10 grote kamerplanten voor binnen - van makkelijk, schaduw tot veel licht

10 grote kamerplanten voor binnen – van makkelijk, schaduw tot veel licht

Ik ben gek op grote kamerplanten! Een grote kamerplant is de eyecatcher van de ruimte en binnen no time tover je een saaie hoek om tot een sfeervolle setting.

Een grote plant is een makkelijke manier om een nieuwe uitstraling te geven aan je interieur.

top 10 grote kamerplanten in huis

Ben jij op zoek naar een grote en makkelijke kamerplant? Ik heb de top 10 kamerplanten op een rij gezet, met een aantal hele makkelijke kamerplanten geschikt voor iedereen.

Een aantal van de kamerplanten in dit lijstje zijn weer wat lastiger te verzorgen, maar wel een mooie aanwinst voor in huis.

Populaire grote kamerplanten

1. Strelitzia

De Strelitzia is één van mijn favoriete grote kamerplanten. De Strelitzia is een redelijk makkelijke kamerplant en staat het liefst op een lichte en zonnige plek.

Bij levering is deze kamerplant zo’n 90 tot 100 centimeter, maar hij kan uiteindelijk uitgroeien tot wel 200 centimeter.

Ik zet in de zomer de Strelitzia zelfs vaak buiten in de tuin. Als je de Strelitzia rustig laat wennen aan de zon dan zal je zien dat dit een kamerplant is die graag buiten staat.

grote kamerplant strelitzia

2. Bananenplant

Ik ben gek op de bananenplant! Wist je dat ik heel lang een grote bananenplant in de woonkamer heb gehad? Helaas viel deze op een dag opeens om, waarschijnlijk omdat ik hem een ander (te donker) plekje had gegeven.

Tegenwoordig heb ik meerdere stekjes van de bananenplant in huis staan, want deze plant vermeerderd zich heel gemakkelijk. En bij de openslaande deuren heb ik inmiddels een nieuwe grote bananenplant staan. Deze keer op een lichte plek in huis en dat vindt hij hartstikke fijn.

Veel mensen denken dat een bananenplant een moeilijke plant is, maar hij heeft net wat meer water nodig dan andere planten en dan doet hij het hartstikke goed. Wel is het belangrijk dat je de bananenplant op een lichte plek in huis zet.

3. Monstera

De Monstera is één van de indrukwekkendste grote kamerplanten met zijn grote opvallende bladeren. Deze plant is ook wel bekend als gatenplant en je haalt hiermee een unieke en populaire plant in huis.

De Monstera kan je op vrijwel elke plek in huis zetten en dat maakt hem een gewilde kamerplant. Bij mij is de Monstera nog relatief klein, je hebt namelijk nog veel grotere exemplaren te koop. In het huis van mijn broer staat een hele grote gatenplant waar ik heel jaloers op ben.

Als je de Monstera de hoogte in wilt laten gaan dan kan je de Monstera het beste aan een mosstok omhoog laten groeien. Doe je dit niet dan zal de Monstera een erg brede plant worden.

Helaas is de Monstera wel heel erg gevoelig voor trips. Dit zijn kleine beestjes die je planten aanvreten. Mijn ervaringen met het bestrijden van trips deel ik in dit artikel.

De Monstera is te koop in meerdere lengtes, kijk maar eens in dit overzicht of jouw gewenste maat er tussen staat.

4. Dracaena

De Dracaena is een kamerplant die het liefst op een wat meer schaduwrijke plek in huis staat. Je kunt deze plant daarom prima wat verder in de woonkamer zetten waar minder daglicht is.

De Dracaena of drakenbloedboom is verkrijgbaar in verschillende soorten als de Dracaena Marginata, Dracaena Fragans of Dracaena White Stripe. Je kunt deze kamerplant in verschillende lengtes kopen en ook voor één stam of meerdere stammen aan deze plant kiezen.

grote makkelijke kamerplant dracaena

5. Kentia Palm of Goudpalm

Ik noem de Kentia Palm en Goudpalm hier in één, omdat deze planten zo op elkaar lijken. Zelf heb ik ooit een goudpalm bij IKEA gekocht, maar dit bleek geen goed idee omdat deze al snel vol luis zat.

Als je een kwalitatief goede palm koopt bij een kweker dan haal je echt wel een mooie plant in huis die lang meegaat en waarmee je een echte eyecatcher in huis haalt.

Inmiddels heb ik weer een kleine goudpalm van de kweker in huis, die ik zelf net zo groot als eerst hoop te kunnen laten groeien.

kentia palm grote kamerplant hoger dan 100 cm

6. Cactus Euphorbia

De cactus Euphorbia oftewel de woestijncactus is eigenlijk helemaal geen cactussoort, maar een plant die er heel erg op lijkt.

Deze kamerplant heeft niet veel water en verzorging nodig. Geef deze plant daarom niet te veel water, want hij is erg gevoelig voor waterrot. Je kunt deze kamerplant beter iets minder water geven, dan te veel. Zeker in de herfst en winter is het belangrijk dat je deze kamerplant weinig water geeft.

grote cactus kamerplant_

7. Ficus

Ook de Ficus is een veelzijdige kamerplant, je hebt varianten op stam, met meerdere aftakkingen en in verschillende hoogtes. Zo heb je altijd een unieke kamerplant in huis.

Deze kamerplant is beter bekend als de tabaksplant. Met z’n mooie donkergroene blad en ronde vormen past deze plant perfect in ieder interieur.

Deze plant zet je het beste op een lichte plek in huis. De tabaksplant heeft relatief veel water nodig, maar zorg er tegelijkertijd voor dat de grond niet te nat aanvoelt. Zelf vind ik het handig een vochtmeter te gebruiken om te kijken of de kamerplant niet te nat staat.

tabaksplant kantoor

8. Calathea

Zoek je vooral een kamerplant die vooral breed is? Niet elke kamerplant hoeft de hoogte in te gaan, soms wil je juist een brede kamerplant om de ruimte te vullen.

De Calathea is een goed voorbeeld van een kamerplant die heel breed kan worden. Deze kamerplant is verkrijgbaar in veel verschillende soorten met mooi getekende bladeren. De Calathea staat ook wel bekend als de Dramathea, omdat hij zo dramatisch kan doen.

Deze plant staat het liefst op een iets donkere plek, is heel gevoelig voor allerlei ongedierte en wil aardig wat water hebben maar als je iets te veel geeft dan laat hij dit heel snel merken. Heel makkelijk is deze plant dus niet, maar het is wel een mooie aanwinst voor in huis.

De plant op de voorgrond is trouwens ook een plant die mooi breed kan worden. Dit is een Philondendron soort en deze plant is helaas ook heel gevoelig voor ongedierte.

grote en brede kamerplanten

9. Zamioculcas

De Zamioculcas is één van mijn favoriete kamerplanten, omdat deze zo makkelijke te verzorgen is. Deze grote plant kan in de schaduw staan en heeft niet zoveel water nodig. De Zamioculcas groeit ook lekker door in de breedte als je voor een grote potmaat kiest.

Zelf ben ik begonnen met een kleinere plant, maar ik heb goede hoop dat deze ooit net zo hoog wordt.

zamioculcas

10. Bonustip: hangplanten aan een mosstok

Ook hangplanten kunnen uiteindelijk mooie grote kamerplanten worden. Een aantal hangplanten zijn goedkoop, snelgroeiend en groeien eenvoudig aan een mosstok.

Zo worden dit uiteindelijk mooie grote kamerplanten die tegelijkertijd smal blijven. Bij veel grote kamerplanten is het nadeel dat deze heel breed worden en hier heb je bij een hangplant aan een mosstok geen last van.

Hangplanten die je makkelijk aan een mosstok kunt laten groeien zijn bijvoorbeeld de Scindapsus en Philondendron Scandens. Ik heb zelf een hangplant dit najaar aan een mosstok bevestigd en hij groeit al lekker de hoogte in.

Nog even geduld tot dit een mooie grote kamerplant is, maar op internet vind je al veel mooie voorbeelden van grotere hangplanten aan een mosstok.

hangplant op mosstok

Kamerplant online kopen

Zelf bestel ik het liefst kamerplanten online. Geen gedoe met het verslepen van grote kamerplanten, maar gewoon makkelijk en snel aan huis geleverd: ik hou van dit gemak.

Vaak kan je kamerplanten online een stuk goedkoper bestellen dan bij bijvoorbeeld de Intratuin. Je koopt deze planten voor dezelfde kwaliteit, maar dan goedkoop en soms zelfs in de aanbieding. Ook kan je vaak de planten gratis thuis laten bezorgen.

Ook bij de IKEA kan je goedkoop planten kopen, maar mijn ervaring is hier slecht. Deze planten staan vaak dicht op elkaar in donkere ruimtes en met onvoldoende kennis van planten bij de medewerkers. Het is mij al een aantal keer gebeurd dat de planten hier vol ziektes als luis zaten en ik deze planten binnen een paar weken tot maanden kon weggooien. In dit geval is goedkoop duurkoop.

Grote kamerplanten zijn in verschillende afmetingen te koop, van 100 cm tot zelfs meer dan 250 centimeter! Kijk vooraf goed naar de verzorgingstips van deze planten, zo moeten sommige planten bijvoorbeeld in de schaduw staan en andere grote kamerplanten hebben juist weer veel licht nodig.

Welke grote kamerplant is jouw favoriet?

Liefs, Ilse

grote kamerplanten makkelijk, schaduw of zonnige plek

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven