Een logische koelkast indeling (inclusief bakjes): zo doe je dat
koelkast indeling

Een logische koelkast indeling (inclusief bakjes): zo doe je dat

Met een goede koelkast organisatie bespaar je ruimte, hou je overzicht en ga je voedselverspilling tegen. Met een opgeruimde koelkast weet je immers veel beter wat je nog op voorraad hebt en wat niet en zo verklein je de kans dat je iets moet weggooien omdat dit over datum is.

Sinds vorig jaar zomer maak ik gebruik van handige opbergbakken in de koelkast en hierdoor is onze koelkast een stuk overzichtelijker. Tegelijkertijd kunnen we hierdoor er meer spullen in kwijt. Etenswaren verdwijnen niet meer ergens achterin de koelkast, maar we kunnen overal makkelijk bij en alles heeft een vaste plek.

Wil jij je koelkast ook zo indelen dat deze er opgeruimd en overzichtelijk uitziet? Bekijk dan mijn tips, inclusief handige bakjes voor een opgeruimde koelkast.

Een handige indeling voor de koelkast

Wist je dat de temperatuur in de koelkast niet overal gelijk is? Doorgaans is het onderin de koelkast het koudst en bovenin de koelkast minder koud. Maar als je een diepvries bovenop de koelkast hebt dan klopt dit niet altijd, ook dan kan het bovenin de koelkast kouder zijn.

Onderin de koelkast, in de groentelade, bewaar je sla, bladgroente en fruit. Niet alle groenten hoeven in de koelkast bewaart te worden, hier is veel informatie online over te vinden.

Zelf bewaar ik wel een aantal groenten die eigenlijk niet in de koelkast horen te liggen. Enerzijds zorgt dit ervoor dat er wat minder smaak aan het product kan zitten, maar tegelijkertijd merk ik dat deze producten buiten de koelkast best snel bederven.

Nu komt dit ook omdat wij geen donkere en koele plek buiten de koelkast hebben om producten goed te bewaren, iets wat mensen met een nieuwbouwwoning misschien wel herkennen. Tomaten en komkommer horen bijvoorbeeld niet in de koelkast, maar zeker als deze zijn aangebroken bewaar ik ze het liefst toch in de koelkast.

Kruiden als munt en peterselie bewaar ik opgerold in vochtig keukenpapier in de groentenbak, zodat dit langer vers blijft. Dit leg ik in deze uitlekbakjes met deksel om de kruiden zo vers mogelijk te bewaren. Ook groente en fruit als druiven, cherrytomaten en kleine snoepgroenten zijn ideaal om in dit bakje te bewaren.

Onderin de koelkast, boven de groentelade, kan je het beste vlees en vis bewaren. Bij ons is dit schap gereserveerd voor biertjes, omdat mijn man deze het liefst lekker koud drinkt. Wij eten ook beperkt vlees en vis en dit ligt nooit lang in onze koelkast, waardoor in onze situatie het ook prima is deze een schap hoger te bewaren.

Het midden van de koelkast is namelijk beste plek voor kliekjes en sauzen die niet in de koelkast deur passen. En dus ook vleesvervangers, vlees en vis. Wij bewaren hier ook broodbeleg en groente en fruit wat wij graag tussendoor of met de lunch eten.

Ik vind het namelijk prettig deze etenswaren op ooghoogte te bewaren. Zo liggen ze goed in het zicht en ben je sneller geneigd voor deze gezonde optie te kiezen dan wanneer je ze onderin de groentela verstopt.

Ook hier gebruik ik weer een bakje met deksel en uitlekbodem voor de groente en fruit. Daarnaast gebruik ik foodhuggers om aangebroken fruit langer vers te houden.

Voor kliekjes, sauzen en beleg gebruik ik deze handige koelkastbakken. Deze bakken zijn in diverse breedtes verkrijgbaar en benutten de volledige diepte van de koelkast. Zo past er veel meer in de koelkast, maar kan je ook veel beter bij de producten achterin de koelkast. Deze bakken trek je namelijk eenvoudig naar voren. In de smalste bak passen bijvoorbeeld ook pakken melk en yoghurt.

Sinds wij deze bakken gebruiken ziet onze koelkast er veel netter uit. Daarnaast gaat er veel minder snel iets over datum, omdat wij meer overzicht in de koelkast hebben. Ook voor een kleine koelkast indeling of met een groot gezin zijn deze koelkast bakjes ideaal, omdat je zo veel meer kwijt kunt in de koelkast.

Op de bovenste plank in de koelkast bewaren wij de kaas. Als je eieren in de koelkast wilt bewaren is dit ook een geschikte plek, maar zelf bewaren wij deze op kamertemperatuur.

In de koelkastdeur bewaren wij onderin frisdrank en zuivel. Sommige zuivel past ook rechtop achterin de koelkast, maar helaas zijn een aantal pakken hier net te groot voor en daarom bewaren wij deze in de deur.

In het midden van de deur bewaren wij sauzen en potten met bijvoorbeeld olijven en zongedroogde tomaat. Ook de koffiemelk staat hier.

Bovenin de deur bewaren wij boter en medicijnen. Natuurlijk altijd goed gescheiden van elkaar.

De koelkast ziet er nu misschien wat leeg uit, maar de foto’s van de indeling zijn net gemaakt voor de boodschappen werden aangevuld.

koelkast inrichting overzicht

Dit is hoe wij de koelkast logisch hebben ingedeeld.

Voor ons werkt dit het beste, omdat spullen zo op een logische plek liggen. Producten die je niet wilt vergeten liggen op ooghoogte en producten, zoals het bier van mijn man, die minder belangrijk zijn liggen op een minder zichtbare plek.

Natuurlijk zijn er temperatuurverschillen waar je rekening mee kunt houden voor een andere indeling, zodat producten net wat langer vers blijven.

Maar de meeste producten blijven echt wel een aantal dagen tot een week goed in de koelkast. Voor ons is bij een logische indeling de zichtbaarheid van producten dus soms belangrijker dan wat de koelste plek is.

In dit artikel lees je nog meer tips voor het slim gebruik van etenswaren, zodat je minder restjes hoeft weg te gooien.

Is jouw koelkast overzichtelijk ingedeeld?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven