Verander je woonstijl binnen een minimaal budget | InteriorTwin
zwarte stoere lampen

Verander je woonstijl binnen minimaal budget!

Ooit waren de muren in onze woonkamer zacht grijs en hadden de klassiek gevormde poten van de eetkamertafel nog een witte kleur. Boven de tafel hing een glazen lamp met RVS spots. Landelijke woonaccessoires en grote witte stoelen aan de eettafel.

Niet te vergelijken met wat ik zie als ik nu om me heen kijk. Zo zie je maar: je woonstijl kan enorm veranderen!

Ik geloof ook dat dat goed is. Omdat je huis zich steeds aanpast aan wie je bent en waar je staat in je leven. Voor mij was dat destijds een wat onzekere eerste huizen koper die vooral veilige keuzes wilde maken.

Niet te gek doen met kleur, het moet immers nog jaren mee. Ook wilde ik een gezellig huis. En gezelligheid associeerde ik automatisch met een landelijke woonstijl.

landelijke inrichting

In de loop der tijd heb ik veel geleerd over interieur. Ben ik zekerder geworden in mijn keuzes. En heb ik mezelf beter leren kennen. Ik heb mijn woonstijl gaandeweg aangepast. Met minimale middelen, maar met groot resultaat!

Hoe ik dat deed? Dat lees je hier!

Tip: weet je zelf niet goed wat je woonstijl is? Bekijk dan eens deze tips om je woonstijl te bepalen.

Durf kleur te bekennen

blauwe muur met zwarte wandrekjes

Start met het maken van een kleurenpallet waar jij je goed bij voelt. Kijk hierbij ook bijvoorbeeld naar je garderobe. Kies jij vaak kleding in bepaalde kleurtinten? Dat betekent dat je hier vanuit een natuurlijke voorkeur naartoe trekt.

Ga niet direct voor de trends, maar kies juist op basis van gevoel. Als jij voor die gigantische wand met kleurstalen in de bouwmarkt staat, loop je waarschijnlijk automatisch naar een bepaald gedeelte toe.

Voor mij is dat duidelijk de blauw/groene hoek en met name de wat donkerdere kleuren. Dit was dan ook het uitgangspunt van onze kleurkeuze voor de wanden.

Beslis vooral lekker zelf!

Nu geef ik toe dat de reactie van mijn omgeving niet razend enthousiast was. ‘Dat wordt toch heel erg donker?’ en ‘Lijkt je woonkamer dan niet kleiner?’ kwam veel voorbij toen ik mensen de kleurstaal van mijn petrol-achtige wandverf liet zien. Helemaal toen ik aangaf dat het niet om een accentwand ging, maar de hele woonkamer.

blauwe muur met zwart grijze eethoek

Daar moet je dus allemaal vooral niet naar luisteren. Misschien lijkt mijn woonkamer wel kleiner. Maar sinds wanneer is groter altijd beter? We hebben een lichte houten vloer, met witte deuren en kozijnen. Dus met dat donker valt het ook reuze mee. En is lichter dan beter?

Vervang eerst je accessoires

Een houten sierlijke kandelaar, brocante gietijzeren tijdschriftenbak en glanzend metalen platenpotten op de vensterbank. Prima keuzes, maar bij mij paste het niet meer. De accessoires zijn wel de aankleding van jouw woonstijl en bepalen stiekem een behoorlijk deel van de sfeer die je kamer uitstraalt.

De witte wandplanken heb ik vervangen door metalen houders, de krulpoten van de tafel schilderde ik zwart en de glazen lamp verving ik door twee industriële lampen. Naast de kachel kwam een zwart metalen kast, als stoer element om spullen in op te bergen. Dit geeft echt een heel andere look!

Je kunt echt (bijna) alles schilderen

Je zult verbaasd staan wat je allemaal kunt schilderen. In ons toilet en de keuken hebben we de wandtegels geschilderd, in de badkamer de voegen (wie voegt er met geel/beige!?).

In de woonkamer heb ik de industriële lampen en de krulpoten van de tafel zwart geschilderd. De kleur zwart verbind de meubels met elkaar en maakt het net wat stoerder.

Welk meubel maakt de grootste impact?

Soms ontkom je er niet aan om toch een wat grotere uitgave te doen. Bijvoorbeeld omdat een groot opvallend meubelstuk niet is aan te passen aan je nieuwe woonstijl. Voor mij waren dit de grote witte eetkamerstoelen. Deze zijn echt met geen mogelijkheid stoer en industrieel te krijgen!

Ik heb goed overwogen welke stoelen wel zouden passen en gekozen voor stoelen met een stoffen zitting en een zwart metalen frame. En toen die nieuwe stoelen er eenmaal stonden.. was het echt een compleet andere woonkamer!

Veel plezier met jouw mini make-over!

Laura

BewarenBewaren

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven