Je woning levensloopbestendig aanpassen: 5 tips om hiermee te beginnen
levensloopbestendig huis

Je woning levensloopbestendig aanpassen: 5 tips om hiermee te beginnen

Heb jij er weleens over nagedacht hoe je je woning levensloopbestendig kan aanpassen? Misschien duurt het nog heel lang voor je je hier mee moet bezighouden, misschien ook niet.

Toch is het goed om hier eens over na te denken. Misschien ga je je huis binnenkort wel verbouwen en kan je alvast rekening met de toekomst houden, om later extra kosten te voorkomen. Of is het goed om alvast wat informatie te hebben, ook om je ouders te kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Ik heb alvast 5 tips voor je om een levensloopbestendige woning te creëren.

1. Voldoende ruimte op de begane grond

Heb jij de ruimte voor een uitbouw of aanbouw op de begane grond? Misschien wonen je kinderen nu nog thuis en wil je de extra ruimte vooral benutten voor voldoende plek voor iedereen. Bijvoorbeeld voor een extra grote leefkeuken of een afgesloten speelruimte voor de kinderen.

Later kan deze extra ruimte worden omgebouwd tot een slaapkamer of badkamer op de begane grond. Zo zijn de belangrijkste faciliteiten in huis makkelijk te bereiken, ook als je ooit minder mobiel wordt.

2. Ruimte voor een traplift

Heb je een kleine woning en niet voldoende ruimte op de begane grond? Dan is het extra belangrijk dat de verdiepingen goed bereikbaar blijven.

Steeds vaker is een trap niet meer gewoon een trap, maar wordt er tijdens een grote verbouwing ook een bijzondere trap ingebouwd. Maar denk ook eens aan de toekomst. Een mooie en bijzondere trap kan een echte eyecatcher zijn, maar is deze wel zo praktisch en handig als je ouder wordt?

Zorg er in ieder geval voor dat er een traplift gemonteerd kan worden. Zo kan je ook later nog de bovenverdieping blijven gebruiken. En wist je dat een traplift fiscaal aftrekbaar is? Het huis levensloopbestendig verbouwen is al duur genoeg, dus elk voordeel is mooi meegenomen.

3. Geen drempels meer

Deze aanpassing is relatief makkelijk toe te passen als je toch van plan bent te verbouwen. Drempels zijn vervelende belemmeringen voor de doorgang en in goed geïsoleerde huizen ook niet echt meer nodig.

Sowieso ben ik er voorstander van de vloer per verdieping door te trekken, omdat dit optisch mooier is en de ruimte groter doet lijken. Dat hiermee de woning meteen een stukje meer levensloopbestendig is is alleen maar extra handig.

4. Bredere deurposten

In nieuwbouwhuizen zijn de deurposten tegenwoordig gelukkig standaard wat breder, maar vooral in oudere woningen zijn de deuren nog wat smal. Voor een levensloopbestendig huis is het belangrijk dat je ook met een rollator of rolstoel makkelijk door de deur kan.

Ben je van plan te gaan verbouwen? Kijk dan meteen of tijdens de verbouwing het verbreden van de deurposten kan worden meegenomen, zo ben je mooi op de toekomst voorbereid.

5. Aangepaste keuken of badkamer

Met de 4 eerder genoemde punten kan je al vroeg tijdens een verbouwing of verhuizing rekening houden. De keuken of badkamer zal je waarschijnlijk niet op je 40e al levensloopbestendig willen maken, maar pas als de noodzaak dichterbij komt.

Dat is natuurlijk niet gek, maar het is wel goed om alvast te weten dat er voldoende mogelijkheden zijn. Steunbeugels aan de muur, een zitje in de douche en antislip tegels in de badkamer en keuken zijn zo maar een aantal voorbeelden waar je aan kan denken.

Eerlijk is eerlijk, ook onze woning is nog lang niet levensloopbestendig. Maar het is fijn om te weten dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn om dit later alsnog te doen. En als er een grote verbouwing aankomt kunnen we alvast met een aantal van bovenstaande punten rekening houden.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven