Een nieuwe eettafel uitkiezen: waar let je op?
binnenkijken bij Joan

Een nieuwe eettafel uitkiezen: waar let je op?

Ben jij op zoek naar een nieuwe eettafel, maar heb jij geen idee waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een tafel? In dit artikel heb ik een aantal tips voor het uitkiezen van een nieuwe eettafel voor je klaar staan.

Natuurlijk wil je het liefst in één keer de ideale eettafel kopen, zodat je hier straks jaren mee vooruit kan. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden en van te voren alvast een aantal keuzes te maken, zodat je straks de perfecte eettafel uitkiest.

De kleur van de eettafel

mango zwart was
Fotocredits: Goossens

De eettafel is één van de grootste meubels in de woonkamer of eetkamer, dus het is belangrijk dat de kleur en uitstraling van de eettafel goed bij de rest van de ruimte past. Kies bijvoorbeeld voor een witte eettafel in een Scandinavisch en modern interieur of voor een zwarte eettafel in een wat stoerder of industrieel interieur.

Voor een warme uitstraling kies je het best voor een houten eettafel. Let er wel goed op dat de kleur van het hout goed past bij de rest van de meubels en bij de kleur van de vloer. Vaak is het niet zo mooi als de houtkleur een klein beetje afwijkt van de vloer of de andere meubels en kan je juist beter voor een groot contrast in houttinten kiezen.

Natuurlijk kan je ook voor een eettafel in een opvallende kleur of materiaal als glas of kunststof kiezen. Vraag jezelf dan wel af of je dit over 5 of 10 jaar nog steeds mooi vindt. iets wat nu trending is, hoeft dat over een paar jaar helemaal niet meer te zijn. Het is natuurlijk zonde als je na een paar jaar al op de eettafel bent uitgekeken.

Ben je toch uitgekeken op de eettafel? Dan kan je altijd overwegen een nieuwe eettafel te kopen. Maar dit kan je voorkomen door voor een tijdloze eettafel te kiezen die langer meegaat. Bij ons thuis veranderen we regelmatig de eetkamerstoelen, muurkleur of accessoires, maar zelf vind ik het fijn als de basis en grote meubels kloppen en we hier jaren mee vooruit kunnen. Zelf kies ik er dan bijvoorbeeld voor om de eettafel te verven, zodat deze nog heel wat jaren mee kan.

De vorm van de eettafel

Naast kleur is de vorm belangrijk bij het uitkiezen van een eettafel. Lang niet iedereen kiest meer voor een rechthoekige eettafel en in heel wat eetkamers staat een ronde eettafel.

Vaak is dit net wat knusser dan een rechthoekige tafel en ideaal voor een kleinere kamer, al is dit wel afhankelijk van de indeling van de ruimte. Je moet wel goed opletten op de vorm van de eetkamerpoot en de grootte van de stoelen, want vaak passen er minder stoelen aan een ronde eettafel.

De laatste tijd is de ovale eettafel heel populair. Niet zo gek, want dankzij de organische vorm heeft deze tafel dezelfde vriendelijke uitstraling als een ronde eettafel. Maar hij is net wat praktischer, omdat er in de meeste gevallen meer stoelen aan deze tafel passen dan bij een ronde eettafel. Wel neemt een ovale eettafel best wat ruimte in gebruik en daarom is deze tafel minder geschikt voor in een kleine ruimte.

Stoelen uitkiezen bij de eettafel

leen bakker eetkamer

Als je een nieuwe eettafel wilt uitzoeken dan is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de eetkamerstoelen. Heb je al eetkamerstoelen dan moeten deze wel passen aan de nieuwe eettafel. En als je ook nieuwe eetkamerstoelen wilt kopen dan kan je dit het beste tegelijk met de eettafel aanschaffen, zodat je zeker weet dat alles goed bij elkaar aansluit.

Ook hier is kleur en vorm weer heel belangrijk. Past de kleur van de stoelen bij de eettafel en de rest van de ruimte? En staat de vorm van de stoelen ook leuk bij de eettafel?

Iets wat nog weleens mis gaat is dat de stoel niet goed onder de eettafel past, vanwege onhandige stoelpoten of tafelpoten. Of de armleuning van de stoelen zijn te hoog, waardoor de eetkamerstoel niet onder de tafel geschoven kan worden.

Je kunt het beste rekening houden met 70 centimeter per stoel. Zo kan je gemakkelijk uitrekenen hoeveel stoelen er aan tafel passen.

Kijk dus goed naar de afmetingen van de tafel en stoelen en vooral naar de hoogte van het tafelblad en de positie van de tafelpoot en stoelpoten.

Door goed op deze punten te letten weet jij waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een nieuwe eettafel.

Heel veel succes!

Liefs,

Ilse

* Fotocredits voor uitgelichte foto en eerste foto: Goossens

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven