Op Instagram deelde ik pas een foto van mijn bananenplant en mijn eerder gestekte bananenplantje en vertelde dat bij beide planten weer een nieuw stekje aan het uitkomen is. Daar kwamen veel vragen op hoe je het beste een bananenplant kan stekken.  Het leek mij daarom een goed idee om hier een blog over te schrijven.

In deze blog geef ik jullie zo goed mogelijk uitleg hoe je zelf je bananenplant kan stekken. Ook geef ik tips voor het verzorgen van bananenplanten zodat ook jij hopelijk stekjes krijgt uit je plant. Heb je nog geen bananenplant in huis? Koop dan heel voordelig een bananenplant online.

bananenplant stekken instructie

Verzorging van de bananenplant

Om überhaupt stekjes aan je bananenplant te krijgen is het natuurlijk belangrijk dat je goed voor je plant zorgt. Met deze verzorgingstips moet dat goed komen:

– De bananenplant staat het liefst op een lichte en zonnige plek.

– De bananenplant heeft veel water nodig, meer dan een gemiddelde plant. De grond mag licht vochtig aanvoelen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt want dit kan wortelrot veroorzaken.

– Oudere bladeren kunnen na verloop van tijd aan de randen bruin worden en gaan hangen. Dit is niet erg en hoort bij deze plant. Vind je dit niet mooi? Deze mag je dan verwijderen.

– Geef de plant ongeveer 1 keer in de maand plantenvoeding.

Nog meer planteninspiratie

Het stekken van je bananenplant

Als je je bananenplant goed verzorgd heb je kans dat er stekjes uitkomen. Ik leg je stap voor stap uit hoe je deze stekjes van de moeder bananenplant verwijderd.

1. Je kan het stekje pas verwijderen als deze sterk genoeg is. Gemiddeld genomen kan dit vanaf een centimer of 20 a 50. Wacht liever iets langer zodat het stekje sterk genoeg is. Maar let op, zie je dat de moederplant zich minder goed ontwikkelt? Dan kan het zijn dat er teveel energie gaat naar het stekje. Verwijder dan wel het stekje om te zorgen dat de moederplant het overleeft. Dit was bij mijn kleinere bananenplant het geval, zoals je op de foto ziet groeit het stekje harder dan de moederplant.  Ik besloot dan ook deze te gaan stekken.

voorbeeld bananenplant stekken

2. Graaf de potgrond rondom het stekje weg. Zo kan je ook zien of het stekje zelf wortels heeft ontwikkelt. Je mag de moederplant hierbij uit de pot halen, maar dit is niet noodzakelijk. Ik koos er wel voor om dit te doen, omdat de plant makkelijk uit de pot te verwijderen was. Bij de grote bananenplant zou ik ervoor kiezen de plant in de pot te laten zitten.

3. Snijd met een mes het stekje bij de moederplant weg. Dit doe je het liefst zo dicht mogelijk bij de moederplant. Zorg er natuurlijk voor dat de wortels niet beschadigen.

voorbeeld bananenplant stekje afsnijden

4. Heeft het stekje wortels? Plaats hem dan in een pot met zaai- en stekgrond. Heeft het stekje van de bananenplant geen wortels? Plaats hem dan eerst in een vaasje met water. Het stekje zal wortels gaan kweken, waarna je hem alsnog in de zaai- en stekgrond kan zetten.

5. Als het stekje in de grond staat mag je deze meteen licht bewateren.

stekken bananenplant uitleg

Wat moet je doen met de dode bladeren van de bananenplant?

De dode en uitgedroogde bladeren van een bananenplant zijn minder mooi om te zien. Toch kan je ze het beste om de stam laten zitten en alleen de uiteindes verwijderen. Zelf heb ik altijd de dode bladeren wel verwijderd. Helaas is op een dag mijn grote bananenplant omgevallen en bezweken onder zijn eigen gewicht. De dode bladeren hadden dit wellicht kunnen voorkomen, doordat zij extra ondersteuning aan de stam bieden. Voor mij komt deze tip helaas te laat en ik begin opnieuw met mijn stekjes, maar hopelijk heb jij er wel wat aan!

Laat je het mij weten als je ook aan de slag gaat met het stekken van je bananenplant?

Liefs,

Ilse

stek zelf je bananenplant en verzorgingstips
uitleg bananenplant stekken stap voor stap instructie

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees dan ook:

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement