Onze plannen voor een uitbouw van de woonkamer
zithoek woonkamer stoer kleurrijk

Onze plannen voor een uitbouw van de woonkamer

Op Instagram en in de nieuwsbrief heb ik al regelmatig wat vertelt over onze plannen voor een uitbouw. Nu we sinds kort ook officieel de handtekening voor een uitbouw hebben gezet leek het mij een mooi moment om er op de blog bij stil te staan.

Waarom willen we een uitbouw? Wat gaat er precies gebeuren? En wanneer gaat het gebeuren?

Waarom een uitbouw?

Toen we ruim 7 jaar geleden onze handtekening zetten voor een nieuwbouwwoning had ik heel wat wensen voor de woonkamer. Een fijne zitplek, een eethoek, een keuken met ontbijtbar en een haard stonden hoog op mijn verlanglijstje.

Met een woonkamer van nog geen 9,5 meter was het passen en meten, maar het kon allemaal precies. We hebben toen nog een uitbouw overwogen, omdat dit tijdens de bouw een stuk goedkoper (en makkelijker) zou zijn dan achteraf. Maar we moesten keuzes maken in ons budget en we kozen toen liever voor een goede basis en mooie badkamer en keuken. We zouden later wel kijken of we alsnog een uitbouw wilden.

Daar kwam nog bij dat de keuze voor een uitbouw tijdens de nieuwbouw heel standaard was. De keuzes waren heel basic en het voldeed niet helemaal aan onze wensen.

Zoals ik al zei pasten alle meubels in onze woonkamer precies. In de praktijk houdt dit in dat de eettafel best dicht bij de bank staat. En dat de eettafel ook dicht bij de deur naar de hal en voorraadkast staat.

Omdat we met z’n tweeën zijn is dat voor ons geen heel groot probleem. Maar als er bezoek komt is het soms toch wat onhandig.

Ook merkten we al jaren dat als we bezoek hebben we eigenlijk wat zitplekken tekort komen. Tijdens Corona is dit nog duidelijker geworden. Het liefst zouden we een hoekbank met uitzicht op de tuin willen, maar daar is nu geen ruimte voor.

Daar komt nog bij dat sinds we de tuin uitgebreid hebben we het stuk tuin het dichts bij het huis eigenlijk niet meer functioneel gebruiken. Hier is dus alle ruimte voor een uitbouw en zelfs dan houden we nog ruimte over om een deel van de tegels uit de tuin te halen in ruil voor meer groen.

De wens voor een uitbouw is sinds we het huis kochten nooit helemaal weggeweest. En nu we hier een aantal jaren wonen weten we precies wat we willen en wat onze wensen nog zijn.

Met een uitbouw zouden we de woonkamer precies aan onze huidige wensen kunnen aanpassen. En aangezien het huis verder perfect is en we hier nog heel lang willen wonen hebben we besloten de stap te wagen.

Hoe gaat de uitbouw eruit zien?

Een paar weken geleden hebben we dus de stap gezet en een overeenkomst gesloten met een aannemer. De definitieve planning volgt nog, maar als het goed is gaan ze in september / oktober van start. Ze zullen zo’n 6 weken bezig zijn met de bouw.

We krijgen een uitbouw van 1,8 meter over de volle breedte van de woonkamer. De uitbouw wordt dus niet heel diep, maar zo hebben we precies genoeg ruimte voor onze wensen en houden we ook nog genoeg tuin over. Onze buren hebben een uitbouw van respectievelijk 1,2 meter en 2,7 meter, dus we vallen daar precies tussenin.

We krijgen een raampartij van 4 meter breed tot aan het plafond. Dit is een stuk meer raam dan we nu hebben. Met een vrij donkere woonkamer kan ik niet wachten op meer lichtinval. Onze shutters passen dan helaas niet meer, maar in alle eerlijkheid stonden deze al vaak naar de zijkant toe opengeklapt omdat ze zoveel licht tegenhouden.

Na lang twijfelen hebben we gekozen voor openslaande tuindeuren. Dit omdat we vaak gebruik maken van deze deuren en we veel ervaringen horen van mensen die een schuifdeur zwaar in gebruik vinden. Ook qua looproute zijn openslaande deuren net wat handiger dan schuifdeuren.

Daarnaast krijgen we een lichtstraat van 4 bij 0,8 meter. Hier ben ik heel blij mee en dit lijkt mij enorm mooi.

Ook komt er, als alles goed is, een gashaard in de uitbouw. We hebben binnenkort een afspraak over de mogelijkheden voor installatie en verwachten hier eigenlijk geen problemen mee. We hebben nu jaren een bio-ethanol haard gehad en dit was een budgetoplossing. Een gashaard geeft uiteindelijk mooier vuur en meer warmte en is een stuk makkelijker in gebruik.

Een nadeel is dat onze buren al een uitbouw hebben geplaatst. De uitbouw van onze rechterburen is tijdens de bouw geplaatst en we hebben toen verplicht toestemming moeten geven dat deze deels op onze grond geplaatst zou worden. Aan deze kant krijgen we dus sowieso een inkeping naar binnen.

De andere buren hebben de uitbouw later geplaatst. In overleg is toen akkoord gegeven om de uitbouw op onze grond te plaatsen, omdat we volgens de aannemer deze buitenmuur als binnenmuur zouden kunnen gebruiken.

Inmiddels hebben we meerdere aannemers gesproken die dit eigenlijk niet aandurven en bang zijn voor scheurvorming als onze uitbouw direct tegen de buitenmuur van de buren wordt geplaatst. Diverse aannemers gaven aan binnenmuren van minimaal 20 centimeter te willen plaatsen en anders de klus niet aan te durven. Omdat dit de hoek van de haard / tvhoek wordt leek mij dit enorm lelijk en hier ben ik erg van geschrokken.

Uiteindelijk hebben we gelukkig een zeer ervaren aannemer gevonden die wel wat meer aandurft. Ook hij acht de kans op scheurvorming bij de muur met de buren groot, maar durft het eventueel aan om geen extra binnenmuur te plaatsen. Als er toch een binnenmuur geplaatst moet worden weet hij een oplossing die maar 8 centimeter de ruimte in komt, in plaats van 20, dus dit scheelt enorm. Ook kan deze muur later alsnog geplaatst worden en hoeft dit dus niet perse direct.

Gelukkig kunnen we t.z.t. besluiten of we direct die binnenmuur plaatsen of later alsnog als er inderdaad scheurvorming ontstaat. Hier zijn we nog niet helemaal uit. Als we een binnenmuur plaatsen wil ik deze sowieso met steenstrips beplakken, zodat het lijkt of het een bakstenen muur is en de inkeping dus zo hoort.

Ook gaat heel de benedenverdieping, inclusief plafond, gestuct worden. Zo kijken we niet langer tegen de lelijke nieuwbouwplaten aan die standaard zijn in nieuwbouwwoningen.

Alleen nieuw wat echt nodig is

Een uitbouw wil niet zeggen dat we alle meubels en spullen direct gaan vervangen. We zijn met heel veel meubels nog blij en ik vind het zonde om die al te vervangen als ze nog goed zijn. Daarnaast is de uitbouw duur genoeg.

Onze tegelvloer blijft, want deze vinden we nog steeds mooi en zonde om te vervangen. De tegels zijn inmiddels helaas uit de collectie, maar met veel zoekwerk hebben we nog een restpartij tegels gevonden die hopelijk net genoeg is voor de uitbouw.

plannen uitbouw woonkamer

De keuken blijft zoals hij is en ook blijven de grote meubels, zoals het tvmeubel, de vitrinekast, trolley en eettafel.

Pas als de uitbouw af is gaan we op zoek naar een aantal nieuwe meubels. Dat zal dan met name de bank zijn, waarvoor we graag op zoek gaan naar een hoekbank.

Mocht je het leuk vinden om regelmatig een update over de uitbouw te ontvangen zorg dan dat je mij volgt op Instagram of via de nieuwsbrief, want daar zal ik jullie zoveel mogelijk op de hoogte houden.

Ik kijk er enorm naar uit, maar vind het ook echt spannend!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Onze plannen voor een uitbouw van de woonkamer”

  1. Beste Ilse, ik kan me goed voorstellen dat jullie uit willen bouwen. Wij zitten in ongeveer dezelfde situatie, onze woonkamer is ook eigenlijk wat te krap als we bezoek hebben. Met twee kleine kinderen die ruimte nodig hebben om te spelen past het vaak net wel of net niet. Binnenkort gaan we op zoek naar een aannemer en hopen we de plannen concreet te maken. Wat gaaf dat jullie een grote raampartij krijgen, dat ga ik ook meenemen in onze plannen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven