Stap voor stap een haard uitkiezen: zo doe je dat
haard uitkiezen

Stap voor stap een haard uitkiezen: zo doe je dat

Wil jij graag een haard in huis? Met dit stappenplan maak jij de beste keuze voor een haard in huis.

Toen wij net in dit huis kwamen wonen hebben wij voor een inbouw bio-ethanolhaard gekozen. Later dit jaar wordt onze woonkamer uitgebouwd en dan vervangen wij deze bio-ethanolhaard voor een vrijstaande gashaard.

Bij het maken van onze keuze voor een haard hebben wij ook dit stappenplan doorlopen. Bekijk stap voor stap hoe jij de beste haard uitkiest.

Stap 1: de plek voor de haard

Misschien is het wat gek om als eerste de plek voor de haard uit te kiezen, maar dit is juist zo belangrijk. Want afhankelijk van het soort haard moeten er gasleidingen worden aangelegd, een rookkanaal worden gerealiseerd en stopcontacten worden aangelegd.

Het is daarom goed om eerst te bepalen op welke plek in huis de haard moet komen. Daarna kan jij met de specialist bekijken welke aanpassingen er gedaan moeten worden om de haard hier te realiseren.

Als jij nog niet weet waar in huis de haard moet komen dan kan de haard expert jou alleen algemene informatie geven. Daarom is het zo belangrijk om eerst goed na te denken waar de haard moet komen.

bio ethanol haard

Het beste is een plek uit te kiezen waar je er zo maximaal mogelijk van kan genieten. Dat kan midden in de woonkamer, tussen de zithoek en eethoek zijn. Maar de haard kan ook prima in een hoek van de woonkamer geplaatst worden. Dit is voor de installatie in veel gevallen namelijk makkelijker. Kies dan een haard met aan twee of drie zijden zicht, zodat je ook vanaf de zijkant zicht hebt op het haardvuur.

Stap 2: voor wat voor soort haard kies jij?

Als je weet waar de haard moet komen kan je het soort haard uitkiezen. Ga jij voor een houtkachel, palletkachel, gashaard, elektrische haard, waterdamp haard of haard op bio-ethanol?

Elke haard heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Het haardvuur van bijvoorbeeld een houtkachel of gaskachel is het mooist, maar is minder gunstig voor het milieu. Ook zijn deze haarden relatief duur en komt er meer kijken bij het installeren van deze haarden.

Een waterdamp haard of bio-ethanol haard is een stuk goedkoper, maar geeft in de meeste gevallen een minder mooi vuur en geen of weinig warmte.

De keuze voor het soort haard zal dus afhangen van je budget, hoeveel warmte de sfeerhaard moet afgeven en het effect op het milieu.

Wij wonen in een nieuwbouwwijk met veel huizen dicht op elkaar. In onze wijk heeft gelukkig maar één iemand een houtkachel, maar als deze aanstaat heeft heel de wijk er last van.

Voor ons was een houtkachel of palletkachel dan ook geen optie. Maar we wilden wel een mooi vuur die op een winterse dag ook lekker warmte afgeeft. Daarom viel onze keuze op een gashaard. We hebben bewust gekozen voor een nieuw model die heel zuinig is in verbruik om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Stap 3: een vrijstaande of inbouw haard

Nu je weet waar de haard moet komen en welk soort haard je wilt kan je het type haard uitkiezen. Wil je een vrijstaande haard, inbouw haard of misschien wel een tv kast bij Flamboyant Haarden?

Kijk eerst eens op Pinterest wat voor type haard jou aanspreekt en past bij jouw woonstijl. Op basis daarvan kan je kijken wat voor type haard het beste bij je past.

details haard

Voor de bio-ethanolhaard kozen wij bijvoorbeeld voor een op maat gemaakte inbouw naast het tv-meubel. Door dit in een opvallende kleur (Army Green) te verven valt de haard extra op.

Omdat onze gashaard straks in de hoek komt vinden we het mooier om hier juist voor een vrijstaand model te kiezen. Deze heeft een industriële look en geeft weer een totaal andere sfeer.

Als je voor een inbouw haard kiest kan je hiermee nog alle kanten op. Kies je bijvoorbeeld voor een haardplateau van natuursteen? Of bekleed je de inbouw haard met mooie steenstrips voor een industrieel effect? Misschien hou je wel van minimalistisch en kies je voor strak wit?

Neem de afbeeldingen die je op Pinterest het meest aanspreken er weer eens bij en maak op basis hiervan de keuze voor het type haard.

Met dit stappenplan maak jij de beste keuze voor de haard.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven