Zo stek je je bananenplant + tips voor de verzorging
bananenplant stekken

Zo stek je je bananenplant + tips voor de verzorging

Op Instagram deelde ik pas een foto van mijn bananenplant en mijn eerder gestekte bananenplantje en vertelde dat bij beide planten weer een nieuw stekje aan het uitkomen is.

Daar kwamen veel vragen op hoe je het beste een bananenplant kan stekken.  Het leek mij daarom een goed idee om hier een blog over te schrijven.

In deze blog geef ik jullie zo goed mogelijk uitleg hoe je zelf je bananenplant kan stekken. Ook geef ik tips voor het verzorgen van bananenplanten zodat ook jij hopelijk stekjes krijgt uit je plant.

Heb je nog geen bananenplant in huis? Koop dan heel voordelig een bananenplant online.

Bananenplant

Per winkel verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

bananenplant stekken instructie

Verzorging van de bananenplant

Om überhaupt stekjes aan je bananenplant te krijgen is het natuurlijk belangrijk dat je goed voor je plant zorgt. Met deze verzorgingstips moet dat goed komen:

  • De bananenplant staat het liefst op een lichte en zonnige plek. Plaats de bananenplant daarom zo dicht mogelijk bij het raam. Hier op de foto zie je de bananenplant wat verder van het raam af staan, maar dat vond de bananenplant niet zo leuk. Ik heb zelf mijn lesje geleerd en plaats sindsdien mijn bananenplanten zo dicht mogelijk bij het raam.
  • De bananenplant heeft veel water nodig, meer dan een gemiddelde plant. De grond mag licht vochtig aanvoelen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt want dit kan wortelrot veroorzaken.
  • Oudere bladeren kunnen na verloop van tijd aan de randen bruin worden en gaan hangen. Dit is niet erg en hoort bij deze plant. Vind je dit niet mooi? Deze mag je dan verwijderen.
  • Geef de plant ongeveer 1 keer in de maand plantenvoeding.

De bananenplant is een kamerplant die niet giftig is voor honden en katten en daarmee geschikt voor elk huis.

Het stekken van je bananenplant

Als je je bananenplant goed verzorgt heb je kans dat er stekjes uitkomen. Ik leg je stap voor stap uit hoe je deze stekjes van de moeder bananenplant verwijderd.

1. Je kan het stekje pas verwijderen als deze sterk genoeg is. Gemiddeld genomen kan dit vanaf een centimeter of 20. Wacht liever iets langer zodat het stekje sterk genoeg is. Hoe groter de moederplant, hoe langer je kan wachten met stekken. Let op: ik meet vanaf het begin van het stekje (meestal 5 tot 10 centimeter onder de grond) tot de punt van de bladeren.

Maar let op, zie je dat de moederplant zich minder goed ontwikkelt? Dan kan het zijn dat er teveel energie gaat naar het stekje.

Verwijder dan wel het stekje om te zorgen dat de moederplant het overleeft. Dit was bij mijn kleinere bananenplant het geval, zoals je op de foto ziet groeit het stekje harder dan de moederplant.  Ik besloot dan ook deze te gaan stekken.

voorbeeld bananenplant stekken

2. Graaf de potgrond rondom het stekje weg. Zo kan je ook zien of het stekje zelf wortels heeft ontwikkeld. Je mag de moederplant hierbij uit de pot halen, maar dit is niet noodzakelijk.

Ik koos er wel voor om dit te doen, omdat de plant makkelijk uit de pot te verwijderen was. Bij de grote bananenplant zou ik ervoor kiezen de plant in de pot te laten zitten.

3. Snijd met een mes het stekje bij de moederplant weg. Dit doe je het liefst zo dicht mogelijk bij de moederplant. Zorg er natuurlijk voor dat de wortels niet beschadigen.

voorbeeld bananenplant stekje afsnijden

4. Heeft het stekje wortels? Plaats hem dan in een pot met zaai- en stekgrond. Heeft het stekje van de bananenplant geen wortels? Plaats hem dan eerst in een vaasje met water. Het stekje zal wortels gaan kweken, waarna je hem alsnog in de zaai- en stekgrond kan zetten. Bekijk ook dit overzicht met leuke stekvaasjes op water.

5. Als het stekje in de grond staat mag je deze meteen licht bewateren. Hou het stekje vanaf nu goed in de gaten. Een stekje verbruikt doorgaans meer water dan een volwassen plant, omdat deze nog hard groeit. Zelf gebruik ik een vochtmeter om te controleren hoeveel water mijn stekjes nodig hebben. Bij een bananenplant mag de meter in het rood (maar niet tot de uiterste rand) staan.

stekken bananenplant uitleg

Wil je nog meer leren over het stekken van planten? Dan kan ik het boek ‘ Stek je plant van Mama Botanica van harte aanbevelen.

Hierin vind je heel veel uitgebreide informatie over het stekken van planten, het verzorgen van stekjes en per verschillende plantentypes uitleg over hoe je deze plant het beste stekt.

Wat moet je doen met de dode bladeren van de bananenplant?

De dode en uitgedroogde bladeren van een bananenplant zijn minder mooi om te zien. Toch kan je ze het beste om de stam laten zitten en alleen de uiteindes verwijderen.

Zelf heb ik altijd de dode bladeren wel verwijderd. Helaas is op een dag mijn grote bananenplant omgevallen en bezweken onder zijn eigen gewicht.

De dode bladeren hadden dit wellicht kunnen voorkomen, doordat zij extra ondersteuning aan de stam bieden. Voor mij komt deze tip helaas te laat en ik begin opnieuw met mijn stekjes, maar hopelijk heb jij er wel wat aan!

Laat je het mij weten als je ook aan de slag gaat met het stekken van je bananenplant?

Liefs, Ilse

Per winkel verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

15 gedachten over “Zo stek je je bananenplant + tips voor de verzorging”

  1. Romy van leerdam

    Heee, ik heb vandaag je tips opgevolgd en me bananen plant van zn stekjes ontdaan vond het erg spannend om niets te beschadigen. Mijn plant had 5 stekjes. 2 met lange wortels die heb ik in een pot gedaan waarvan de andere zonder wortels nu in een glas water staan in het zonlicht. Hoe lang duurd het ongeveer voordat er wortels aan komen?

    1. Wat leuk dat je bananenplant zoveel stekjes had! Ik durf eigenlijk niet te zeggen hoe lang het duurt voor er wortels aankomen, ik heb vorig jaar namelijk voor het laatst gestekt zonder wortels. Ik geloof dat het een paar weken duurde, maar dat weet ik niet zeker meer.. succes!!

  2. Hay! Als je een bananenplantpup zonder wortels stekt in water, zijn er dan dingen waarop je moet letten? Moet ik het water regelmatig verversen? Moet je de bananenplant op een bepaalde manier gesneden hebben? De onderste blaadjes, houd ik die er aan of snijd ik deze ook weg?

    Dankje voor je voor jou tips!

    Groetjes!

    1. Hoi Luna, als er blaadjes onder het water vallen dan kan je deze beter wegsnijden (of minder water in het potje doen). Probeer altijd zo voorzichtig mogelijk te snijden. Water verversen is niet perse nodig en nog beter is het om, als dat kan, regenwater te gebruiken. Succes!

  3. Hallo,

    Zelf heb ik stekjes van de bananenplant helaas zonder wortels.
    Deze heb ik in een vaasje met de water gezet maar helaas er komen geen wortels aan wat doe ik verkeerd?

    1. Hoi Denise,

      Dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld een tekort aan daglicht. Sowieso kan het een tijd duren voor er wortels aankomen, dus probeer hem eens op een lichtere plek te zetten en heb geduld. Succes!

  4. Hoi! Ik lees je bananen plant berichtje nu pas.. ik ben opzoek naar de reden dat mijn plant slappe bladeren heeft onderaan een er witte bolletjes in de oksels van het blad (eeh waar het blad in stam overgaat zeg maar) zitten. Het lijken wel spinnendraadjes of zoiets… Mmm enig idee?

  5. Ik heb mijn stekje van bij de moederplant gehaald en nu doen ze het allebei heel slecht. Hangende, slappe bladeren. Was dit bij jou ook het geval?

  6. Job van Hardeveld

    Hoi Ilse,

    Je hebt het over een stek van 20 à 50 cm. Klopt dit wel? Dan heb je toch bijna een volwaardige plant. Mijn bananenplant heeft nu 5 kleine stekjes van ca. 8-10 cm. Beter nog even laten zitten? De moederskant doet het erg goed.

    Groeten, Job

    1. Hoi Job,

      Ik heb zelf gemeten vanaf de bodem tot de punt van het blad, is dit ook hoe jij meet? Want dan vind ik 8 a 10 centimeter nog wel erg klein klinken… Als dat de hoogte is van de stam kan het denk ik wel. Succes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven