Slakken in je tuin bestrijden: handige tips tegen overlast
slakken bestrijden tuin

Slakken in je tuin bestrijden: handige tips tegen overlast

Heb jij last van slakken in de tuin? Met deze handige tips tegen overlast bestrijd je de slakken in je tuin.

In onze tuin is het elk jaar een invasie van slakken. Vooral de Hosta’s in onze border zijn een favoriete plant voor de slakken. Al snel zijn de bladeren en stengels helemaal kaal als we niks doen tegen de bestrijding van slakken.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om slakken in de tuin te bestrijden. Zelf hebben wij er sinds een aantal jaar bijna geen last meer van en ik deel graag een aantal handige tips om overlast van slakken te beperken.

Overlast van slakken in de tuin

Slakken kunnen een slagveld in de tuin aanbrengen. Ze zijn gek op groen en als je niet uitkijkt vreten ze zo de bladeren en stengels van planten kaal. Zo is je prachtige plant opeens een lelijke gatenplant geworden.

Daarnaast laten ze een slijmerig zilverspoor achter in de tuin. Zeker op vochtige dagen laat de slak zich graag zien, aan droogte en warmte hebben ze gelukkig een hekel.

Er zijn veel manieren om slakken te bestrijden en gelukkig ook genoeg opties om dit op een duurzame, natuurlijke en biologische manier te doen.

Tips voor het bestrijden van slakken

Zelf gebruiken wij al jaren deze slakkenval van aardewerk. Door deze slakkenval te vullen met een laagje bier gaan de slakken dood. In plaats van bier zou je ook eventueel ecologische slakkenkorrels kunnen gebruiken. Vergeet niet om de slakken regelmatig te verwijderen, zodat er weer ruimte is voor nieuwe slakken.

slakken bestrijden tuin tips tegen overlast

Voor ons is deze slakkenval voldoende om onze kleine stadstuin te beschermen tegen slakken. Deze luxe slakkenval is eventueel een alternatief voor de slakkenval van aardewerk.

Heb je een grotere tuin en is deze optie niet voldoende om slakken te verwijderen? Dit zou je nog meer kunnen doen:

 • Gebruik aaltjes om de slakken te vernietigen. Deze aaltjes dringen het lichaam van de slak binnen en doden zo de slak. Klinkt luguber? Toch is het een biologische manier om slakken te verwijderen. Ik heb deze aaltjes zelf gebruikt om rouwvliegjes op mijn planten te verwijderen dit was een groot succes, al mijn planten waren binnen een week weer gezond!
 • Knoflook is giftig voor slakken, dus een knoflookplant zorgt ervoor dat slakken op afstand blijven.
 • Ook aan cafeïne hebben slakken een hekel. Strooi wat gemalen koffie in de tuin en slakken zijn verleden tijd. Je kunt eventueel ook koffiedik gebruiken, alhoewel hier minder cafeïne in zit en daarmee minder krachtig zal zijn.
 • Maak het slakken lastig door obstakels van schelpen of gebroken eierschalen als hindernis te gebruiken.
 • Last van slakken in potten? Gebruik dan koperband om de potten. Hier hebben slakken een hekel aan en zij zullen hier niet overheen klimmen. Ik heb deze zelf om een aantal plantenpotten met Hosta’s zitten en dit werk perfect.
 • Controleer elke ochtend of er slakkeneieren in de tuin liggen en verwijder deze. Eerlijk is eerlijk, dit doe ik zelf nooit omdat bovenstaande manieren ook prima werken.
aaltjes bestrijden slakken en ongedierte
Slakken en ongedierte bestrijden met aaltjes

Planten tegen slakken

Op sommige planten, zoals Hosta’s, zijn slakken gek. Aan andere planten hebben slakken juist een hekel. In de bestrijding van slakken is het slim om een aantal van deze planten te plaatsen.

 • Varens
 • Knoflookplant
 • Lavendel
 • Geranium
 • Akelei

Wij hebben dit jaar onze Hosta’s uit de tuin verwijderd. Deels om de tuin minder interessant te maken voor slakken, maar ook om plaats te maken voor planten die wel wintergroen zijn. Nu staan er een paar Hosta’s in plantenpotten en dankzij de koperen ringen om de potten zijn de planten hier wel beschermd tegen slakken.

Onvriendelijke manieren voor het bestrijden van slakken

Niet elke methode voor het bestrijden van slakken is goed. Sommige zijn heel dieronvriendelijk of zelfs giftig. Zo droogt zout de slakken uit, waardoor ze een heel pijnlijke dood tegemoet gaan. En niet ecologische slakkenkorrels zijn niet alleen giftig voor slakken, maar ook voor andere dieren zoals vogels, muizen en egels.

Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke methodes om slakken te bestrijden. Wij hebben er al jaren geen last meer van, mits we op tijd onze slakkenval vullen met bier natuurlijk.

Wil je nog meer tips om beestjes te bestrijden in en om het huis? Bekijk dan deze tips om ze op een natuurlijke en biologische manier te bestrijden.

Succes met het bestrijden van de slakken!

Liefs, Ilse

 • Bekijk ook voor nog meer tips om ongedierte te bestrijden rondom het huis deze tips om muizen te bestrijden.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven