Inspiratie voor planten voor een geveltuin in de zon
geveltuin zon

Inspiratie voor planten voor een geveltuin in de zon

Ben jij op zoek naar leuke inspiratie voor planten voor een geveltuin in de zon? Ons huis ligt op het zuidwesten en de voorzijde heeft daardoor bijna de hele dag door zon. Dit jaar heb ik een geveltuin aangelegd. Ik deel graag ideeën voor een smalle geveltuin in de zon en laat voorbeelden van onze geveltuin inclusief planten aan jullie zien.

Zeker in een versteende omgeving is het een goed idee om een geveltuin aan te leggen. Zo kan het regenwater beter weglopen en op warme dagen zorgen de planten juist voor een verkoelende werking. Ook zijn bloeiende planten goed voor meer vlinders en insecten als bijen.

In onze straat heeft bijvoorbeeld niemand een voortuin en er staat nauwelijks groen op straat. Zelf vind ik dit er erg saai uitzien en ik ben dan ook blij met onze geveltuin. Graag deel ik inspiratie voor het aanleggen van een geveltuin.

Regels geveltuin

Per gemeente kunnen de regels voor een geveltuin verschillen. Informeer dus eerst bij jouw gemeente naar de regels voor het aanleggen van een geveltuin. Ik woon zelf in Arnhem en hier zijn strikte regels voor een geveltuin. Daarnaast moet je hier voor aanleg van de geveltuin een melding doen.

Omdat de stoep bij ons erg smal is mag ik bijvoorbeeld maar een geveltuin van 1 tegel breed aanleggen.

Planten voor een geveltuin in de zon

Een geveltuin is doorgaans erg smal. Om toch een mooi groen effect te creëren is het mooi om een klimplant in de geveltuin te planten. Zo groeit het groen lekker de hoogte in. Tegelijkertijd zorgt een groene wand voor verkoeling in de zomer en is het een beschutte plek voor vogels.

Verschillende klimplanten, zoals klimop, hechten zich direct aan de bakstenen muur en hebben geen ondersteuning nodig van een trelis. Op internet is veel wisselende informatie te vinden of het slecht voor een gevelmuur is als klimplanten zich direct aan de bakstenen muur hechten.

Ik heb zelf bewust gekozen voor een klimplant die zich niet aan bakstenen hecht en dus ondersteuning nodig heeft. In onze geveltuin staat de Toscaanse jasmijn. Deze kan goed tegen veel zon en staat straks vol met witte bloemen. De Toscaanse jasmijn is hier net gepland, maar zal nog veel groter en groener worden.

geveltuin met toscaanse jasmijn

Klimplanten voor een geveltuin in de zon:

Naast een klimplant heb ik de geveltuin gecombineerd met bloeiende planten voor vlinders en insecten. Ik heb in eerste instantie gekozen voor het muurbloempje en Scabiosa, maar er zijn nog veel meer planten voor je geveltuin die kunt kiezen. Later wil ik ook nog meer planten bijplaatsen.

Heb je een smalle geveltuin? Kies dan vooral voor planten die niet te breed en hoog worden, zodat de stoep goed begaanbaar blijft.

Bloeiende planten voor een geveltuin in de zon:

In dit artikel laat ik trouwens zien hoe onze geveltuin er een jaar later uitziet. Onze geveltuin is enorm gegroeid!

Planten in pot voor het huis

Je hoeft natuurlijk niet de hele breedte van het huis te gebruiken voor een geveltuin. Zelf heb ik er voor gekozen om bij een deel de tegels niet te verwijderen, maar in plaats daarvan planten in pot voor het huis te zetten. Daarnaast staat een smal bankje waarop wij ook nog weleens zitten.

Dit geeft mij meer ruimte om te variëren in hoogte met planten, waardoor het er gezelliger uitziet. Ook kan ik zo net iets breder de ruimte benutten dan met een geveltuin. Er blijft namelijk met planten in pot voldoende doorgang over op de stoep.

In onze buurt wordt nog weleens een plantenpot ‘meegenomen’. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om oude plantenpotten te gebruiken. Kies als je aan de voorzijde plantenpotten wilt plaatsen bijvoorbeeld voor bloempotten uit de kringloopwinkel. Of kijk anders bij dit overzicht plantenpotten, hier koop je goedkoop nieuwe bloempotten.

De Skimmia en den heb ik al jaren voor het huis staan. Deze planten zijn wintergroen, makkelijk in onderhoud en de skimmia heeft zelfs in de winter bloemen.

Dit jaar heb ik er meerdere planten bijgeplaatst, zoals de Campanula, Osteospermum en als boompje de Photinia Fraseri Chico op stam. Ik vind het leuk om verschillende kleuren en hoogtes met elkaar te combineren, zo ontstaat er een mooi geheel.

Ik ben blij met ons geveltuintje en ik kan niet wachten tot de Toscaanse jasmijn verder in bloei staat.

Ga jij ook aan de slag met een geveltuintje? Ik zou het leuk vinden als je het resultaat met mij deelt.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven