10 Huismiddeltjes die je moestuin een boost geven
huismiddeltjes moestuin

10 Huismiddeltjes die je moestuin een boost geven

Marion van de blog Mam is de hort op deelt haar tips voor huismiddeltjes die goed zijn voor je moestuin. Zelf ben ik vorig jaar mijn eerste moestuin begonnen en nog volop aan het leren, dus ik ben erg blij dat Marion haar tips voor een gezonde moestuin met ons wil delen!

Moestuinen zijn hip. En daar maakt de commercie handig gebruik van. Want als je door een willekeurig tuincentrum loopt zie je allerlei handige hulpmiddelen, die bijdragen aan een nog betere oogst of bloei.

Maar heb je die middeltjes ook nodig? Of zijn er ook betaalbare of gratis alternatieven? Jazeker. In deze blog vind je 10 huismiddeltjes die je moestuin een boost geven en ook nog eens (bijna) gratis zijn.

Gratis huismiddeltjes voor de moestuin

Het leuke aan een moestuin is natuurlijk dat je zelf groente, fruit en bloemen kan kweken. Maar als moestuinierder, of kitchen gardener zoals ze in het Engels zeggen, deel je ook ervaringen en tips met elkaar. Die je weer in je eigen tuin kan toepassen.

Zo heb ik in de loop der jaren heel wat huismiddeltjes verzameld die je moestuin, maar ook je gewone tuin in topvorm houden. En ook nog eens gratis zijn.

moestuin

1. Zelf plantenvoeding maken

Waarschijnlijk heb je in je gootsteenkastje een bakje staan waarin je groenteresten, eierschalen, uienschillen en koffieprut gooit. Om deze (als je bakje vol is) in de groene GFT bak te gooien.

Heb je de kleine bak geleegd in de GFT bak? Maak het bakje dan schoon met water. Vervolgens gooi je het water met de achtergebleven groenteresten in een grote emmer. Die zet je buiten. Er mag namelijk best water bijkomen. Dit herhaal je iedere keer als je GFT-bakje vol is.

Doe de groenteresten in de GFT-bak en spoel het bakje om met het water uit de emmer, waarin je de groenteresten verzamelt. Is je emmer groenterestenwater bijna vol? Zet dan een oude vergiet of zeef op een tweede emmer en gooi je groenterestenwater over. Het aftreksel dat overblijft kun je gebruiken als voeding voor je tuinplanten.

2. Taartdoos wordt kweekkasje

Plastic taartdozen en champignondoosjes zijn prima te gebruiken als kweekkasjes om groente voor te zaaien.

3. Waarom thee goed is voor je moestuin

Wist je dat je met thee bladluis kan bestrijden? Sproei wat (sterke) thee over de aangetaste plant en weg zijn je bladluizen. Thee is trouwens ook prima om schimmelinfecties tegen te gaan.

moestuin 2

4. Bewaar plastic kwarkbakjes en glazen potten

Om kleine plantjes (tijdelijk) tegen nachtvorst te beschermen kun je een glazen cloche gebruiken. Maar je kunt ook plastic bakjes (van een toetje of kwark) of grote glazen potten van groenten over de plantjes zetten.

5. Bubbeltjesplastic als bescherming van je planten

Potplanten kun je beschermen door de potten aan de binnenkant te bekleden met een laagje bubbeltjesplastic. Wat vaak wordt gebruikt als vulmiddel bij pakketjes. Het is dus slim om dit te bewaren.

6. Uien tegen bladluizen

Ook met een aftreksel van uien kun je bladluizen te lijf gaan. Leg een paar uien een dag in wat water en spuit het mengsel over de aangetaste planten. (foto uien)

moestuin uien

7. Spijkers voor een blauwe hortensia

Om je hortensia blauw te houden kun je wat roestige spijkers bij de plant doen. Helpt dat niet? Koop dan bij de drogist wat aluin (kaliumsulfaat). Doe 1 à 2 gram bij 10 liter water en je hortensia zal weer blauw worden.

8. Schoonmaakazijn tegen onkruid

Over schoonmaakazijn als onkruidverdelger zijn de meningen verdeeld. Het is een super voordelig en werkzaam goedje, waardoor het onkruid snel dood gaat. Maar borstelen, harken of heet water zijn beter voor het milieu.

9. Waarom je koffieprut moet bewaren

Met koffieprut (uit filterzakjes of de espressomachine) kun je je planten extra verwennen. Het bevat namelijk veel voedingsstoffen en sporenelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. En daar zijn sommige planten dol op. Meng dus af en toe wat koffieprut door de grond van je (moes)tuin. Vooral hortensia’s, wortelen, pompoenen en tomaten zullen je dankbaar zijn.

moestuin pompoen

Ook kun je af en toe wat koffieprut toevoegen aan de composthoop. En heb je last van slakken? Strooi dan koffieprut bij je planten!

10. Bananenschillen geven een extra boost

Bananenschillen bevatten voedingsstoffen waar rozen dol op zijn. Begraaf daarom wat bananenschillen aan de voet van de rozenstruiken en je rozen zullen prachtig bloeien. Ook met zelfgemaakt bananenwater kun je tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia’s en pompoenen een boost geven. Maar gebruik dan wel biologische bananenschillen.

Zo zie je dat je ook met huis- tuin- en keukenmiddeltjes een extra boost aan je planten kan geven. Bovendien zijn deze huismiddeltjes vaak helemaal gratis en heb je ze gewoon in huis.

Marion Stam is het gezicht achter Mam is de hort op. Een blog voor ondernemende vrouwen die er wel eens helemaal uit willen, zonder dat hun hele budget eraan op gaat. Je vindt op dit blog tips om even bij te tanken. Zodat je er weer helemaal tegenaan kunt.

Dankjewel voor al je tips Marion, ik ga er zeker een aantal proberen! Pas wel op met schoonmaakazijn, want dit wordt net als zout en chloor door de rijksoverheid afgeraden.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven