Hoe vaak moet je je gordijnen wassen?
druiventuintje muurhanger

Hoe vaak moet je je gordijnen wassen?

Hoe vaak was jij je gordijnen? Een groot voordeel van gordijnen t.o.v. de meeste andere raamdecoratie is dat je er minder snel stof en vlekken op ziet. Misschien denk je er dan wel niet aan om de gordijnen regelmatig te wassen (guilty!), maar eigenlijk zou je dus regelmatig je gordijnen moeten wassen.

Gordijnen zijn namelijk grote stofnesten en daarnaast ontstaan er in de loop der tijd (vinger)vlekken en andere viezigheid op.

Bij normaal gebruik is het voldoende om je gordijnen één keer per jaar te wassen. Maar er zijn ook mensen die dit onvoldoende vinden en ze om de paar maanden wassen, bijvoorbeeld als er gerookt wordt of huisdieren in huis zijn.

Ten opzichte van jaloezieën valt dit reuze mee, deze maak ik een stuk vaker schoon. Bekijk ook mijn tips voor het schoonmaken van jaloezieën.

Eerlijk is eerlijk, hier is het veel langer dan een jaar geleden. Gelukkig zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om je gordijnen schoon te maken, zonder ze in de wasmachine te hoeven stoppen.

Deze tips deel ik natuurlijk ook met je in dit artikel.

Hoe was je gordijnen?

Wist je dat veel gordijnen gewoon in de wasmachine kunnen? Als je kant-en-klaar gordijnen hebt zit hier meestal een label aan waarop je kunt zien hoe je gordijnen kunt wassen.

Hang de gordijnen daarna zo snel mogelijk uit om kreukels in de gordijnen te minimaliseren. Je kunt ze gewoon weer op z’n plek terughangen en daar laten drogen. Dit verkleint de kans op kreukels in de gordijnen.

Als je gordijnen op maat gemaakt zijn heb je misschien wel bij de aankoop wasvoorschriften gekregen. Volg dan deze wasvoorschriften goed op bij het wassen van de gordijnen.

Grote kans dat als je bijvoorbeeld op maat gemaakte gordijnen bij een doe-het-zelfzaak hebt gekocht, zoals wij in de slaapkamer hebben, je geen wasvoorschriften hebt.

Je kunt proberen om via de winkel of een stomerij te achterhalen hoe je de gordijnen het beste kunt wassen. Elk materiaal moet op een andere manier behandeld worden, dus neem liever geen risico.

Zelf heb ik daarom op mijn to-do lijst gezet om de gordijnen naar de stomerij te brengen. Dan weet ik zeker dat deze goed gewassen worden en krijg ik ze ook nog eens kreukvrij terug.

Alternatieven voor het wassen van de gordijnen

Heb je geen zin om gordijnen zelf te wassen of vind je het spannend om de gordijnen in de wasmachine te stoppen? Dit begrijp ik heel goed.

De gordijnen naar een stomerij brengen is een goed alternatief, maar er zijn andere dingen die je kunt doen om de gordijnen schoon te houden.

Door de ruimte waar de gordijnen hangen zo schoon en stofvrij mogelijk te houden voorkom je dat er veel stof en vuil zich aan de gordijnen kan hechten. Roken in een ruimte met gordijnen is bijvoorbeeld geen goed idee.

Daarnaast kan je de gordijnen elke keer tijdens de schoonmaakronde even uitkloppen, zodat er zoveel mogelijk stof uit valt.

Een tip die ik al eens tegenkwam is om de gordijnen schoon te maken met een stoomreiniger. Zelf gebruik ik deze stoomreiniger voor veel huishoudelijke taken, maar hiervoor heb ik het nog nooit geprobeerd.

Binnenkort ga ik eens proberen de gordijnen schoon te maken met een stoomreiniger. De gordijnen kunnen dan gewoon blijven hangen en je hoeft ze ook niet achteraf te strijken. Dit lijkt mij ideaal.

Hoe vaak was jij je gordijnen? Zoals je ziet hoef je je echt niet te schamen als je er niet altijd aan denkt en is vandaag een goede dag om er alsnog mee te beginnen.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven