Latch hooking / Smyrna knopen patroon voor een wandkleed - InteriorTwin
latch hooking smyrna knopen voorbeeld wandkleed

Latch hooking / Smyrna knopen patroon voor een wandkleed

Ik heb al vaker gedeeld hoe leuk ik latch hooking, oftewel Smyrna knopen, vind. Het klinkt misschien oubollig, maar latch hooking is een handwerktechniek waar je heel veel geduld voor moet hebben maar wel iets heel moois mee kunt maken.

Ik heb alweer een tijdje mijn tweede wandkleed af en het leek mij leuk om het patroon hiervan met jullie te delen. Als je zelf ook met latch hooking an de slag wilt is dit een leuk patroon om uit te proberen.

patroon voor latch hooking smyrna knopen

Smyrna knopen is de Nederlandse naam voor latch hooking, maar stiekem vind ik latch hooking veel leuker klinken. Naast een wandkleed kan je ook kussens, tassen, etui’s of bijvoorbeeld een tafelloper met latch hooking maken.

Benodigdheden latch hooking

  • 6 kleuren wol naar keuze. Kies voor wol met verschillende diktes en structuren. Van de groene en bruine wol heb ik twee bollen wol gebruikt, van wit en zwart had ik aan 1 bol voldoende. Bij wit en zwart heb ik 2 verschillende soorten wol met andere texturen en diktes gebruikt.
  • Schaar
  • Stukje karton

Patroon voor een latch hooking wandkleed

Je kunt natuurlijk zelf een patroon bedenken voor latch hooking, maar misschien vind je dit nog wat lastig. Daarom heb ik dit wandkleed voor je uitgetekend in een patroon.

Je kunt dit patroon hier downloaden.

Je werkt straks van onder naar boven en van links naar rechts. Je begint onderaan met twee langere rijen wol, zodat er mooie lange stroken aan de onderkant hangen. De rest van het patroon vul je met kortere stukken wol in, zo krijg je het mooie Smyrna effect.

Om snel veel stroken wol te kunnen knippen draai je deze om het stuk karton heen. Zorg ervoor dat het karton op de juiste lengte is en knip steeds aan de onderkant en/of bovenkant de wol op de gewenste lengte.

Voor de lange draden heb ik een stuk karton op 25 cm geknipt en de wol steeds alleen aan de onderkant doorgeknipt. Hierdoor krijg je stukken wol van 50 centimeter. Voor de korte wol heb ik een stuk karton van 10 centimeter gebruikt. Hierbij heb ik aan de bovenkant en onderkant geknipt, waardoor je stukken wol van 10 centimeter krijgt.

Afhankelijk van de dikte van de wol gebruik je 1,2 of 3 draadjes wol per vierkantje. Voor de dikke wol is 1 draadje vaak genoeg om te vullen. De dunste wol, in mijn geval de taupe, heb ik wel 3 draden per vierkant nodig om een mooi effect te krijgen. Kijk zelf wat voor jou het beste werkt.

Smyrna knopen

Als je de eerste stukken wol geknipt hebt kan je gaan Smyrna knopen. Weet je niet hoe dit werkt? Bekijk dan deze uitleg en voorbeelden over Smyrna knopen.

Heb geduld en zie Smyrna knopen vooral als een ontspanning. Smyrna knopen is niet iets wat je even snel doet, maar het resultaat is wel super leuk.

Ik vind het in ieder geval erg leuk om af en toe iets nieuws te maken en een nieuw design te bedenken. In het najaar heb ik weer zin om een nieuw project te bedenken met deze leuke handwerktechniek.

Mijn latch hooking wandkleed hangt alweer een tijdje op mijn werkplek. Super leuk om zo iets origineels aan de muur te hebben.

Ga jij met dit patroon aan de slag? Ik vind het dan super leuk als je mij een foto stuurt van het resultaat!

Liefs, Ilse

latch hooking wandkleed patroon_

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven