ik het ultieme stappenplan om je tuin klaar te maken voor de zomer. Zo weet jij precies wat je wanneer moet doen om de tuin perfect voor te bereiden op het komend seizoen.

Deze punten kan je stap voor stap doorlopen voor het gereedmaken van de tuin:

 • Planten en bomen snoeien
 • Nieuwe planten in de grond zetten
 • Extra voeding aan planten geven
 • Groene aanslag verwijderen
 • Plantenpotten schoonmaken
 • Planten voor potten kopen
 • Tuinmeubelen klaarzetten
 • Decoratie toevoegen

Ik vertel je graag hoe je deze punten het beste kunt aanpakken.

1. Planten en bomen snoeien

De meeste planten en bomen moeten in februari en maart gesnoeid worden. Dit is het beste moment, omdat het groeiseizoen dan nog (net) niet is begonnen en de ergste vorst achter de rug is. Maar als er vorst voorspeld is, is het beter om nog even te wachten met snoeien. Ook zijn er planten en bomen die juist in het najaar gesnoeid moeten worden. Het is daarom goed om uit te zoeken wat het beste is voor de specifieke plant of boom.

Vergeet niet, snoeien = bloeien. Planten en bomen groeien na een goede snoeibeurt veel beter en komen mooier tot hun recht. In dit voorbeeld kan je zien hoe onze olijfboom opknapte van een goede snoeibeurt.

hoe kort olijfboom snoeien

Ben je vergeten te snoeien in februari of maart? Voor sommige planten en bomen kan het geen kwaad als je iets later alsnog snoeit, alhoewel de groei dit seizoen dan wel iets minder kan zijn.

2. Nieuwe planten in de grond zetten

Planten zet je het beste in de volle grond buiten het groeiseizoen en op een moment dat het niet vriest. Daarom is de periode maart-april en september-november het beste om hier mee aan de slag te gaan.

Wil je nog nieuwe planten in de borders dan kan je dit dus het beste vroeg in het seizoen doen. In principe kan je vaste planten ook de rest van het jaar planten, als de temperatuur maar boven nul is. Maar plaats je planten in hartje zomer in de tuin, dan kan het wel iets langer duren voor de plant goed aanslaat. Daarom is het beter deze stap al vroeg in het seizoen uit te voeren.

3. Extra voeding aan planten geven

Het is ook verstandig om de planten in borders, maar ook de meerjarige planten in potten, extra voeding te geven. Koemest in korrelvorm is bijvoorbeeld geschikt voor de borders, maar je hebt ook specifieke voeding voor verschillende plantensoorten.

Geef de planten extra voeding aan het begin van het groeiseizoen, in maart en begin april, zodat de planten sterk blijven. Halverwege de zomer, in juni / juli, kan je de planten nog een keer extra voeden voor een sterke groei.

4. Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen doe je beter niet te vroeg in het seizoen, want dan kan de aanslag opnieuw terugkomen door de vele regen en kou. Met het plaatsen van planten is de kans ook groot dat de tegels opnieuw vies worden, dus je kunt beter iets langer wachten met deze klus.

En als je een tuin hebt met veel zon dan verdwijnt een deel van de groene aanslag met een beetje geduld vanzelf en heb je hier minder werk aan. Heb je net als wij een tuin op het noorden dan heb je pech en zal je toch echt de groene aanslag zelf moeten verwijderen.

Verwijder groene aanslag trouwens nooit met soda of azijn, want dit is schadelijk. Hoe dit precies zit lees je in dit artikel.

5. Plantenpotten schoonmaken

Als je toch bezig bent met het schoonmaken van de tuin kan je ook meteen de plantenpotten schoonmaken. Na een regenachtige winter kan een schoonmaakbeurt om de groene aanslag en het zand van de potten te verwijderen geen kwaad. De plantenpotten zien er daarna weer een stuk mooier uit.

Ook kan je uitgebloeide planten uit de potten verwijderen om weer ruimte te maken voor nieuwe planten.

6. Planten voor potten kopen

Nu de plantenpotten schoon zijn is het tijd om nieuwe planten te kopen. Planten in potten kan je gerust pas iets later in het seizoen kopen. Als de andere klussen in de tuin klaar zijn heb je een goed overzicht hoeveel planten je nog wilt kopen om de tuin gezellig in te richten.

planten in plantenpotten voortuin

Zelf heb ik bijvoorbeeld ‘dode’ planten zo lang mogelijk in de potten laten zitten en tot mijn verrassing komen een aantal van deze planten half april weer tot leven. Later dan planten gekweekt in kassen, maar ze zijn dus niet dood en dat scheelt weer geld voor nieuwe planten.

Dit jaar wil ik de tuinplanten ook bij een kweker in de buurt kopen. Dit is een stuk goedkoper dan bij het tuincentrum en ik ben erg benieuwd naar het assortiment. Informeer eens bij kwekers bij jou in de regio of ze hun kassen ook tijdelijk openstellen voor particulieren, want zo kan je heel wat geld besparen.

7. Tuinmeubelen klaarzetten

Afhankelijk van het weer kan je de volgorde van het stappenplan ook best iets omdraaien en de tuinmeubelen klaarzetten nadat de groene aanslag is verwijderd. Bij de eerste zonnestralen is het natuurlijk heerlijk om al wat van die zon mee te pakken. Maar een terras vol tuinmeubelen en kussens wanneer de groene aanslag nog verwijderd moet worden is iets minder handig.

En stap 1 tot en met 3 zijn echt tijdgebonden, dus het is beter hier eerst mee aan de slag te gaan voor je een lekker plekje in de zon opzoekt.

Als je de tuinmeubelen weer klaar zet dan is het ook verstandig om deze direct goed schoon te maken, houten meubels in de olie te zetten en eventueel de tuinkussens schoon te maken. Ik moet eerlijk bekennen dat het oliën van de tuintafel hier nog moet gebeuren, hopelijk is het binnenkort lang genoeg droog om deze taak ook op te pakken.

tuinposter achter tuintafel tegen schuur

8. Decoratie toevoegen

Last but not least, als alle belangrijke klussen gedaan zijn, is het tijd om wat decoratie aan de tuin toe te voegen. Dit zijn echt de puntjes op de i en het zorgt ervoor dat de tuin er een stuk gezelliger uitziet.

Er is genoeg te doen in de tuin, dus het is echt niet erg als je hier voorlopig niet aan toe komt. Maar met wat sfeervolle tuindecoratie ziet de tuin er wel net wat leuker uit.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • een mooi buitenvloerkleed
 • gezellige lampionnen of een prikkabel
 • decoratie aan de schutting zoals tuinposters of rieten manden
 • een mooi vogelhuisje of insectenhotel (mooi en goed voor de natuur)
 • nog meer plantenpotten met gezellige bloemen
afrikaanse muurmanden set zwart wit riet naturel

Er is genoeg te doen in de tuin, maar gelukkig hoeft het allemaal niet in 1 dag. Wel zijn een aantal taken wat meer tijdgebonden en het is daarom goed om hier mee te beginnen. Daarom is dit ultieme stappenplan voor je tuin handig om mee aan de slag te gaan.

En voor je het weet is jouw tuin klaar voor de zomer en kan je er dagen van genieten.

Veel tuinplezier komend seizoen!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven