Een gezonde lucht in huis is hartstikke belangrijk. Bij een ongezond binnenklimaat kunnen er schimmels en vochtplekken ontstaan, maar dat niet alleen, ook kan je er gezondheidsproblemen door krijgen. Van een droge huid en hoofdpijn tot vervelendere klachten als allergieën en astma. In deze blog heb ik een aantal tips voor je hoe je zelf kan zorgen voor een gezonde lucht in huis.

Gezondheidsklachten door een ongezonde lucht in huis

Elk huis heeft in meer of mindere mate last van vocht in huis. Teveel vocht is niet goed voor het huis en niet goed voor je gezondheid. Dit kan zicht uiten in milde klachten als hoofdpijn en een droge huid. Heel vervelend en vaak weet je niet eens goed waardoor dit veroorzaakt wordt. Maar als je te lang leeft in een ongezond binnenklimaat dan kunnen de gezondheidsprobleem nog erger worden. Denk aan langdurige slaapproblemen, astma en vervelende allergieën. Daarom is het zo belangrijk dat het in huis niet te vochtig wordt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om hiervoor te zorgen.

Tips voor een gezonde lucht in huis

  1. Zorg voor een goed ventilatiesysteem. In nieuwbouwhuizen is dit vaak al aangelegd, in wat oudere huizen zullen er misschien wat aanpassingen gedaan moeten worden. Er zijn diverse mogelijkheden om dit alsnog te installeren, bijvoorbeeld bij Cvkoopjes.nl. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je het ventilatiesysteem goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt.
  2. Naast een mechanische ventilatie kan je ook zelf voor voldoende ventilatie zorgen door regelmatig ramen en deuren op een kiertje te zetten, ook in de winter. Dit kan je doen door bijvoorbeeld elke dag alle ruimtes 10 a 15 minuten te luchten. Of laat ’s nachts een raampje in de slaapkamer op een kiertje staan voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer.
  3. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door deze regelmatig op te meten. Een goede luchtvochtigheid heeft een percentage van 40 a 60 %. Is de lucht te droog? Zet dan schaaltjes water in de buurt van een radiator.
  4. Natuurlijk kan je nog meer doen om de lucht in huis gezond te houden, zo wil je nare luchtjes het liefst voorkomen. Stuur de rokers naar buiten en zorg ervoor dat je tijdens het koken de afzuigkap aanzet om nare geurtjes in huis te vermijden.
  5. Zelf vind ik planten in huis onmisbaar voor een gezonde binnenlucht. Heb je nog niet veel planten in huis en wil je ook graag meer groen? Dit zijn de makkelijkste kamerplanten om in leven te houden.

Heb jij nog een tip voor een gezonde lucht in huis? Deel je tip dan hieronder in de reacties.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog
5 tips voor een gezonde lucht in huis

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement