3 manieren om je nieuwbouwwoning meer karakter te geven

3 manieren om je nieuwbouwwoning meer karakter te geven

Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen, maar één van de grootste nadelen van een nieuwbouwwoning is toch wel dat het huis in het begin vaak weinig uitstraling heeft.

Gelukkig kan je veel goed maken met de inrichting van je interieur. Een kleur op de muur, mooie meubels en planten als decoratie dragen al veel bij aan de sfeer in een nieuw huis.

Maar toch zijn er veel dingen die vaak vergeten worden bij de inrichting van een nieuw huis en juist karakter geven aan een nieuw huis.

Elk jaar komen er weer een hoop nieuwbouwwoning bij en veel mensen krijgen dus te maken met dit nadeel van een nieuwbouwwoning.

Er zitten natuurlijk ook veel voordelen aan een nieuwbouwwoning. Je hebt relatief weinig onderhoud en je kunt het huis helemaal inrichten naar je eigen wensen. Ook is het huis goed geïsoleerd, wat weer scheelt in de energiekosten.

Het is gelukkig mogelijk om, door de juiste keuzes in huis te maken, snel karakter en sfeer aan te brengen in een nieuwbouwwoning.

Denk aan het vervangen van die standaard deurklink voor mooie deurklinken voor meer sfeer. Zo is er nog meer waar je misschien niet meteen aan denkt, maar wat wel veel invloed heeft op een huis.

In deze blogpost deel ik 3 manieren om je nieuwbouwwoning meer karakter te geven.

Vervang die lelijke deuren

De meeste mensen denken er niet aan om de deuren in huis te vervangen. En dat is zonde, want de deuren in een nieuwbouwwoning zijn meestal niet echt mooi.

Eén van de eerste dingen die wij hebben gedaan was de deur tussen de woonkamer en gang vervangen voor een nieuwe deur, inclusief deurklink zwart zodat deze mooi matcht bij de kleur van de deur.

deuren nieuwbouwwoning

Als onze buren voor het eerst binnenlopen reageren ze vaak verbaasd op hoeveel impact een andere deur op de sfeer heeft.

Bijna alle buren hebben nog de oorspronkelijke deur in huis, juist omdat veel mensen niet doorhebben hoeveel impact dit op de uitstraling van een ruimte heeft. Een andere deur zorgt direct voor meer karakter in huis.

Nu kost het veel geld om alle standaard deuren in een nieuwbouwwoning te vervangen voor een nieuwe deur. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de deur te pimpen zonder hier veel geld aan uit te geven.

Zo verfde ik recent de deur van de voorraadkast in dezelfde kleur als de muur en dit maakt al een wereld van verschil. Ik wil de deurklink nog vervangen voor een zwarte deurklink en dan is het helemaal af.

De deur van de wc gaf ik een make-over door hier een deursticker van een favoriete afbeelding op te plakken. En op kantoor bouwde ik zelf een industrieel houten schuifdeur met planken uit de bouwmarkt.

Zoals je ziet zijn er heel wat goedkope oplossingen voor een nieuwe deur in een nieuwbouwwoning!

Zelf hebben wij eerst alle deuren op de begane grond aangepast, omdat we hier het meest leven.

De deuren van de slaapkamers en badkamer zijn nog in originele nieuwbouwstaat. Die worden vast een keer aangepast, maar zo zijn er zelfs bij een nieuwbouwwoning altijd wel klussen die moeten worden aangepakt.

Denk ook eens aan het plafond van de nieuwbouwwoning

Nog zoiets wat een nieuwbouwhuis er sfeerloos laat uitzien en vaak vergeten wordt is het lelijke plafond.

De naden tussen de verschillende plafondplaten zijn vaak goed te zien in een nieuwbouwwoning. Het plafond is bedekt met een laag spachtelputz en de kans is groot dat deze niet overal even mooi is aangebracht.

De plafonds in een nieuwbouwwoning zijn meestal niet bepaald mooi en drukken helaas een grote stempel op de sfeer van een ruimte.

Als je het budget hebt dan is het slim om het plafond meteen mooi glad te laten stuken. Dit ziet er veel mooier uit en zo voorkom je later een hoop gedoe.

Wil je achteraf de ruimte alsnog laten stuken dan moet heel de kamer leeggehaald worden, zodat de stukadoor aan het werk kan. Dit is best wat werk, dus daarom is het makkelijker om het meteen bij de start te laten doen.

Zelf hebben wij afgelopen jaar het plafond op de benedenverdieping laten stuken en dat maakt zo’n groot verschil. Omdat onze woonkamer toch overhoop lag vanwege de werkzaamheden aan de uitbouw was dit voor ons het goede moment om meteen het plafond mee te laten nemen.

Het plafond kijkt nu mooi strak en is niet langer een ergernis van mij, ik ben er erg blij mee. Dit geeft de ruimte een veel luxere uitstraling.

Je kunt het plafond nog een upgrade geven door ook sierlijsten tegen het plafond te plaatsen. Dit kan je huis nog net een wat sjiekere uitstraling geven. Zeker als je je huis er ouder uit wilt laten zien dan zijn plafondlijsten een mooie upgrade in de woonkamer.

Een budgetoplossing om het plafond iets minder lelijk te maken zonder het te stuken is om het plafond in een andere kleur te verven. Maar pas wel op, sommige kleuren benadrukken juist het plafond extra waardoor dit nu juist meer opvalt.

Toch kan het plafond verven een goedkope oplossing zijn om van iets lelijks iets moois te maken.

Meer karakter met groen in de tuin

Veel mensen met een nieuwbouwwoning zijn vooral druk in huis en besteden in eerste instantie niet veel tijd aan de tuin. En er wordt ook vaak, in ieder geval bij mij in de buurt, voor een tegeltuin met weinig groen gekozen.

Als ik naar buiten kijk zie ik daardoor vooral bakstenen muren en weinig groen. Juist als ik door wat oudere wijken lopen komt het groen overal op mij af en dat geeft nog meer karakter aan een wijk.

Denk dus niet alleen aan binnen, maar ook aan buiten en kies voor groen in de tuin. Plant een boom in de kleine tuin, kies voor een groene heg, een groendak en meer mooie oplossingen die sfeer geven aan jouw tuin en aan de buurt.

doorkijkje groene tuin

Wij hebben gelukkig zelf een groene tuin en langzaamaan komt er ook in de rest van de buurt steeds meer groen, waardoor de bakstenen muren naar de achtergrond verdwijnen.

Het kost wat tijd, maar onze nieuwbouwbuurt wordt zo steeds meer ook een sfeervolle buurt.

Met deze drie tips kan jij meer karakter aan een nieuwbouwwoning geven. En geef het daarnaast tijd, een interieur moet groeien en is nooit helemaal af. Maar er zijn dus een aantal dingen die je kunt doen om je huis snel meer karakter te geven.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “3 manieren om je nieuwbouwwoning meer karakter te geven”

  1. Die binnendeuren en klinken zijn een supertip, wij veranderen ze ook altijd! Vooral met doorzichtig glas in vakken is super ruimtelijk. Leuke blogs heb je!

    1. Dankjewel Josine, leuk om te horen dat jullie ook de binnendeuren hebben vervangen! Deuren met glas kijken inderdaad heel ruimtelijk en laten ook nog eens extra daglicht binnen, ideaal 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven