Zilvervisjes bestrijden en voorkomen in huis: handige tips en ervaringen
zilvervisjes

Zilvervisjes bestrijden en voorkomen in huis: handige tips en ervaringen

Heb jij last van zilvervisjes in huis? Bekijk dan deze tips om zilvervisjes te bestrijden en voorkomen in huis. Ook deel ik ervaringen met verschillende producten om zilvervisjes te bestrijden.

Regelmatig krijg ik emails van bloglezers met de vraag of ik tips heb voor het bestrijden van zilvervisjes. Samen met één van deze lezers ben ik op onderzoek uitgegaan en zij heeft verschillende producten geprobeerd om zilvervisjes te bestrijden.

Laatst mailde ze mij dat ze eindelijk bijna van de zilvervisjes af is dankzij dit product. Helemaal bestrijden van zilvervisjes is erg moeilijk en ook niet perse noodzakelijk, maar als je er veel last van hebt wil je er wel wat tegen doen. Dit is dan ook een heel mooi resultaat.

In dit artikel vertel ik je meer over hoe je zilvervisjes kan tegengaan in huis en welke middelen helpen bij het verminderen van de overlast tegen zilvervisjes. Bekijk ook deze top 5 met beste zilvervisjes vallen.

Waarom zilvervisjes in huis?

Vroeger werd vaak gedacht dat zilvervisjes vooral op een vies huis afkomen, maar dat klopt niet. Hoe schoon je huis ook is, je kan nog steeds last hebben van zilvervisjes in huis.

Zilvervisjes komen graag op vochtige ruimtes af. Ze schuilen graag in kieren en naden en zijn vooral ‘s nachts actief, waardoor je ze overdag nauwelijks ziet.

Zilvervisjes zijn gek op papier, karton en behang. Het zou zomaar kunnen dat zilvervisjes zich achter een naad van het behang verstoppen of zich aan een kartonnen verpakking van etenswaren tegoed doen.

Of je nou een oud tochtig huis hebt of een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis, de kans is groot dat zilvervisjes ergens in huis wel een plek weten te vinden waar ze graag zitten.

Bij mij zitten ze bijvoorbeeld vooral in de voorraadkast en soms schieten ze uit de plinten in de woonkamer. Onze kruipruimte is erg vochtig, dus daarom zitten ze graag laag bij de grond.

Nu kunnen we de zilvervisjes wel bestrijden, maar de kans is groot dat ze terugkomen door de vochtige kruipruimte. Zelfs als we de vochtige kruipruimte aanpakken zouden ze via de buren weer ingangen kunnen vinden naar ons huis.

Omdat wij nauwelijks hinder van de zilvervisjes ervaren en bestrijden erg lastig is, heb ik er daarom voor gekozen ze tot nu toe niet te bestrijden.

Eén van mijn lezers wilde de zilvervisjes wel bestrijden, omdat ze bij haar dochter in de slaapkamer zaten. Afhankelijk van de plek en de hoeveelheid zilvervisjes kan je er dus wel voor kiezen de zilvervisjes te bestrijden.

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Eén van de redenen dat ik er voor kies de zilvervisjes niet te bestrijden is dat zilvervisjes in principe niet schadelijk zijn. Ze zien er natuurlijk wel viezig uit en afhankelijk van de plek waar ze zitten kunnen ze echt wel hinder veroorzaken.

Meestal zijn de zilvervisjes niet in grote aantallen aanwezig en ook niet gevaarlijk, waardoor bestrijden niet noodzakelijk is.

Toch is het niet zo gek als je ze liever niet in huis hebt. Hoewel de zilvervisjes zelf niet schadelijk zijn, is het niet fris als ze aan kartonnen verpakkingen knagen. In grote getallen kunnen ze ook schade aanbrengen aan boeken, behang of synthetische materialen maar dit zijn echt uitzonderingen.

Bij ons zitten de zilvervisjes dus in de voorraadkast waar we ook kartonnen verpakkingen met voedsel hebben staan. Ik bewaar al deze verpakkingen in kunststof bakken. Zilvervisjes kunnen zich namelijk moeilijk over gladde oppervlaktes verplaatsen. Ik hoop dat ik hierdoor het voedsel in kartonnen pakken beter kan beschermen.

Regelmatig controleer ik dus of er geen zilvervisjes in de bak zitten. Dit gebeurt gelukkig maar zelden. En als ik er eentje zie kan hij inderdaad geen kant op en kan ik hem met een keukenpapiertje makkelijk dood drukken.

Hoe kan je zilvervisjes bestrijden?

Het is vaak een dure en moeilijke aangelegenheid om zilvervisjes volledig te bestrijden. De kans dat ze later weer terugkomen is ook erg groot.

Omdat zilvervisjes niet schadelijk zijn is het ook niet noodzakelijk om ze helemaal te bestrijden. Maar als je er veel last van hebt kan je wel een aantal dingen doen om de overlast in huis te verminderen.

Dicht kieren en naden, zoals de opening bij plinten, goed af met kit. Dit soort plekken zijn vaak favoriet bij zilvervisjes. Voorkom ook kieren achter het behang, want dit is ook een plek waar ze graag nestelen.

Kijk of je het vocht in een ruimte kan verminderen. Goed ventileren en het openzetten van ramen kan de vochtigheid in huis al flink verminderen. Stook het niet te warm in huis, want hoge temperaturen in combinatie met vocht vinden zilvervisjes alleen maar lekker.

Daarnaast kan je een aantal bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes proberen.

Eén van mijn lezers heeft in eerste instantie diatomeeënaarde tegen zilvervisjes geprobeerd. Naast dat dit best ingewikkeld was om aan te brengen had zij niet het idee dat dit hielp tegen zilvervisjes.

Daarna heeft zij de HG zilvervisjes spray geprobeerd. Naast dat dit veel makkelijker toe te passen was zag zij binnen een paar dagen resultaat en waren de zilvervisjes al snel stukken minder.

Voor haar is de HG zilvervisjes spray dus de oplossing tegen zilvervisjes. Ondanks dat ze niet volledig weg zijn is het nu al stukken minder op haar dochters slaapkamer.

Naast de spray verkoopt HG ook een zilvervisjesval. Deze is gif- en geurvrij en werkt tot 6 maanden.

Wil jij het aantal zilvervisjes in huis verminderen? Deze tips zijn een goedkope manier om de overlast van zilvervisjes te verminderen.

Je kunt ook een professioneel bedrijf inhuren voor het bestrijden van zilvervisjes, maar zoals gezegd is de kans erg groot dat ze weer terugkomen. En omdat de zilvervisjes niet schadelijk zijn is dit ook niet noodzakelijk.

Heel veel succes met het bestrijden van de zilvervisjes in huis. En heb je meer last van ongedierte in huis? Bekijk dan ook eens deze blogs over bestrijden van bladluis en het bestrijden van rouwvliegjes in je planten.

Liefs, Ilse

*Stockfoto via Divotomezove – Pixabay

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven