Moestuin voor beginners in de kleine tuin
moestuin beginnen tips kleine tuin

Moestuin voor beginners in de kleine tuin

Ben jij op zoek naar tips om te beginnen met je eerste moestuin? Vorig jaar begon ik met mijn eerste moestuin en ik ben fan. Ondanks dat wij een kleine stadstuin hebben eten wij regelmatig groenten uit eigen tuin.

Alhoewel echt niet elke groente het eerste jaar moestuinieren direct gelukt is ben ik blij met het eerste resultaat. Ik kijk ernaar uit om dit jaar opnieuw een moestuin te beginnen en hoop dat deze nog succesvoller wordt.

Vorig jaar heb ik heel wat geëxperimenteerd en inmiddels heb ik heel wat geleerd over het starten met je eerste moestuin. Misschien denk je wel dat je een grote tuin moet hebben voor een moestuin, maar ik heb geleerd dat ook in een kleine tuin of zelfs op het balkon voldoende plek is voor een moestuin.

Graag deel ik mijn tips voor moestuinieren voor beginners in de kleine tuin.

Benodigdheden voor je eerste moestuin

Met alleen al moestuinzaden en moestuingrond kan je een moestuin beginnen, maar ik heb gemerkt dat het beter is toch wat meer materialen voor de moestuin aan te schaffen. Zeker in het vroege voorjaar heeft je moestuin nu eenmaal meer aandacht en vooral warmte nodig.

Dit gebruik ik voor mijn moestuin:

 • een kleine kas voor binnen in de vensterbank voor het ontkiemen van de moestuinzaadjes (ik gebruik deze van HEMA)
 • kweekpotjes voor de zaadjes
 • moestuinzaadjes naar keuze
 • moestuingrond
 • kweektafel met deksel voor in de tuin
 • optioneel: extra houten bakken voor in de tuin
 • optioneel: worteldoek voor in de houten bakken
Moestuinbak / Kweektafel

Verkrijgbaar in meerdere kleuren

Koop bij:

bol.com
moestuin kleine tuin

Welke groente zijn handig voor beginners in een kleine moestuin?

In eerste instantie gebruikte ik de moestuintjes van Albert Heijn voor mijn eerste moestuin. Super trots was ik op mijn eerste radijsje, boekweit en andere groenten die uitkwamen.

Ik had een kweektafel vol met mijn eerste groenten. Maar op het moment dat er geoogst kon worden realiseerde ik mij dat dit helemaal niet mijn favoriete groenten zijn. Ik had een kweektafel vol groenten waar ik eigenlijk niks mee kon.

Daarom ben ik gaan nadenken over welke groente ik wel graag eet en die relatief makkelijk zijn om mee te beginnen. Inmiddels heb ik verschillende soorten groenten in mijn moestuin die ik wel graag eet, zodat de groenten ook echt gebruikt worden.

Dit jaar ga ik hier direct mee beginnen, waardoor ik nog veel meer kan genieten van mijn moestuin.

Dit zijn mijn favoriete zaden voor een kleine moestuin:

 • verschillende soorten sla, zoals rucola en veldsla
 • cherrytomaten / kersttomaat
 • courgette
 • aardbei

Je kunt op verschillende plekken tuinzaden kopen, zowel biologisch als de standaard zaadjes uit het tuincentrum.

Vooral de sla is erg makkelijk om mee te beginnen en groeit ook de hele tijd door, waardoor je continue sla uit eigen tuin hebt. De cherrytomaten heb ik eind juni gepland en uiteindelijk maar een paar kunnen oogsten, omdat deze veel tijd nodig hebben. Dit jaar wil ik deze dus eerder plaatsen.

Met de vele regen was het vorig jaar nog best lastig om de oogst goed te laten lukken, maar voor een eerste keer ben ik heel tevreden. Met alle kennis hoop ik dat mijn moestuin dit jaar een nog groter succes wordt.

courgette moestuin eigen tuin

De courgette neemt wel wat meer ruimte in in een kleine stadstuin, daarom heb ik deze in een aparte bak gezet. Op een balkon is courgette daarom misschien minder handig, maar het staat wel reuze gezellig.

Dit jaar wil ik nog meer gaan proberen, zoals komkommer en spinazie.

Beginnen met je eerste moestuin

Vanaf het vroege voorjaar kan je beginnen met je moestuin. Omdat er dan nog wel nachtvorst is, kan je het beste de moestuinzaadjes eerst binnen laten ontkiemen.

Vul een aantal vezelbakjes tot 3/4 deel met moestuingrond. Leg daarop de zaadjes en vul aan met 1 centimeter moestuingrond.

Voor het beste groeiresultaat zet ik de moestuintjes hierna in een kleine kas op de vensterbank voor het raam.

moestuin vensterbank kweekbak

Elke dag besproei ik de moestuintjes met een plantenspuit. Zo krijgen ze voldoende water, maar wordt het niet te nat. De grond mag vochtig, maar niet kletsnat, aanvoelen.

Zodra de moestuintjes ontkiemen en zo’n 4 centimeter groot zijn mogen ze in de meeste gevallen naar buiten. Dit hangt wel van de temperatuur buiten af, kijk dus uit dat je niet te vroeg de zaden naar buiten verplaatst.

Zelf vind ik het handig om de moestuin in een kweektafel en in een later stadium in houten bakken te zetten in plaats van in de grond. Voor groenten die onder de grond groeien, zoals wortel of radijs, is het wel belangrijk dat je de kweekbak helemaal vult met grond zodat ze voldoende plek hebben om te groeien.

In een kleine tuin of op het balkon is je moestuin zo altijd flexibel en kan het eventueel op een andere plek gezet worden. Ik heb gemerkt dat dit handig is en dat ik zo meer ruimte heb voor een moestuin. Daarnaast vind ik het fijn dat je bij een kweektafel niet hoeft te bukken en kan ik zo heel makkelijk de moestuin bijhouden.

Nog een fijn voordeel van een kweektafel is dat een kweektafel met deksel de plantjes tegen vorst, regen en ongedierten beschermen. In het vroege voorjaar heb je zo een grotere kans dat de plantjes overleven.

Haal voorzichtig de vezelpotjes van de plantjes af, dit is makkelijker als je de potjes nat maakt. Vul de kweekbak met moestuingrond en plaats hier de groenten in. Moestuingrond bevat voldoende voeding voor de groenten en daarom is het belangrijk voor deze goede kwaliteit grond te kiezen.

Vanaf nu kan je elke dag je moestuin in de gaten houden. Zorg dat ze voldoende water krijgen en hou in de gaten dat vervelende beestjes zoals slakken of ander ongedierte niet in je moestuin terecht komt.

Per plant zal het verschillen wanneer je deze kan oogsten. Courgette is bijvoorbeeld veel kleiner (maar smaakvoller) dan in de winkel. Sla kan je bijna doorlopend oogsten door de buitenste blaadjes eraf te plukken, vanuit het midden groeit hij dan door.

Maar pas op dat je niet te lang wacht met oogsten, want dan komen sommige groenten in bloei en zijn ze niet meer lekker. Dit is in onze vakantie bijvoorbeeld met de rucola gebeurd.

Ik heb enorm veel zin om voor het tweede jaar op rij aan mijn moestuin te beginnen. Ik verwacht dit jaar nog meer groenten te gaan oogsten en misschien breid ik het aantal bakken in de tuin wel uit.

Heb je nog weinig ervaringen met moestuinieren? Bekijk dan eens deze veelgemaakte fouten met moestuinieren + tips om deze fouten zelf niet te maken.

Heb jij een moestuin? En wat is jouw favoriete groenten om te kweken in de tuin?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven