5 tips voor het plaatsen van een overkapping
overkapping inrichten

5 tips voor het plaatsen van een overkapping

Wil jij een overkapping plaatsen in de tuin? Een overkapping in de tuin is wat mij betreft de beste keuze die je kan maken. Om optimaal van de tuinoverkapping te genieten is het wel belangrijk om voor het plaatsen een aantal keuzes te maken.

Je wilt er achteraf natuurlijk niet achterkomen dat dat fijne plekje onder de overkapping de hele dag in de zon staat. Of dat de overkapping te klein is om met de hele familie te zitten. Maar geen zorgen, ik heb een aantal tips voor je voor het plaatsen van overkappingen. Zo weet jij op welke punten jij moet letten voor je een overkapping uitkiest.

De beste plek in de tuin voor de overkapping

Waar in de tuin moet de terras overkapping komen? Wil je de overkapping direct aan het huis hebben? Of juist aan de andere zijde van de tuin? De keuze hiervan zal afhangen van een aantal punten. Bijvoorbeeld van de indeling van de tuin en de looproute.

Hou ook rekening met de lichtinval in huis. Als je al een redelijk donkere woonkamer hebt en hier nog een tuinoverkapping voor plaatst zal je nog minder daglicht in huis hebben. Dakramen in de overkapping kunnen dan handig zijn, maar misschien is het verstandiger om een andere plek in de tuin voor de overkapping te kiezen.

En vergeet vooral niet op de stand van de zon te letten voor de plek van de overkapping. Wij hebben altijd een plekje onder de overkapping waar we in de schaduw kunnen zitten, dat is wel zo lekker in de zomer. Maar een groot deel van de dag hebben we ook gedeeltelijk zon onder de overkapping en ook dat vinden wij fijn.

De maat van de overkapping

Als je weet waar de overkapping komt te staan kan je nadenken over de maat van de overkapping. Hoe groot mag de overkapping worden? Kies je voor een maatwerk overkapping of liever een standaard overkapping?

Denk ook na over hoe je wilt dat de overkapping eruit komt te zien en van welke materialen hij gemaakt is. Zelf hebben wij een maatwerk overkapping van Douglas hout. Door het schuine dak past de overkapping perfect in onze kleine tuin en neemt deze niet teveel ruimte in.

Het doel van de overkapping

Een terrasoverkapping is niet alleen mooi, maar ook handig. Een heerlijk beschut plekje in de tuin waar je heel wat uren kan doorbrengen. Maar hoe wil je die uren eigenlijk doorbrengen? Heerlijk onderuit op de loungebank? Of uitgebreide etentjes aan de tuintafel? Of misschien wel allebei?

Het is goed je dit van te voren af te vragen. De maat en beste plek in de tuin zijn beiden afhankelijk van hoe je je tijd onder de overkapping wilt doorbrengen. Als je bijvoorbeeld vooral in de avond onder de overkapping zit dan kan je hier rekening mee houden bij het uitkiezen van de beste plek in de tuin en de stand van de zon op dat moment.

En als je een groot deel van de dag in de tuin wilt doorbrengen dan is de kans groot dat je – als de afmetingen van de tuin dit toelaten – liever een iets grotere overkapping wilt met meer ruimte.

Extra functies aan de overkapping

Een overkapping is tegenwoordig een verlengstuk van de woonkamer en dat houdt in dat de extra opties eindeloos zijn. Wil je verlichting onder de overkapping? Dat kan. En wat dacht je van screens, glazen wanden, zonwering of heaters?

Je kunt de overkapping zo comfortabel maken als je zelf wilt. Zo kan je er ook op een frisse lentedag, ‘s avonds laat of juist op een warme zomerse dag nog lekker zitten.

Inrichting van de overkapping

Denk ook alvast na over de inrichting van de overkapping. Kijk op internet naar afmetingen van tuintafels, loungehoeken en meer om zeker te weten dat je de juiste afmeting voor de terrasoverkapping hebt uitgekozen.

Denk ook alvast na over de styling van de overkapping. Met deze tips zorg je ervoor dat je de overkapping sfeervol inricht.

Succes met het uitkiezen van de perfecte overkapping!

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven