Tocht in huis: dit kan je er zelf tegen doen

Tocht in huis: dit kan je er zelf tegen doen

Heb jij last van een tochtig huis? Tocht kan overal vandaan komen en voor een onaangenaam gevoel in huis zorgen. Je kunt hierdoor een continue koud gevoel hebben en vaak verbruik je meer energie doordat je de verwarming hoger zet en deze ook harder moet werken om het warm te stoken in huis.

Gelukkig kan je zelf een aantal dingen doen om tocht in huis tegen te gaan en kieren en naden te dichten. In dit artikel vertel ik je daar graag meer over.

Ontdek waar het tocht in huis

Zeker in een ouder huis kan het op verschillende plekken tochten in huis. Bijvoorbeeld door de brievenbus, via het kruipluik of via de deuren. Ook kieren en naden rondom de kozijnen zijn bekende plekken waar tocht kan ontstaan. Maar ook minder bekende plekken als tocht uit stopcontact, via de meterkast of rondom de gaten waar leidingen door de muur lopen moeten gecontroleerd worden.

Dit kan je natuurlijk zelf doen, maar als je toch last van tocht blijft houden kan je ook een professioneel je huis laten controleren. Zij hebben professionele apparatuur waarmee ze heel makkelijk kunnen testen op welke plekken het tocht in huis.

Tocht in huis oplossen

Nu je weet op welke plekken het in huis tocht kan je dit gaan oplossen. Sommige maatregelen tegen tocht kan je heel makkelijk zelf nemen. Een brievenbusborstel is bijvoorbeeld een eenvoudige oplossing om tocht door de brievenbus tegen te gaan.

Ook een tochtband of tochtstrip zijn relatief eenvoudig te plaatsen om naden te dichten rondom deuren en kozijnen. Bij de buitendeur kan je ook een tochtborstel of valdorpel plaatsen om tocht aan de onderkant van de deuren tegen te gaan. Let erop dat je de kier onder binnendeuren nooit helemaal dicht maakt. Dit zorgt voor goede ventilatie binnenshuis.

Daarnaast kan je kleine kieren bij kozijnen bijvoorbeeld dichten met waterbestendige siliconenkit. Gaten in muren en vloeren kan je zelf dichten met materiaal als glaswol, vilt of sisal.

Als het goed is moeten deze stappen zorgen voor minder tocht in huis. Met minder tocht in huis is het minder koud, hoef je minder te stoken en gaat er minder warmte verloren. Hierdoor bespaar je uiteindelijk op je energiekosten en verdien je de investeringen die je hebt gedaan als het goed is weer terug.

Blijf ventileren

Nu je huis goed geïsoleerd is, is het extra belangrijk om goed te blijven ventileren. Gezonde en schone lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Blijf dus dagelijks ventileren door gebruik te maken van ventilatieroosters of ramen en deuren op een kier te zetten. Je kunt dit nu zelf regulieren door de plekken en tijden te kiezen waar en wanneer je ventileert, maar het is wel belangrijk dat je blijft zorgen voor gezonde lucht in huis.

Is jouw huis al goed geïsoleerd?

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven