5 x waarom jij een urban jungle op je (thuis)kantoor wilt
urban jungle thuis kantoor

5 x waarom jij een urban jungle op je (thuis)kantoor wilt

Planten zijn altijd een goed idee! Kamerplanten staan natuurlijk super gezellig in de woonkamer, maar ook op andere plekken mogen planten eigenlijk niet ontbreken. Wist je dat planten op je (thuis)kantoor heel wat positieve effecten hebben?

In dit artikel vertel ik je graag meer over de voordelen van kamerplanten op de werkplek. Wedden dat jij ook niet kan wachten om een urban jungle te creëren op je (thuis)kantoor?

Zelf heb ik ook een kantoor vol planten en ik zou echt niet meer zonder willen! Mijn nieuwste aanwinst is de tabaksplant en een aantal kleine stekjes van 123planten en mijn werkplek begint steeds meer op een urban jungle te lijken.

Lees meer over de voordelen van kamerplanten op kantoor en laat je inspireren voor planten op de werkplek.

1. Kamerplanten zorgen voor een betere luchtvochtigheid

De luchtkwaliteit op kantoor is niet altijd even goed. Computers, printers, maar ook de airco en verwarming hebben een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. En een slechte luchtkwaliteit kan klachten als een droge huid en hoofdpijn veroorzaken.

Op kantoor heb je hier waarschijnlijk meer last van dan op je thuiskantoor, maar ook thuis kan je last hebben van een slechte luchtkwaliteit.

En laat planten nou net de oplossing zijn tegen een slechte luchtkwaliteit! Planten zuiveren de lucht en zijn daarom onmisbaar voor op kantoor.

Niet alle planten hebben een luchtzuiverende eigenschap, maar met kamerplanten als de krulvaren, goudpalm, calathea en tabaksplant weet je zeker dat je goed zit.

Grote kans dat jij veel minder last hebt van hoofdpijn en een droge huid als de luchtkwaliteit dankzij de planten op kantoor verbeterd.

2. Planten zorgen voor een prettige werkplek

Zeker als je gevoelig bent voor sfeer dan kunnen planten bijdragen aan een prettige werkplek. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen minder stress ervaren als zij zich in een ruimte met planten bevinden t.o.v. een ruimte zonder kamerplanten.

Door de natuur naar kantoor te halen en veel planten om je heen te verzamelen creëer je dus een prettigere werkplek. Je haalt min of meer het thuisgevoel naar kantoor, waardoor je meer ontspannen kunt werken.

Als het niet mogelijk is om veel planten op kantoor neer te zetten dan kan je het beste kiezen voor één grote plant. Met één grote plant creëer je namelijk direct meer sfeer en dit is een stuk makkelijk in onderhoud dan een heleboel kleine planten.

Maar als je alle vrijheid hebt dan kan je extra veel planten plaatsen voor meer gezelligheid. Zelf heb ik een bureau vol planten waar ik graag naar kijk. Als ik even geen inspiratie heb is dit de plek waar mijn aandacht naar toe gaat en voor ik het weer weet heb ik genoeg ideeën om weer aan de slag te gaan.

planten op bureau

3. Van planten wordt je creatiever en kan je je beter concentreren

Uit onderzoek is gebleken dat je creatiever wordt met planten om je heen. Waar dit precies door komt is niet helemaal duidelijk. Het zou er mee te maken kunnen hebben dat planten rust uit stralen en je er een stukje natuur mee naar de werkplek haalt.

Planten hebben een kalmerend effect en dit kan ervoor zorgen dat je creatiever wordt.

Maar ook de verbeterde luchtkwaliteit en hierdoor de afname van klachten als hoofdpijn kan er aan bijdragen dat je creatiever wordt van planten om je heen.

Niet alleen wordt je creatiever met planten om je heen, je gaat er ook nog eens productiever van werken en je kunt je beter concentreren.

Als je leidinggevende niet zo enthousiast is over kantoorplanten dan zou ik hem of haar zeker dit artikel laten lezen, want wie wil er nou niet creatiever en productiever werken?

Grote kans dat jij je leidinggevende alsnog weet te overtuigen!

4. Planten verbeteren de akoestiek

Zeker als je op een kantoor werkt met veel mensen om je heen dan kan je soms helemaal gek worden van de geluiden op kantoor. Ik werk nu volledig thuis, maar ik kon vroeger heel slecht tegen al die pratende collega’s, telefoons en andere geluiden op de achtergrond.

Als je niet de mogelijkheid hebt om thuis te werken, dan kan je gelukkig wel met planten de akoestiek op kantoor verbeteren. Dankzij planten wordt de galm en geluidsoverlast minder.

Grote planten met grote bladeren dempen de omgevingsgeluiden het beste. Een mooi voorbeeld hiervan is de tabaksplant, maar ook de Strelitzia of Scindapsus zijn voorbeelden van geluiddempende planten.

tabaksplant kantoor

Steeds vaker zie je ook moswanden of andere groene wanden op kantoor, ook deze wanden helpen goed bij het verbeteren van de akoestiek op kantoor. Niet alleen dat, het kantoor ziet er ook direct een stuk gezelliger uit dankzij deze wanden.

5. Planten bieden een rustmomentje

Ben jij iemand die altijd maar doorwerkt en nooit een momentje rust neemt? Je weet vast wel dat het beter is om af en toe een pauze in te lassen.

Zelf gebruik ik zo’n pauze regelmatig om voor mijn kamerplanten te zorgen. Zo neem ik niet alleen even rust, maar kom ik ook in contact met de natuur wat extra ontspannend werkt.

Op mijn bureau heb ik bijvoorbeeld regelmatig diverse stekjes staan. Deze planten hebben extra aandacht nodig en juist door ze op mijn bureau te zetten kan ik ze niet vergeten. Zo krijgen de stekjes voldoende aandacht en neem ik voldoende rust.

stekjes kantoor

Als je bij een groot bedrijf werkt dan worden de kamerplanten waarschijnlijk door een extern bedrijf verzorgd, maar werk je voor een klein bedrijf of thuis dan kan je ook de verzorging van de kamerplanten op je nemen en zo regelmatig een rustmomentje nemen.

Genoeg redenen dus om voor kamerplanten op je (thuis)kantoor te kiezen! Begin met één grote kamerplant voor de meeste impact of zet juist een kleinere kamerplant naast je beeldscherm, zodat je er altijd naar kijkt.

En krijg jij inspiratie en energie van deze kamerplant? Breidt je urban jungle op kantoor dan steeds verder uit en laat je plantencollectie groeien.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog
planten op werkplek

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven