Doen: zet de verwarming eens een graden lager!
verwarming gas besparen tips

Doen: zet de verwarming eens een graden lager!

Heb jij er weleens over nagedacht om de verwarming een graden lager te zetten? Door de verwarming lager te zetten bespaar je op het gasverbruik. Dit is niet alleen leuk voor de portemonnee, maar ook nog eens goed voor het milieu! Bekijk de tips in dit artikel hoe je het toch warm houdt met de verwarming een graden lager.

Zeker als je huis niet goed geïsoleerd is kost het een hoop geld om je huis goed te verwarmen. Met de verwarming een graden lager bespaar je een hoop op je energierekening.

Een gasketel kopen hoeft gelukkig niet elk jaar, maar als het moet kan je het beste kiezen voor een krachtige en zuinige ketel die je huis goed verwarmd. Dit in combinatie met goede isolatie en de verwarming een graden lager zorgt uiteindelijk voor zo min mogelijk gasverbruik.

Tips voor een warm huis met de verwarming een graden lager

Het is logisch dat je geen zin hebt om in de kou te zitten en dat het niet direct aanlokkelijk klinkt om de verwarming een graden lager te zetten. Maar gelukkig hoef je helemaal niet in de kou te zitten en kan je het met deze tips toch aangenaam en warm in huis houden.

Ik weet nog dat de eerste winters dat we in dit huis woonden de verwarming standaard op 21 graden stond. Wat was het heerlijk warm in huis! Inmiddels staat de verwarming nooit hoger dan 20 graden en vaak zelfs op 19 graden.

En dit bevalt ons hartstikke goed. Doordat het niet meer te warm is voelen we ons actiever en minder loom, want dat is uiteindelijk toch het resultaat van een (te) goed verwarmd huis. Koud heb ik het zelden en heb ik het toch fris dan pas ik één van de volgende tips toe waardoor dat gevoel snel verdwijnt.

Onze gasrekening is een stuk lager en, wat voor ons vooral van belang is, we verbruiken veel minder gas en dit is goed voor het milieu.

Dit zijn mijn tips om de verwarming een graden lager te zetten:

  • Begin rustig. Ga niet direct van 21 naar 19,5 graden maar bouw rustig af. Zet hem eerst eens een tijdje op 20,5 en als dit niet meer koud voelt kan je de verwarming op 20 graden zetten. Door langzaam af te bouwen voelt het minder koud en went het vanzelf.
  • Het is het makkelijkst om vanaf volgend seizoen de eerste keer dat je de verwarming aanzet deze niet direct op 21 graden te zetten, maar juist op bijvoorbeeld 19 of 19,5 graden. Het is makkelijker de verwarming een halve graden omhoog te zetten als je het koud hebt dan om van 21 graden weer af te bouwen naar een lagere temperatuur.
  • Je bent thuis dus kleed je ook lekker hierop en trek warme kleren aan. Een warme trui, een shirt met lange mouwen onder je blouse en warme sokken en sloffen zitten heerlijk warm en zorgen ervoor dat de verwarming niet zo hoog hoeft.
  • Heb je het koud? Dit kan ook even een dipje zijn en weer voorbij trekken. Neem een lekkere kop thee, ga even een wandeling maken of steek wat kaarsen aan en kijk of dit helpt. In de meeste gevallen zal de kou snel verdwijnen.
  • Een plaid op de bank staat niet alleen heel gezellig, maar is ook heerlijk om onder te kruipen. Dus leg standaard een lekker plaid klaar bij de bank. Zelf vind ik dit uiteindelijk veel lekkerder zitten dan een verwarming die op 21 graden staat.
tips verwarming graden lager
  • Vergeet ook niet het belang van isoleren. Een vochtig en tochtig huis is moeilijk warm te krijgen, dus als je het maar niet warm krijgt kan dit ook het probleem zijn en is het een goed idee om te kijken naar de tocht in huis.
  • Wees mild voor jezelf. Heb je een keer je dag niet zorg dan goed voor jezelf. Op dit soort dagen staat de verwarming hier gewoon op 20 graden in plaats van 19 graden.

Met deze tips wordt het hopelijk een stuk makkelijker om de verwarming een graden lager te zetten. En met deze tips lukt het langer om de warmte in huis vast te houden.

Succes!

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog
energie besparen verwarming omlaag

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

1 gedachte over “Doen: zet de verwarming eens een graden lager!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven