Een bio-ethanolhaard in huis: de voor- en nadelen - InteriorTwin
bio-ethanolhaard: fabels en voor- en nadelen

Een bio-ethanolhaard in huis: de voor- en nadelen

Al jaren hebben wij, met groot plezier, een bio-ethanolhaard in huis. Wij kozen voor een inbouw haard, maar een bio-ethanolhaard is ook vrijstaand te koop. Omdat ik hier regelmatig vragen over krijg leek het mij goed een keer de voor- en nadelen over de bio-ethanolhaard op te schrijven.

Dus overweeg jij een bio-ethanolhaard aan te schaffen? Of wil jij graag een haard in huis, maar ben jij er nog niet over uit wat voor soort haard je wilt? Lees dan vooral even dit artikel.

Overigens krijg ik heel vaak vragen welke bio ethanolhaard wij gekocht hebben. Online kan ik het exacte model na 5,5 jaar niet meer terugvinden, maar deze bio-ethanolhaard is een mooie look-a-like en ook nog eens gunstig geprijsd.

Waarom wij een bio-ethanol haard uitkozen

Ruim drie jaar geleden maakten wij plannen voor onze nieuwbouwwoning. Eén ding was zeker: er moest een haard in de woonkamer komen. Het liefst wilden wij een gashaard, of eventueel een houtkachel. Voor ons stond gemak in ieder geval op dat moment voorop. We moesten veel keuzes voor onze nieuwbouwwoning maken en daarom wilden we niet teveel regelen voor een haard.

Helaas bleek de projectontwikkelaar niet mee te werken. Het enige wat hij kon doen was gaten maken in de verdiepingsvloeren op de plek waar de kachel zou komen. Maar een schacht maken was niet mogelijk.

Ook een afvoer naar de achterkant van de woning was volgens de projectontwikkelaar niet mogelijk, omdat dit volgens regelgeving niet was toegestaan. Daarnaast zou een schacht naar het dak betekenen dat we minimaal 1 zonnepaneel minder konden plaatsen.

Op dat moment hebben we daarom besloten dit niet in de projectbouw te laten meenemen. Mede omdat de kosten voor een haard toch veel duurder zouden uitpakken dan dat we hadden gehoopt.

De wens voor een haard was echter niet opeens verdwenen. Daarom kwamen wij uit op een bio – ethanolhaard. Ik vertel je graag over onze belangrijkste overwegingen. Update: inmiddels zijn we 6 jaar verder en kunnen we alsnog de gewenste gashaard plaatsen.

bio ethanolhaard geverfd

Voordelen van een bio-ethanolhaard

 • Een bio-ethanolhaard is duizenden euro’s goedkoper dan een gashaard of houtkachel.
 • Een bio-ethanolhaard geeft echt vuur, en daarmee ook warmte af. De warmte is wel minder dan bij bijvoorbeeld een gashaard, maar toch behagelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een elektrische haard, die helemaal geen warmte afgeeft.
 • Bio-ethanolhaarden zijn in verhouding tot bijvoorbeeld een houtkachel milieuvriendelijker. Zo stoot hij bijvoorbeeld geen roet uit. Een elektrische haard is echter nog milieuvriendelijker, maar dan heb je geen echte vlam.

Fabels over een bio-ethanolhaard

 • Een bio-ethanolhaard stinkt. Dit was de meest gehoorde reactie toen wij vertelden een bio-ethanolhaard te willen aanschaffen. Ik heb hiervoor uren research gedaan op internet en las wisselende reacties. In de praktijk blijkt het gelukkig niet waar te zijn dat een bio-ethanolhaard stinkt. Een bio-ethanolhaard ruikt, dat wel. Dit merk je alleen als je vanuit een andere ruimte de woonkamer in loopt. In de woonkamer ruik je niks. En stinken, nee dat echt niet. Wij kopen de bio-ethanol trouwens gewoon bij de Action. Wellicht dat een ander merk weer anders ruikt. Tijdens de lockdown hebben we online deze bio-ethanol besteld:
 • Een bio-ethanolhaard is gevaarlijk. Ook dit horen wij vaak. Maar als je gewoon je boerenverstand gebruikt is dit niet waar. Vul nooit een bio-ethanolhaard bij als deze nog warm is. Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren niet blij de vlam kunnen komen. Mors geen bio-ethanol naast de haard, of ruim het indien dit toch gebeurd direct op. Gebruik een bio-ethanolhaard alleen binnen en voorkom dat hier vloeistof op valt. Maar dit zijn wat mij betreft basisprincipe’s die een bio-ethanolhaard niet perse gevaarlijker maken dan bijvoorbeeld kaarsen, een barbecue of warme pan.

Nadelen van een bio-ethanolhaard

 • Een bio-ethanolhaard moet regelmatig bijgevuld worden. Hij brandt zo’n vier uur en kan daarna niet direct bijgevuld worden. Hij moet namelijk eerst afkoelen.
 • Een bio-ethanolhaard is duurder in verbruik dan andere haarden. Hier staat tegenover dat hij in aanschaf echter weer stukken goedkoper is.
 • Een bio-ethanolhaard wordt minder warm dan andere haarden. Als je een haard echt als verwarming wilt gebruiken is hij hiervoor minder geschikt.
 • De haard heeft een open systeem waardoor er ‘ongezonde’ lucht (vergelijkbaar met kaarsen) de kamer in komt. Ventileren is dus belangrijk.

Al met al zijn wij hartstikke tevreden met onze bio-ethanolhaard. De ombouw hebben we overigens laten maken door een timmerman. En een echte gashaard staat nog steeds op ons verlanglijstje, maar tot de dag dat we voldoende hebben gespaard voldoet deze prima. En misschien ben je nog wel op zoek naar leuke decoratie ideeën voor bovenop de haard, dan is deze inspiratie dan wel wat voor jou.

Liefs, Ilse

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan ook:

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

12 gedachten over “Een bio-ethanolhaard in huis: de voor- en nadelen”

 1. Het bio ethanol stinkt , alleen als een tijd in de ruimte ziet heb je minder last van omdat ga je aan wennen .Het zijn wel gezellig dat wel
  Bovendien als je hebt wit geschilder kreeg je donker muren .
  Elektrische kagels met vlammen is vriendelijk en als een beetje keel koud is en vochten , binnen een half uur is voorbij wordt snel warme en maken de muren niet vies

  1. Wat vervelend dat het bij jou niet beviel! Ik denk dat je een ander merk bio ethanol hebt gebruikt want van stank hebben we hier echt geen last en ook niet van donkere muren (de groene muur was hiervoor 2 jaar lang wit en bleef ook gewoon wit :)). Persoonlijk vind ik een elektrische kachel niet mooi, maar fijn dat jij er wel blij mee bent!

   1. Hoi ilse,

    Hoe hoog is jouw schouw? Muur erachter gewoon in kleur mee geschilderd?
    Ik ben mij nog aan het oriënteren hoog tot aan plafond of wat lager. Jouw oplossing is ook heel tof. Zeker in de kleur die je hebt gebruikt.
    Gr. Jet

    1. Hoi Jet, ik geloof dat de schouw 120 cm hoog was. Ik kan het helaas niet meer nameten, want twee jaar geleden hebben we de woonkamer verbouwd en voor een andere haard gekozen. De muur erachter was inderdaad in dezelfde kleur mee geschilderd! Succes met je keuze 🙂

 2. Hoi! Ik ben benieuwd waar je de haard hebt gekocht. Wij zijn ook op zoek naar een haard in onze nieuwbouwwoning en dit ziet er zo mooi uit!

  1. Dankjewel! Ik heb deze jaren geleden als tijdelijke actie bij Westwing gekocht, maar de oorspronkelijke ‘haard’ is alleen het zwarte stukje wat je ziet. De rest hebben wij er door een timmerman omheen laten bouwen.

 3. Wil er ook een gaan plaatsen, nu staat er dat jullie deze hebben laten maken door een timmerman, wat voor platen heeft hij gebruikt als afwerking? je leest van die vuurvaste platen maar deze kosten bijna 200 euro, welke heeft hij gebruikt en en voor de basis van de ombouw hout of metal stud>

  1. ik weet niet meer zeker welke materialen de timmerman gebruikt heeft, omdat dit alweer ruim 6 jaar geleden is. Ik geloof dat hij voor de ombouw gipsplaten met metalen randen heeft gebruikt, maar dat weet ik dus niet 100% zeker. Succes!

 4. Martijn Hoekstra

  Wij hebben recent ook een mooie bio-ethanol haard geïnstalleerd in onze woonkamer, tot nu toe pas een paar keer getest. Maar zeker een aanrader voor de koude winter maanden die er aan zitten te komen. De installatie was erg eenvoudig, heb samen met wat hulp van mijn buurman de haard kunnen plaatsen. Veel plezier!

  groetjes,
  Martijn

  1. Goed om te horen dat jullie ook een bio-ethanol haard hebben! Ik ben wel benieuwd waarom jullie hiervoor gekozen hebben m.b.t. Warmte, aangezien 1 van de nadelen van een bio-ethanolhaard is dat hij weinig warmte afgeeft. Sfeervol en goedkoop is hij in ieder geval wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven