Borduren: benodigdheden met tips en uitleg voor beginners
borduren voor beginners tips en benodigdheden

Borduren: benodigdheden met tips en uitleg voor beginners

Wil jij beginnen met borduren? Bekijk dan welke benodigdheden voor borduren je nodig hebt en lees deze tips voor borduren. Een jaar geleden bestelde ik mijn eerste borduurpakket en sindsdien ben ik verslaafd.

Inmiddels heb ik een muur vol hippe borduursets en borduur ik regelmatig een nieuw patroon. Borduren is leuk, ontspannend en het allerfijnste is dat dit lekker lui vanaf de bank kan. Graag deel ik mijn tips voor beginners en de benodigdheden. Aan het einde van het artikel geef ik ook nog tips voor het afwerken van je borduurwerkje.

Borduurpakketten of kruissteek borduren?

Borduren is eigenlijk heel eenvoudig als je voor borduurpakketten of simpele borduurpatronen kiest. Dit zijn namelijk meestal pakketten en patronen waarbij je vrij kan borduren, dit is mijn favoriete manier van borduren.

Deze borduurpatronen bestaan uit simpele borduursteken als de platsteek (satin stitch), steelsteek (stem stitch), rechte steek (straight stitch), gespleten steek (split stitch) en Franse knoopjessteek (French knot). Ik ga de steken hier niet uitleggen, omdat bij de meeste borduurpakketten en patronen duidelijke uitleg zit en anders via Google meer dan genoeg informatie is te vinden.

Kruissteek borduren is net een stap ingewikkelder en daarom minder handig om als starter mee te beginnen. Toch zijn er wel een aantal starterspakketten die je zou kunnen proberen. Zelf heb ik mij nog niet gewaagd aan kruissteek patronen, omdat ik borduren vooral als iets ontspannends zie. Bij kruissteek borduren komt er meer kijken en moet je ook echt nadenken en daardoor is dit voor mij persoonlijk minder ontspannend.

Benodigdheden voor borduren

Dit heb je nodig als je wilt beginnen met borduren:

Optioneel

Als je voor het eerst wilt borduren kan het best duur zijn om alles los te moeten komen. Soms is het goedkoper om daarom een borduurpakket of borduurkit te kopen waar alles al bij in zit. Een overzicht van hippe en/of goedkope borduurpakketten vind je verderop in dit artikel. Zelf koop ik het liefst op Etsy borduurpakketten, omdat ik daarmee creatieve ondernemers kan steunen. Ook Daffie’s DIY is een kleine webshop met leuke borduurpakketten.

Ik vind vooral voorgedrukte borduurpatronen erg fijn, omdat je dan direct kan beginnen met borduren. Maar ook download ik zo nu en dan een patroon van een creatieveling. Deze hang ik bijvoorbeeld op het raam of teken ik over vanaf een tablet, zo zie je het patroon duidelijk door de borduurstof heen.

Hippe borduurpakketten en patronen

Deze hippe borduurpakketten kan je als startpakket gebruiken. In de meeste pakketten zit alles wat je nodig hebt en vaak is de borduurstof al voorgedrukt. Daarom is dit ideaal als je wilt beginnen met borduren. Heb je de materialen zelf al in huis? Dan kan je de patronen downloaden en direct aan de slag.

Goedkope borduurpakketten

Voor als je start met borduren en op zoek bent naar een goedkoop borduurpakket zijn deze borduurkits ideaal. Wat goed is om te weten is dat de kwaliteit van deze pakketten wel echt minder is. Dit weet ik inmiddels uit eigen ervaring. De stof en draad zijn veel minder fijn en ik heb zelfs een keer gehad dat bij het oplossen van de tekening in het water nadat ik klaar was allemaal vlekken op mijn borduurset ontstonden. Ook is de borduurring vaak van plastic i.p.v. hout. Zonde. Ook heb ik weleens een pakket bij één van deze goedkope adressen besteld en deze is nooit gearriveerd. Gelukkig kreeg ik uiteindelijk wel mijn geld terug.

Toch wil ik deze pakketten noemen omdat ik snap dat je in eerste instantie voor een nieuwe hobby niet zoveel geld wilt uitgeven. Ik hoop dat als je eenmaal net zo gek bent op borduren als ik je deze borduurpakketten laat liggen en besteld bij de eerder genoemde kleine ondernemers.

borduren voor beginners voorgedrukte patronen

Winkels waar je borduurpakketten kunt kopen

Bekijk voor nog meer inspiratie borduurpakketten en patronen bij:

Borduurpatroon afwerken

Er zijn allerlei manieren voor het afhechten van draden en het vastzetten van je borduurwerk aan de borduurring. Ik werk zelf op de snelste, maar misschien net de netste, manier. Aan het einde van een draadje rijg ik deze aan de achterkant door een stukje platsteek heen en ik knip het draadje af. Deze zit dan voldoende vast.

Bij de meeste borduurpakket kan je daarna de tekening op laten lossen in water. Meestal staat dit bij de beschrijving aangegeven.

Ook het vastzetten van het borduurwerk aan de borduurring doe ik op de snelste manier. Deze tip heb ik via Junglembroidy. Ik knip steeds stukjes stof in tot de rand en lijm deze vervolgens vast met een lijmpistool aan de borduurring. Lekker snel en aan de voorkant ziet het er keurig uit.

afwerken borduurwerkje

Met deze tips kan je starten met borduren! Het is een heerlijk ontspannende hobby. Ik borduur het liefst ‘s avonds lekker op de bank. Borduren is helemaal niet ingewikkeld en ja, je moet er iets geduld voor hebben. Maar toch gaat borduren sneller dan de meeste mensen denken, met het breien van een deken ben ik bijvoorbeeld veel langer bezig.

Ik ben benieuwd of jij borduren net zo leuk vindt! Naast borduren vind ik punch needling ook erg leuk, dit is weer net een andere handwerk techniek.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven