Wasmachine schoonmaken: een stap voor stap uitleg
wasmachine reinigen

Wasmachine schoonmaken: een stap voor stap uitleg

Wil jij je wasmachine schoonmaken en weet je niet hoe je dit het beste kan doen? Met deze stap voor stap uitleg kan jij je wasmachine een goede schoonmaakbeurt geven.

Laatst liet op Instagram zien dat ik mijn wasmachine schoonmaakte en ik kreeg daar heel veel vragen over. Daarom leek het mij een goed idee om een blog te schrijven met uitleg hoe je zelf je wasmachine kan poetsen.

Waarmee maak je een wasmachine schoon?

Er zijn verschillende middelen voor het schoonmaken van een wasmachine. Sommige mensen gebruiken hiervoor een vaatwastablet, anderen azijn en ook zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor de wasmachine.

Zelf gebruik ik schoonmaaksoda, allesreiniger en afwasmiddel. Deze tip om je wasmachine op deze manier te reinigen kwam ik online tegen en blijkt perfect te werken.

Stappenplan reinigen wasmachine

Als eerste ga je met allesreiniger de binnenkant van de deur en rubbers van de wastrommel goed schoonmaken. Als je niet vaak je wasmachine schoonmaakt is de kans groot dat er viezigheid en misschien zelfs schimmel tussen de rubbers zit.

Geen zorgen, trek je schoonmaakhandschoenen aan en poets met een stevige doek en allesreiniger alles schoon.

Door de deur van de wasmachine open te laten staan tussen wasbeurten in verklein je trouwens de kans op schimmel, omdat het vocht zich zo niet kan ophopen tussen de rubbers.

Nadat je de binnenkant van de deur en rubbers hebt schoongemaakt is het tijd om het zeepbakje schoon te maken. Als je dit lang niet hebt gedaan dan is er kans op schimmel en zeepresten op het zeepbakje.

Je kunt het zeepbakje uit de wasmachine halen door op de blauwe knop van het bakje te drukken en tegelijkertijd het bakje eruit te trekken.

De zeepresten verwijder je het makkelijkst met warm water en afwasmiddel. Dit kan even een klusje zijn, omdat er wat lastige hoeken aan het zeepbakje zitten. Zelf vind ik het het makkelijkst om hier een schoonmaaksponsje voor te gebruiken.

Als het zeepbakje schoon is moet je ook nog de opening in de wasmachine schoonmaken. Grote kans namelijk dat hier ook zeepresten in achtergebleven zijn. Als alles schoon is kan je het zeepbakje weer terugplaatsen.

Nu is het tijd om de wasmachine een grote schoonmaakbeurt te geven. Vul het zeepbakje met 3 a 4 eetlepels schoonmaaksoda en draai een (leeg) wasprogramma op 90 graden. Pas op dat je geen baking soda gebruikt, want dat is echt wat anders.

Door je machine op een hoge temperatuur met schoonmaaksoda te reinigen lost vet, vuil en kalk weer op en ruikt je was weer lekker fris. In de tussentijd kan je ook nog de buitenkant van je wasmachine schoonmaken met allesreiniger.

Dit stappenplan om je wasmachine te reinigen kan je voor elk merk wasmachine toepassen. Het maakt dus niet uit of je een Miele, Samsung, Bosch of AEG hebt.

Iets wat ik tijdens de laatste ronde vergeten ben, maar wat ook belangrijk is, om het filter van de wasmachine schoon te maken.

Het filter van je wasmachine zit aan de onderkant met een klep. Pas wel op dat je de wasmachine uitschakelt en de stekker verwijderd voor je aan deze klus begint. Raadpleeg het instructieboekje van je wasmachine hoe je deze het beste reinigt, omdat dit per wasmachine kan verschillen.

Hoe vaak moet je een wasmachine schoonmaken?

Het is het beste om je wasmachine één keer in de één a twee maanden schoon te maken. Het filter maak je het beste één a twee keer per jaar schoon.

wasmachine reinigen stappenplan

Op Instagram kreeg ik van heel veel mensen een reactie dat ze nog nooit hun wasmachine hebben schoongemaakt. En laten we eerlijk zijn, in een druk huishouden is het ook heel moeilijk om dit soort taken goed bij te houden.

Ik denk dat wij zelf onze wasmachine eerder 1 a 2 keer per jaar schoonmaken dan elke maand. Als het zeepbakje er weer wat viezer uit komt te zien is dat voor mij het teken om de wasmachine weer eens schoon te maken.

Maar na het schoonmaken van de wasmachine ruikt de was echt weer een stuk frisser en schoner, dus als je er tijd voor vrij kan maken is het echt aan te raden je wasmachine elke maand schoon te maken. Zeker als je de was in een kleine ruimte moet drogen is dit extra belangrijk.

Daarnaast gaat je wasmachine ook gewoon een stuk langer mee als je deze regelmatig schoon maakt, dus voor het onderhoud van je wasmachine is het belangrijk dit tijdig te doen.

Hoe vaak maak jij je wasmachine schoon?

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven