Smyrna knopen / Latch hooking voor beginners + ideeën
smyrna knopen latch hooking voor beginners

Smyrna knopen / Latch hooking voor beginners + ideeën

Knoop je eigen wandkleed, kussen of vloerkleed met Smyrna, ook wel bekend als latch hooking. Deze ’70 trend is weer helemaal terug. Smyrna knopen is hartstikke leuk en ontspannend. Mijn moeder deed dit vroeger al en onlangs knoopte ik ook mijn eerste wandkleed met een latch hooking patroon.

In dit artikel vertel ik graag hoe je Smyrna knopen maakt, wat je ervoor nodig hebt en waar je de leukste patronen en ideeën voor beginners kunt vinden.

Het wandkleed op de foto heb ik gemaakt van een knooppakket van We Are Knitters (#gekregen). Met de code MGMZ34FC0 ontvang je 10 euro korting. Ik koos voor de kleuren koper, khaki, naturel, oker en gespikkeld beige.

Wat is Smyrna knopen / Latch hooking?

Voor Smyrna knopen heb je een stramien (basis ondergrond), heel veel korte draden en een Smyrna knoophaak nodig. Vroeger was dit enorm hip en de laatste tijd zie je deze knooptechniek weer terugkomen.

Je kunt hier mooie eigentijdse wandkleden, tapijten en kussens van maken. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een tas of etui mee maken.

Benodigdheden

Voor Smyrna knopen heb je de volgende spullen nodig:

  • Een stramien (basis ondergrond), deze koop je bijvoorbeeld hier en hier. Een stramien bestaat uit draad geweven in allemaal vierkantjes. Een aantal jaren geleden heb ik deze techniek ook uitgeprobeerd en kon ik geen ondergrond vinden, toen heb ik een een anti slip mat gebruikt. Dit is een goedkoop alternatief, maar echt van ander materiaal en werkt daardoor een stuk minder prettig.
  • Wol in verschillende diktes en kleuren. Verderop leg ik ook uit hoe je makkelijk wol kan snijden, maar heb je daar geen zin in dan kan je deze voorgesneden wol in 80 kleuren bestellen. Persoonlijk vind ik deze wol wel minder mooi en zou ik voor meer afwisseling in texturen en kwaliteit gaan.
  • Patroon
  • Schaar
  • Stukje karton
  • Naald

Je kunt ook een knooppakket bestellen waar alle onderdelen al in zitten. Dit heb ik zelf ook gedaan en is zeker als je voor het eerst gaat knopen erg handig.

latch hooking smyrna knopen benodigdheden

Patronen / knooppakket bestellen

Ben je op zoek naar leuke Latch hooking ideeën voor beginners? Dan zijn deze patronen en knooppakketten wat voor jou.

  • Wandkleed latch hooking pakket We Are Knitters (#gekregen). Deze heb ik gemaakt en is erg leuk om te doen. De materialen zijn van hoogwaardige kwaliteit en je kunt zelf kleuren en verschillende samenstellingen kiezen. We Are Knitters heeft regelmatig aanbiedingen en met de code MGMZ34FC0 ontvang je 10 euro korting. Ik koos voor de kleuren koper, khaki, naturel, oker en gespikkeld beige.
  • Meisje met de parel latch hooking kit kussen (Aliexpress)
  • Overzicht wolpakketten in verschillende kleuren en samenstellingen (aanrader!)

Of bekijk eens mijn zelfgemaakte wandkleed met gratis patroon in pdf om mee aan de slag te gaan.

Ook op Pinterest vind je met de zoekterm Latch hooking veel leuke patronen. Deze kan je zelf tekenen op je kit of uitwerken op ruitjespapier en zo je eigen patroon samenstellen.

Belangrijk is dat je vooral zorgvuldig voor een mooie kwaliteit wol in verschillende kleuren en texturen kiest voor een mooi resultaat, daarom zijn bovenstaande wolpakketten ook een echte aanrader.

smyrna knopen latch hooking wandkleed patronen

Hoe werkt Smyrna knopen?

Aan een Smyrna haaknaald zit aan de onderkant een flexibele sluiting. Deze gebruik je om de draad makkelijk door het stramien te halen.

Haal eerst de haak, inclusief flexibele sluiting, onder een draad van het stramien door. Vouw een stukje wol dubbel, trek het strak in de naald en laat de flexibele kop dichtvallen. Trek nu de haak weer voorzichtig terug onder de draad van het stramien door.

Schuif nu de haak omhoog over het stramien heen. Open de flexibele kop, zet opnieuw het draad erin vast zoals op onderstaande foto’s, en haal de wol door de lus heen.

Dit herhaal je keer op keer en zo ontstaat jouw latch hooking patroon.

Wol snijden

Ik heb ook nog een handige hack voor het wol snijden. Elke keer opnieuw het wol op maat knippen is namelijk veel werk, maar het kan simpeler. Knip een stuk karton op de gewenste lengte van de wol, bijvoorbeeld 10 centimeter.

Wikkel nu hier je wol omheen, zo veel als je nodig hebt. Dit kan je ook in etappes doen. Knip nu boven en onderaan het stuk karton de wol door. Zo heb je tientallen draden wol op de gewenste lengte in een handomdraai.

Latch hooking muurhanger

Zelf maakte ik als eerste patroon deze latch hooking muurhanger. Ik vind het erg leuk om te doen. Het kost veel tijd, maar is ook heel ontspannend om te maken. Ik kan iedereen die van handwerken houdt aanraden om dit te proberen.

De muurhanger heeft voor nu een plekje in de inloopkast gekregen en wie weet ga ik binnenkort weer een nieuwe muurhanger of kussen maken. Bekijk ook deze borduurtips of punch needle tips voor meer handwerk inspiratie.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven