Een verbouwing kost flink wat geld, zeker als je een deel van het werk uitbesteed. Na het verbouwen komt het leukste gedeelte en kan je gaan inrichten en stylen. Maar als er al een grote hap uit je budget is, heb je hier misschien maar beperkte middelen voor.
Zelf hebben wij de afgelopen jaren flink wat verbouwingen gedaan aan ons huis. Van een uitbouw van de woonkamer tot een nieuwe keuken en badkamer. Bij het stylen na de verbouwing heb ik daarom budgetkeuzes gemaakt en dit kan jij ook doen.
In dit artikel deel ik graag mijn favoriete budgetvriendelijke stylingtips voor na een verbouwing.
1. Voorbereiden voor de verbouwing
Ook voor de verbouwing kan je al een aantal budgetvriendelijke keuzes maken. Het belangrijkste is natuurlijk dat de verbouwing goed en professioneel wordt uitgevoerd. Vind een aannemer voor uw interieur, zodat je weet dat je de ingewikkelde zaken aan een echte vakman kan overlaten. Zo kan jij je richten op het inrichten en stylen en hierin goede keuzes maken.
Kijk bijvoorbeeld kritisch wat je al hebt. Wanneer je de keuken of badkamer gaat renoveren, moet dan echt alles vervangen worden of zijn er ook materialen of meubels die hergebruikt kunnen worden?
Zelf hebben wij bijvoorbeeld de keukenkastjes gewrapt. Dit is stukken goedkoper dan een nieuwe keuken en toch ziet het er weer heel anders uit. Nog belangrijker: de keuken kan zo nog zeker 10 jaar mee.
En kan je slimme keuzes maken om op materialen te besparen? Voor de uitbouw van onze woonkamer hebben wij een restpartij van onze huidige tegelvloer gevonden. In plaats van het verwijderen van de oude vloer en het leggen van een totaal nieuwe vloer, moest er alleen een tegelvloer in de uitbouw gelegd te worden. Zo bespaarden wij een heleboel geld!

Kijk vooraf dus al eens kritisch of er onderdelen zijn van de verbouwing waarop je kunt besparen door hergebruik of het maken van slimme keuzes.
2. Hergebruik en upcycle
Niet alleen materialen kan je hergebruiken, ook meubels en accessoires kan je na de verbouwing weer opnieuw gebruiken. Veel meubels en accessoires staan nog net zo mooi na de verbouwing, maar soms wel net even op een andere plek of in een nieuw jasje.
Op de bank na hebben wij bijvoorbeeld al onze grote meubels in de woonkamer behouden na de verbouwing. Alleen sommige spullen kregen een nieuwe plek en daarnaast kreeg het tv-meubel een nieuwe kleur.
Ik ben zelf fan van het upcyclen van meubels, want door het verven van een kast of meubelstuk ziet het er weer totaal anders uit. Op deze manier hoef je alleen nieuwe verf te kopen en zo bespaar je een hoop geld.

3. Kies voor tweedehands
Wanneer je toch meubels of accessoires wilt vervangen na een verbouwing, kan je ook kiezen voor tweedehands. Dit is niet alleen goedkoop, maar zo haal je vaak ook iets unieks in huis.
In de keuken wilden wij bijvoorbeeld een koffiecorner, maar we hadden geen budget voor een nieuw kastje. Via Marktplaats kocht ik dit vintage naaikastje en we verbouwden het tot een leuke koffiecorner. En dat voor slechts twee tientjes!

Voor je op zoek gaat naar nieuwe meubels, kijk eens welke meubels en accessoires je kunt vervangen door tweedehands. Dit is de manier om veel geld te besparen na een verbouwing en je huis toch gezellig in te richten. Gelukkig kan je tweedehands meubelen ook heel mooi combineren met nieuwe meubels en zo bespaar je een hoop geld.
4. Style met budgetvriendelijke decoratie
Met decoratie zet je de puntjes op de i, maar decoratie hoeft niet duur te zijn. Zeker niet als je slimme keuzes maakt in je interieur.
Kunst aan de muur hoeft bijvoorbeeld niet duur te zijn, de kringloop ligt vol met mooie lijsten en deze kan je eventueel pimpen met een likje verf. Druk mooie vakantiefoto’s en persoonlijke afbeeldingen af en je hebt een originele gallerywall. Combineer deze bijvoorbeeld met goedkope wanddecoratie van winkels als Kwantum en Action en je hebt direct meer sfeer in huis.
Ook planten geven veel sfeer in huis en met een beetje geluk kan je deze goedkoop op de kop tikken. Heb je al planten voor de verbouwing? Zet deze dan tijdelijk op een ander plekje, want planten kunnen slecht tegen vuil en tocht.
Nieuwe planten kan je goedkoper via Marktplaats of via Facebook op de kop tik, waar mensen soms hun oude planten te koop aanbieden. Ook bij de bouwmarkt of sommige supermarkten kan je soms voor een kleine prijs nieuwe planten vinden.

5. Mix budget met een eyecatcher
Een slimme stylingtruc is om meerdere budgetkoopjes te combineren met (minimaal) één eyecatcher. Investeer bijvoorbeeld in een mooie bank of een opvallende kast en laat dit je statement piece in de woonkamer zijn.
Je interieur krijgt zo een luxe uitstraling, ook met een huis vol slimme budgetkoopjes.
Wij hebben zo in de badkamer geïnvesteerd in een vintage badkamermeubel als eyecatcher. Daar gaat alle aandacht naar toe en daardoor valt het minder op dat slechts een gedeelte van de badkamer gerenoveerd is. Om te besparen hebben wij alleen het noodzakelijke vervangen en dankzij deze slimme keuze valt dat nauwelijks op.

6. Voeg texturen aan je interieur toe
Wanneer je weinig budget hebt om te investeren in meubels en accessoires na een verbouwing, is het slim om de focus te leggen op texturen in je interieur voor meer warmte.
Denk aan houten meubels en accessoires voor meer sfeer. Houten fruitkistjes of een mooie houten wandplank zijn goede voorbeelden van accessoires die niet veel geld hoeven te kosten en direct meer sfeer geven.
Ook verschillende stoffen, zoals een groot vloerkleed en sierkussens op de bank, maken je interieur helemaal af zonder hier veel geld aan uit te hoeven geven. De kringloop heeft vaak best wat keuze, maar zelfs in budgetwinkels kan je voor weinig geld terecht.

Met een verbouwing krijgt je huis een mooie update en dankzij deze budgetvriendelijke stylingtips kan je daarna je huis weer gezellig inrichten, ook met een klein budget!
Door creatief te denken, slimme keuzes te maken en te kiezen voor hergebruik, hoef je niet veel geld uit te geven voor het herinrichten van je huis na een verbouwing.
Heel veel succes!
Liefs, Ilse

Deel dit artikel of sla het op: