Twijfel jij om een boxspring te kopen? Bekijk dan de voor- en nadelen van een boxspring, zodat je een weloverwogen besluit kan nemen.
Zelf kochten wij een aantal jaar geleden een boxspring. Een flinke overgang van onze simpele IKEA bed en lattenbodem en wij zijn er dan ook reuze blij mee.
In de zoektocht naar een boxspring viel het op dat er veel moderne en strakke boxsprings te koop zijn en we hadden gelukkig al snel een boxspring gevonden die helemaal bij ons past. Wij kozen zelf voor een boxspring 160×200, maar boxsprings zijn in allerlei maten te koop.
Voordelen van een boxspring
Een boxspring bestaat eigenlijk uit 2 matrassen, waardoor je een optimale ondersteuning ervaart en het bed heel comfortabel ligt. De bedbodem is namelijk een gestoffeerde box met veren en dit ligt een stuk lekkerder dan een matras op een lattenbodem.
Doordat de boxspring bestaat uit 2 lagen is er een optimale ventilatie. Daarnaast wordt de druk op het topmatras veel gelijkmatiger verdeeld, waardoor het matras langer meegaat dan een matras op een lattenbodem.
In hotels sliepen wij vaak al op boxsprings en dit gevoel wilden wij thuis graag ook ervaren. Met een eigen boxspring slapen wij nu heerlijk luxe en comfortabel en het verschil met een lattenbodem is goed te merken.
Nog een voordeel van een boxspring is dat deze een luxe uitstraling heeft. De boxspring is meestal bekleed met stof en je kunt zelf het type stof en de kleur uitkiezen. Er zijn tegenwoordig zelfs boxsprings met een kunststof omlijsting te koop.
Naast het type stof kan je vaak ook eigen poten uitkiezen en zelfs een bijpassend hoofdbord en voetbord uitkiezen. Hiermee creëer je een echt sjieke uitstraling in de slaapkamer. Een voetbord zorgt daarnaast voor extra stevigheid van de boxspring.
Wij hebben bewust niet voor een hoofdbord en voetbord gekozen, omdat het bed hiermee wel een massieve uitstraling krijgt. Zeker in een kleine slaapkamer. Maar zelfs zonder hoofdbord en voetbord ziet de boxspring er heel luxueus uit.
Nog een voordeel van een boxspring is dat het bed een stuk makkelijker op te maken is dan bij een standaard bed, waar het matras diep in het bed verzonken is. Pas wel op met een voetbord, want hierdoor kan het bed juist weer wat lastiger op te maken zijn.
Ook is een boxspring dankzij zijn pootjes vaak hoger dan een standaard bed. Dit is in sommige gevallen, zoals bij zwangere vrouwen of ouderen, een belangrijk pluspunt. En dankzij de pootjes kan je ook makkelijker onder het bed stofzuigen en schoonmaken.
Nadelen van een boxspring
Meestal is een boxspring, zeker als je er één van goede kwaliteit wilt, duurder dan een standaard bed. Een goed boxspring is zeker zijn geld waard, zo hebben wij hier eerst een tijdje voor gespaard.
Veel boxsprings ogen vrij massief in de ruimte. Maar juist door bewust te kiezen voor een moderne boxspring met luchtige uitstraling zoals wij hebben gedaan hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Zo kan je in een kleine slaapkamer beter niet voor een groot hoofdbord en voetbord kiezen. Je kunt zelfs overwegen om zelf een hoofdbord te maken.
Waar je een houten bed makkelijk met een doekje kan afnemen, is dit bij de stoffen boxspring wat lastiger. Zeker bij een lichte kleur kunnen er sneller vlekken op de boxspring ontstaan. Zelf hebben wij een donkergrijze stof om de boxspring en hebben wij hier gelukkig geen last van.
Heb jij al een boxspring in huis? En hoe bevalt dit?
Liefs,
Ilse
Mijn vriend en ik hebben net ons eerste appartement gekocht en zijn op zoek naar een bed. We zouden graag een boxspring kopen, ik hou ook van het luxe gevoel dat jij beschrijft. Het is fijn om te lezen dat boxsprings er in allerlei verschillende maten zijn. Mijn vriend is vrij lang, dus misschien hebben we een boxspring op maat nodig. We gaan op zoek!