Heb jij een tegelvloer in huis en wil je deze in betonlook verven? Ik laat je stap voor stap zien hoe je dit zelf kan doen. Zo hoef je geen nieuwe vloer te leggen en bespaar je een hoop geld.

Anderhalf jaar geleden heeft mijn tweelingbroer Rik de oude terracotta tegelvloer in zijn woonkamer met vloerverf geverfd. Ik deel graag zijn ervaringen en geef tips en voorbeelden voor het verven van de vloertegels in betonlook.

Vloerverf uitkiezen voor de woonkamer

Het allerbelangrijkste bij het verven van de vloer in de woonkamer of een andere ruimte met intensief gebruik is dat je een goede kwaliteit betonverf uitkiest. Verf van de Action of Gamma of een krijtverf kan je in dit geval beter laten liggen, want de kans is groot dat je met deze goedkope vloerverf snel beschadigingen krijgt.

Mijn broer heeft deze verf gebruikt, maar deze lijkt inmiddels uit de collectie. Zijn ervaringen zijn heel positief met deze verf en nog steeds heeft hij geen beschadigingen in de woonkamer en ziet de vloer er goed uit.

Ik ben op zoek gegaan naar twee vergelijkbare betonverven van goede kwaliteit welke je kan gebruiken om de vloertegels in betonlook te verven.

Ik kwam deze Beton Floor Ciré verf tegen met hele goede beoordelingen. Met deze verf krijg je een echt Beton Ciré vloer, maar het nadeel is wel dat je de vloer eerst moet egaliseren om dit effect te krijgen. Deze klus is dus wat lastiger voor de beginnende doe-het-zelfer.

Makkelijker is het om voor deze vloertegelverf te kiezen. Hierbij hoef je de vloer niet eens egaal te maken, waardoor deze verf zelf makkelijk aan te brengen is. Deze betonverf is te koop in verschillende RAL kleuren, waardoor je zelf de grijstint naar keuze kan uitkiezen.

eetkamer met industriele kast

Bij deze verf blijf je wel de naden van de tegels zien, maar zoals je op de foto’s bij Rik kunt zien is dat helemaal niet storend.

Er bestaat ook tweecomponenten vloerverf. Deze verf heeft als eigenschap dat hij ijzersterk is, maar als nadeel dat zodra de twee componenten bij elkaar gevoegd zijn de verf in korte tijd snel aangebracht moet worden.

Uit ervaring blijkt dat ook de eencomponenten vloerverf bij Rik in de woonkamer goed bevalt en deze is makkelijker toepasbaar.

Stappenplan vloertegels verven

Als je de tegelverf hebt uitgekozen kan je aan de slag met het verven van de vloer of plavuizen.

Het is belangrijk dat je de hele vloer in één keer verft om een egaal resultaat te krijgen. Het is daarom nodig dat je de ruimte helemaal leeg ruimt om de hele vloer in één keer te kunnen verven.

Als eerste zorg je ervoor dat de vloer goed schoon en vetvrij is. Eventuele beschadigingen kan je repareren en oneffenheden kan je wat opschuren.

Hierna breng je een primer of floor sealer aan. Deze grondverf zorgt ervoor dat de verf straks goed hecht aan de vloer. Het is dus belangrijk dat je deze stap niet overslaat.

Als de primer droog is kan je de coating aanbrengen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt, zodat je de gehele ruimte in 1 keer kan verven. Rik heeft twee lagen betonverf aangebracht voor het mooiste resultaat.

Hou je hierbij goed aan de droogtijd zoals vermeld op de instructie. Verf je te snel de tweede laag dan heb je kans dat er oneffenheden en kleurverschillen ontstaan.

Probeer te voorkomen dat je hoekjes mist of plekjes moet bijpunten. Hoe groter het oppervlak, hoe lastiger dit is. Maar de kans dat hierdoor kleurverschillen ontstaan is groot.

Pas als de verf goed is uitgehard kan je de meubels weer op de plaats zetten. Het uitharden van verf is iets anders dan de droogtijd van verf. Uitharden kan weken duren. Pas dus op met het schuiven van meubels over betonverf als de verf nog niet voldoende is uitgehard.

Eventueel kan je nog een extra beschermende coating aanbrengen ter bescherming van je vloer, maar dit hoeft niet.

En that’s it! Zo heb je een simpele en goedkope nieuwe vloer. De oude vloer kan blijven zitten en met een laag verf kan hij er weer jaren tegenaan.

Heel veel succes met het verven van de tegelvoer! En toch liever een goedkope nieuwe vloer? Dan is bijvoorbeeld een vinyl vloer een alternatief.

Liefs,

Ilse

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement