Vloertegels verven in betonlook: zo doe je dat (met handig stappenplan)
tegelvloer verven

Vloertegels verven in betonlook: zo doe je dat

Heb jij een tegelvloer in huis en wil je deze in betonlook verven? Ik laat je stap voor stap zien hoe je dit zelf kan doen. Zo hoef je geen nieuwe vloer te leggen en bespaar je een hoop geld.

Anderhalf jaar geleden heeft mijn tweelingbroer Rik de oude terracotta tegelvloer in zijn woonkamer met vloerverf geverfd. Ik deel graag zijn ervaringen en geef tips en voorbeelden voor het verven van de vloertegels in betonlook.

Vloerverf uitkiezen voor de woonkamer

Het allerbelangrijkste bij het verven van de vloer in de woonkamer of een andere ruimte met intensief gebruik is dat je een goede kwaliteit betonverf uitkiest. Verf van de Action of Gamma of een krijtverf kan je in dit geval beter laten liggen, want de kans is groot dat je met deze goedkope vloerverf snel beschadigingen krijgt.

Mijn broer heeft deze verf gebruikt, maar deze lijkt inmiddels uit de collectie. Zijn ervaringen zijn heel positief met deze verf en nog steeds heeft hij geen beschadigingen in de woonkamer en ziet de vloer er goed uit.

Ik ben op zoek gegaan naar vergelijkbare betonverven van goede kwaliteit welke je kan gebruiken om de vloertegels in betonlook te verven.

Je kunt voor deze vloertegelverf kiezen. Hierbij hoef je de vloer niet eens egaal te maken, waardoor deze verf zelf makkelijk aan te brengen is. Deze betonverf is te koop in verschillende RAL kleuren, waardoor je zelf de grijstint naar keuze kan uitkiezen.

Ook deze verf kan je in diverse kleuren bestellen en gebruiken om een betonlook op je tegelvloer te creëren:

Beton Cire 1kg

Verkrijgbaar in meer dan 10 kleuren

eetkamer met industriele kast

Bij de verf blijf je wel de naden van de tegels zien, maar zoals je op de foto’s bij Rik kunt zien is dat helemaal niet storend.

Er bestaat ook tweecomponenten vloerverf. Deze verf heeft als eigenschap dat hij ijzersterk is, maar als nadeel dat zodra de twee componenten bij elkaar gevoegd zijn de verf in korte tijd snel aangebracht moet worden.

Uit ervaring blijkt dat ook de eencomponenten vloerverf bij Rik in de woonkamer goed bevalt en deze is makkelijker toepasbaar.

Stappenplan vloertegels verven

Als je de tegelverf hebt uitgekozen kan je aan de slag met het verven van de vloer of plavuizen.

Het is belangrijk dat je de hele vloer in één keer verft om een egaal resultaat te krijgen. Het is daarom nodig dat je de ruimte helemaal leeg ruimt om de hele vloer in één keer te kunnen verven.

Als eerste zorg je ervoor dat de vloer goed schoon en vetvrij is. Eventuele beschadigingen kan je repareren en oneffenheden kan je wat opschuren.

Hierna breng je een primer of floor sealer aan. Deze grondverf zorgt ervoor dat de verf straks goed hecht aan de vloer. Het is dus belangrijk dat je deze stap niet overslaat.

Als de primer droog is kan je de coating aanbrengen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt, zodat je de gehele ruimte in 1 keer kan verven. Rik heeft twee lagen betonverf aangebracht voor het mooiste resultaat.

Hou je hierbij goed aan de droogtijd zoals vermeld op de instructie. Verf je te snel de tweede laag dan heb je kans dat er oneffenheden en kleurverschillen ontstaan.

Probeer te voorkomen dat je hoekjes mist of plekjes moet bijpunten. Hoe groter het oppervlak, hoe lastiger dit is. Maar de kans dat hierdoor kleurverschillen ontstaan is groot.

Pas als de verf goed is uitgehard kan je de meubels weer op de plaats zetten. Het uitharden van verf is iets anders dan de droogtijd van verf. Uitharden kan weken duren. Pas dus op met het schuiven van meubels over betonverf als de verf nog niet voldoende is uitgehard.

Eventueel kan je nog een extra beschermende coating aanbrengen ter bescherming van je vloer, maar dit hoeft niet.

En that’s it! Zo heb je een simpele en goedkope nieuwe vloer. De oude vloer kan blijven zitten en met een laag verf kan hij er weer jaren tegenaan.

Heel veel succes met het verven van de tegelvoer! En toch liever een goedkope nieuwe vloer? Dan is bijvoorbeeld een vinyl vloer een alternatief.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

9 gedachten over “Vloertegels verven in betonlook: zo doe je dat”

 1. Danielle Vulgers

  Kun je ook tegels in een badkamer en dan met name in de douchehoek verven? Hier doe ik op het moment onderzoek naar, maar ik ben nog niet uit over de mogelijkheden van de natte cel. Weet u er meer van?

  1. Hoi Danielle, hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik heb wel verhalen gehoord van mensen die het met beton cire zelf hebben geprobeerd en waarbij al snel schade ontstond in de douche. Je kunt het beste bij het verfmerk navraag doen of de desbetreffende verf hier ook geschikt voor is. Succes!

 2. Hi Ilse,

  Ik zou mijn plavuizen tegelvloer graag willen verven. Kan dit ook met vloerverwarming? Hoe lang duurt het voordat de primer gedroogd is en je de vloer kunt gaan verven?

  Groetjes,
  Martine

  1. Hoi Martine, ik durf niet te zeggen of betonverf ook geschikt is bij vloerverwarming. Dat zou je het beste bij de producent kunnen navragen. Per merk zal de droogtijd verschillen, dus ook dit kan je bij de producent navragen of bij de omschrijving van het merk terugvinden. Succes!

 3. Hey Ilse

  Denk jij dat ik het kan riskeren om mijn trap op deze manier te moderniseren? Momenteel hebben we een knalgroene travertin trap. (Heel seventies en ik begin er zelfs aan te wennen). Omdat we hem willen laten passen bij onze nieuwe trap naar de zolder, denk ik aan schilderen… Wat denk jij ? Grts, Sally.

  1. Hoi Sally,
   Daarover durf ik echt geen advies te geven eerlijk gezegd. Ik zou als ik jou was advies vragen bij een verkooppunt of producent, zij hebben uiteindelijk toch meer kennis van het product. Succes!

 4. Wij hebben vijf jaar geleden onze vloertegels geverfd met Betonlook verf van de oude bank uit Zwolle. We zijn er nog steeds zeer tevreden over. Ze hebben daar veel ervaring en kunnen je veel informatie geven. Mijn zus heeft onlangs haar vloertegels in de keuken en gang gedaan, zo mooi geworden, ze hebben inmiddels 60 kleuren en geven heel prettig advies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven