Gestreepte trui breien - patroon - InteriorTwin
trui breien drops kid silk

Gestreepte trui breien – patroon

Op de blog heb ik al heel veel leuke doe het zelf-projecten voor in huis gedeeld. Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn en leuke zelfmaak ideeën te bedenken.

Naast het maken van mooie decoratie voor in huis ben ik ook gek op breien. Het afgelopen jaar heb ik al heel wat truien gebreid. Soms brei ik een trui na van een patroon op internet. Maar nu ik steeds meer ervaringen heb met breien vind ik het ook leuk om patronen aan te passen op mijn eigen wensen.

Laatst breide ik een gestreepte trui. Deze trui is geïnspireerd op deze trui van MinnieMie, maar ik heb gekozen voor verschillende diktes in de stroken en zowel de mouwen als body langer gebreid. Ik draag truien graag op een broek en daarvoor is het fijn als de trui iets langer is.

Deze trui wordt op grote naalden gebreid. Daarom is dit een trui die lekker snel klaar is. Deze trui kan je ook breien als je nog niet heel veel ervaring hebt met breien, maar als allereerste trui is dit patroon misschien nog wat ingewikkeld. Je werkt namelijk met 5 bollen wol tegelijk en 2 verschillende kleuren.

Graag deel ik het patroon van deze gestreepte trui met jullie.

gestreepte trui breien patroon

Gestreepte trui breien

Benodigdheden

 • Breinaalden maat 9 en 12
 • Stopnaald om het werk in elkaar te zetten
 • 10 bollen Drops Kid Silk in een kleur naar keuze (in mijn voorbeeld Amandel)
 • 5 bollen Drops Kid Silk in een kleur naar keuze (in mijn voorbeeld Zwart)
 • Toerenteller

Zelf gebruik ik het liefst rondbreinaalden. Rechte naalden zijn soms aan de korte kant, waardoor je breiwerk erg op elkaar komt te zitten. Met rondbreinaalden heb je alle ruimte en is het een stuk makkelijker breien.

Ik heb deze set rondbreinaalden en gebruik deze erg vaak. Daarnaast heb ik rondbreinaalden 9 en rondbreinaalden 12 los besteld. Je kunt eventueel ook alleen deze set met grote rondbreinaalden bestellen en later juist kleinere naalden bijbestellen.

Voor het blocken van de trui:

Werkwijze

Deze gestreepte trui brei je steeds met 5 bollen wol tegelijk. Je gebruikt dus steeds 5 bollen in één kleur tegelijk.

Begin met het voorpand of achterpand. Deze twee panden zijn precies hetzelfde. Je breidt dus twee keer dit patroon.

Je kunt zelf kijken hoe lang je je trui wilt hebben. Wil je je trui liever iets korter? Dan stop je iets eerder met breien. Wil je je trui juist langer? Dan brei je iets langer door.

Patroon body

 • Begin met de kleur waar je 10 bollen van hebt (en gebruik er dus 5)
 • Zet 50 steken op met naald 9
 • Brei de eerste 4 rijen in boordsteek. De eerste steek is dus recht, de tweede averecht en zo verder: r., av., r., av, – je eindigt de eerste rij met averecht. Vanaf de tweede rij brei je zoals de steken zich voordoen en begin je dus met averecht. Rij 3 begin je de eerste steek met recht en rij 4 met averecht en ook deze rijen brei je verder zoals de steken zich voordoen.
 • Vanaf rij 5 gebruik je de tricotsteek en brei je met naald 12. Elke oneven rij (5, 7, 9 en zo verder) brei je met een rechte naald. Elke oneven rij (6, 8, 10 en zo verder) brei je met een averechte naald.
 • Vanaf rij 17 gebruik je de tweede kleur
 • Vanaf rij 27 gebruik je weer de eerste kleur
 • Vanaf rij 39 gebruik je de tweede kleur
 • Vanaf rij 49 gebruik je de eerste kleur
 • Brei zo 64 naalden. Bij rij 65 ga je afhechten

Als je het voorpand en achterpand gebreid hebt dan kan je deze gaan blocken. Een gebreide trui blocken helpt deze mooi in vorm te houden wanneer je deze later gaat dragen en/of wassen.

Leg de block matten uit en leg hier voorzichtig het voorpand en achterpand in de door jou gewenste vorm op. Zet nu voorzichtig op hoeken en aan de zijkanten (maar niet in de boord) de T-pins. Spuit het breiwerk nu licht vochtig met een plantenspuit en laat dit zo opdrogen.

Hetzelfde doe je straks met de twee mouwen.

Patroon mouwen

 • Begin met de kleur waar je 10 bollen van hebt (en gebruik er dus 5)
 • Zet 22 steken op met naald 9
 • Brei de eerste 4 rijen in boordsteek. De eerste steek is dus recht, de tweede averecht en zo verder: r., av., r., av, – je eindigt de eerste rij met averecht. Vanaf de tweede rij brei je zoals de steken zich voordoen en begin je dus met averecht. Rij 3 begin je de eerste steek met recht en rij 4 met averecht en ook deze rijen brei je verder zoals de steken zich voordoen.
 • Brei vanaf nu verder met naald 12. In de eerste rij (rij 5) ga je het aantal steken vermeerderen. Dit doe je om de steek en je breidt deze rij recht. Brei de eerste steek recht, vermeerder in de volgende steek, brei weer een steek recht, vermeerder en zo verder. Aan het einde van de rij heb je 33 steken.
 • De volgende rij (rij 6) brei je averecht en vanaf nu hou je weer de tricotsteek aan. Alle oneven rijen brei je recht, alle even rijen averecht.
 • Wissel in rij 17 naar de tweede kleur
 • Gebruik vanaf rij 27 weer de eerste kleur
 • Vanaf rij 39 gebruik je de tweede kleur
 • Brei zo 48 naalden. Bij rij 49 ga je afhechten

Als je alle onderdelen geblokt hebt kan je het breiwerk in elkaar zetten. Gebruik hiervoor je stopnaald (wolnaald). Let goed op dat je steeds de juiste kleur gebruikt, zodat je deze straks niet meer ziet.

Voor het in elkaar zetten van het breiwerk gebruik ik de matrassteek. Zet eerst de voor- en achterkant aan elkaar. Bepaal zelf hoever je de halsopening open wilt laten.

Rijg daarna de mouwen dicht en zet deze aan de body vast. Vervolgens rijg je de zijkanten van de body dicht.

Zo makkelijk is het om zelf een gestreepte trui te breien!

gestreepte trui breien

Ga jij ook aan de slag met dit patroon voor een gestreepte trui? Vergeet dan niet om dit artikel te bewaren op Pinterest, zodat je het later nog eens rustig kunt teruglezen.

Bekijk ook eens dit breipatroon voor een lang vest voor meer inspiratie.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

4 gedachten over “Gestreepte trui breien – patroon”

 1. Goedemorgen even een vraagje hoe breed en lang is de gestreepte trui in zwart en amandel?Ik wil deze trui ook gaan breien maar wil ook genoeg wol bestellen.Met vriendelijke groet José

  1. Goeie vraag! Ik heb al mijn winterkleding op het moment opgeborgen dus kan het helaas nu niet opmeten. Ik weet wel dat de trui vrij breed valt en dat ik van beiden kleuren nog flink wat wol over had. Hopelijk ben je hier voor nu toch iets mee geholpen. Als ik de winterkleding weer erbij pak kan ik het later alsnog opmeten.

 2. Hoi, ik ben de trui aan het breien en heb me precies aan de werk beschrijving gehouden maar er staat dat je rij 39 tm 48 in 2e kleur doet en erna gaat afhechten maar dan moet je dus gelijk afhechten na het 2e vlak van de 2e kleur terwijl op de foto eerst nog een stuk van de 1e kleur komt. Dit lijkt niet te kloppen. Wat moet het zijn?
  Nog een stuk erboven verder breien maar dan wordt hij een stuk langer of alles uithalen en de strepen anders verdelen?
  Ik hoor het graag. Vast dank.
  Groetjes
  Christien

  1. Hoi Christien, haal je niet het patroon voor de mouwen en voor- en achterkant door elkaar? Bij de mouwen ga na het 2e vlak van de 2e kleur direct afhechten, dit klopt wel gewoon. De 2e kleur zet je vast aan de voor- en achterkant en omdat deze wat breder valt kan het op de foto lijken of er nog een stuk van de 1e kleur komt, maar dit is het voorpand wat je ziet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven