Zo ziet onze geveltuin er nu uit: 1 jaar later
geveltuin update

Zo ziet onze geveltuin er nu uit: 1 jaar later

Het is ruim een jaar geleden dat ik een geveltuin in de zon aanlegde. Ben je benieuwd hoe onze geveltuin er nu uit ziet? En wat onze ervaringen zijn met een geveltuin in de zon? Lees dan vooral verder.

Wij wonen in een heel versteende omgeving en elke keer dat ik kom aanlopen en onze vrolijke geveltuin tussen al het beton zie is dat echt een feestje. Op speciale feestdagen, als de vlag uithangt, ziet het er nog feestelijker uit. Mijn man wil nog een wimpel kopen om het helemaal af te maken op zulke dagen, maar ook op gewone dagen ziet ons geveltuintje er heel vrolijk uit.

Ik deel graag onze ervaringen met een geveltuin in de zon.

De geveltuin 1 jaar later: groei en bloei

Als je de foto’s ziet van onze geveltuin toen deze net was aangelegd en nu dan zie je hoe hard deze gegroeid is. Vooral de Toscaanse Jasmijn en de Erysimum zijn hard gegroeid.

Ik heb deze foto’s begin juni gemaakt, net voordat de Toscaanse jasmijn in bloei staat. Ik zal binnenkort nog eens wat foto’s maken van wanneer deze in bloei staat. Maar je kunt nu al goed zijn hoeveel hoger en voller de Toscaanse jasmijn is geworden.

Ondanks dat onze geveltuin flink gegroeid is kent hij ook de nodige uitdagingen. Recht tegenover ons wordt op dit moment een nieuwe woonwijk gebouwd. Al 1,5 jaar waait er continue, naast een heleboel zand, ook veel bouwafval tegen ons huis aan.

Het is niet meer dan logisch dat onze gevel hierdoor er wat minder mooi uitziet dan ik zou willen. Als over een half jaar de bouw echt klaar is kan ik de geveltuin verder aanpakken, maar dat heeft nu niet veel zin.

Daarnaast krijgt de geveltuin veel zon. Hij ligt op het zuidoosten en vangt daardoor bijna de hele dag door zon. Je kunt dit ook aan de voordeur zien, deze beschadigd snel door de hoeveelheid zon in combinatie met al het zand en de vele wind.

Ook voor de geveltuin is dit een aandachtspunt. De Toscaanse jasmijn, Erysimum en Scabiosa doen het gelukkig heel goed in de volle zon, maar de planten in pot hebben het hier echt een stuk lastiger. Tips voor de verzorging van de Erysimum vindt je trouwens hier.

geveltuin planten in pot

Wat wil ik veranderen aan ons geveltuintje?

Er is dus nog wel het een en ander wat ik wil veranderen aan ons geveltuintje. ik wil sowieso meer de hoogte in, want dat lijkt mij heel gezellig staan.

Ik verwacht dat de Toscaanse jasmijn zo hard groeit dat volgend jaar hier een extra scherm voor bijgeplaatst moet worden. Ook overweeg ik aan de andere kant van het huis een klimplant te plaatsen om deze kant ook groener te maken. Of dat ook een Toscaanse jasmijn wordt of een andere plant weet ik nog niet. Dit doe ik sowieso pas als de bouwwerkzaamheden aan de overkant zijn afgerond.

Klimplanten aan de muur vind ik super gezellig staan. En op dagen dat de vlag uit kan staat dit ook nog mooier met al het groen er omheen. Wij willen sowieso nog één vlag kopen. In Arnhem wordt in september elk jaar de Slag om Arnhem herdacht en hiervoor is een speciale herdenkingsvlag uitgebracht. Op steeds meer plekken zie je deze vlag hangen en wij willen deze vlag ook nog kopen.

geveltuin

Met de lagere planten wil ik ook nog het een en ander aanpakken. Ik heb nu één Erysimum dicht bij de voordeur gepland, maar omdat deze zo hard groeit hangt hij half voor de voordeur. Ook overschaduwen de beide Eysimums de Scabiosa een beetje.

In het najaar wil ik daarom de Erysimum en Scabiosa van plek verwisselen, zodat dit nog net wat beter staat.

planten geveltuin

Ook heb ik vorig jaar wat stokrooszaadjes aan de andere kant van de geveltuin geplaatst. Als ik deze dit jaar niet per ongeluk voor onkruid aan zie en verwijder, dan groeien er als het goed is volgend jaar een aantal mooie stokrozen in de geveltuin.

En omdat de planten in pot veel moeite hebben aan de voorkant van het huis met de hoeveelheid zon twijfel ik of ik deze hier wil laten staan. Misschien is het beter om ook hier wat tegels te verwijderen voor vaste planten. Hier ben ik nog niet helemaal over uit en daar kijk ik volgend jaar naar.

Ik ben sowieso heel blij met ons geveltuintje. Het is nog niet perfect, maar wel heel vrolijk. Niet alleen wij worden er blij van, ook zit het continue vol met bijen en andere insecten.

Twijfel je nog over een geveltuintje? Dan kan ik je echt aanraden om hier mee te beginnen!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven