10 grote kamerplanten voor binnen - van makkelijk, schaduw tot veel licht
Strelitzia als slaapkamerplant

10 grote kamerplanten voor binnen – van makkelijk, schaduw tot veel licht

Ik ben gek op grote kamerplanten! Een grote kamerplant is de eyecatcher van de ruimte en binnen no time tover je een saaie hoek om tot een sfeervolle setting. Een grote plant is een makkelijke manier om een nieuwe uitstraling te geven aan je interieur.

Ben jij op zoek naar een grote en makkelijker kamerplant? Ik heb de top 10 kamerplanten op een rij gezet, met een aantal hele makkelijke kamerplanten geschikt voor iedereen.

Populaire grote kamerplanten

1. Strelitzia

De Strelitzia is één van mijn favoriete grote kamerplanten. Zelf heb ik een Strelitzia Nicolai in de slaapkamer en nog één in mijn werkkamer staan en ik vind dit super gezellig!

De Strelitzia is een redelijk makkelijke kamerplant en staat het liefst op een lichte en zonnige plek. Bij levering is deze kamerplant zo’n 90 tot 100 centimeter, maar hij kan uiteindelijk uitgroeien tot wel 200 centimeter.

grote kamerplant strelitzia

2. Bananenplant

Ik ben gek op de bananenplant! Wist je dat ik heel lang een grote bananenplant in de woonkamer heb gehad? Helaas viel deze op een dag opeens om, waarschijnlijk omdat ik hem een ander plekje had gegeven. Ik heb meerdere nieuwe stekjes in huis staan die vast op een dag weer net zo groot worden. Wist je dat bananenplanten wel 2 tot 4 meter hoog kunnen worden?

Veel mensen denken dat een bananenplant een moeilijke plant is, maar hij heeft net wat meer water nodig dan andere planten en dan doet hij het hartstikke goed. Liever met een kleine bananenplant beginnen en deze zelf laten uitgroeien tot een grote kamerplant? Dat kan bijvoorbeeld met dit goedkope stekje.

grote banenenplant woonkamer

3. Monstera

De Monstera is één van de indrukwekkendste grote kamerplanten met zijn grote opvallende bladeren. Deze plant is ook wel bekend als gatenplant en je haalt hiermee een unieke en populaire plant in huis.

De Monstera is te koop in meerdere lengtes, kijk maar eens in dit overzicht of jouw gewenste maat er tussen staat.

monstera

4. Dracaena

Ook zonder groene vingers is de Dracaena één van de makkelijkste grote kamerplanten die er is. Dit is de enige plant in huis die het al meer dan 5 jaar volhoudt, zelfs nadat ik hem per ongeluk een keer deels onthoofde en een tijdlang veel te veel water gaf. Een voordeel is dat deze plant het liefst in de schaduw staat en daarom ook midden in de kamer of op een donkere plek kan staan.

De Dracaena of drakenbloedboom is verkrijgbaar in verschillende soorten als de Dracaena Marginata, Dracaena Fragans of Dracaena White Stripe. Deze kamerplant is ook goedkoper t.o.v. andere grote kamerplanten.

grote makkelijke kamerplant dracaena

5. Kentia Palm of Goudpalm

Ik noem de Kentia Palm en Goudpalm hier in één, omdat deze planten zo op elkaar lijken. Zelf heb ik ooit een goudpalm bij IKEA gekocht, maar dit bleek geen goed idee omdat deze al snel vol luis zat.

Als je een kwalitatief goede palm koopt bij een kweker dan haal je echt wel een mooie plant in huis die lang meegaat en waarmee je een echte eyecatcher in huis haalt. Inmiddels heb ik weer een kleine goudpalm van de kweker in huis, die ik zelf net zo groot als eerst hoop te kunnen laten groeien.

kentia palm grote kamerplant hoger dan 100 cm

6. Cactus Euphorbia

De cactus Euphorbia oftewel de woestijncactus is één van de makkelijkste grote kamerplanten. Hij heeft niet veel water en verzorging nodig en kan op donkere plekken in huis staan. Ook deze plant heb ik al jaren en ik vind het een prachtige plant.

grote cactus kamerplant_

7. Pachira

Een Pachira (watercacao) is een opvallende plant en met deze kamerplant van 100 centimeter haal je een mooie eyecatcher in huis. Let wel op dat deze kamerplant veel licht nodig heeft. Ik heb zelf een keer een kleine variant van deze plant gehad, maar deze heeft het in onze woonkamer helaas niet overleefd.

8. Zamioculcas

De Zamioculcas is één van mijn favoriete kamerplanten, omdat deze zo makkelijke te verzorgen is. Deze grote plant kan in de schaduw staan en heeft niet zoveel water nodig. De Zamioculcas groeit ook lekker door in de breedte als je voor een grote potmaat kiest.

Zelf ben ik begonnen met een kleinere plant, maar ik heb goede hoop dat deze ooit net zo hoog wordt.

zamioculcas

9. Ficus

Ook de Ficus is een veelzijdige kamerplant, je hebt varianten op stam, met meerdere aftakkingen en in verschillende hoogtes. Zo heb je altijd een unieke kamerplant in huis. Met z’n mooie donkergroene blad en ronde vormen past deze plant perfect in ieder interieur.

10. Scindapsus

Je kent de Scindapsus misschien al wel als hangplant. Zo heb ik hem hier ook in huis en is hij één van mijn favorieten hangplanten. Maar wist je dat je de Scandens Scindapsus ook als staande kamerplant kan kopen door er voor één op stam te kiezen? Het is namelijk een echte klimplant en zo groeit hij nog mooier!

Kamerplant online kopen

Zelf bestel ik het liefst kamerplanten online. Geen gedoe met het verslepen van grote kamerplanten, maar gewoon makkelijk en snel aan huis geleverd: ik hou van dit gemak. Ook voorkomt het impulsinkopen.

In het tuincentrum kom ik regelmatig met planten thuis waar ik eigenlijk helemaal geen geschikte plek voor heb. Soms staan ze dan op de verkeerde plek met de kans dat ze niet overleven en dan is het eigenlijk een miskoop. Dit overkomt mij online eigenlijk nooit, omdat ik dan eerst rustig de verzorgingstips en instructies kan bekijken.

Vaak kan je kamerplanten online een stuk goedkoper bestellen dan bij bijvoorbeeld de Intratuin. Je koopt deze planten voor dezelfde kwaliteit, maar dan goedkoop en soms zelfs in de aanbieding. Ook kan je vaak de planten gratis thuis laten bezorgen.

Ook bij de IKEA kan je goedkoop planten kopen, maar mijn ervaring is hier slecht. Deze planten staan vaak dicht op elkaar in donkere ruimtes en met onvoldoende kennis van planten bij de medewerkers. Het is mij al een aantal keer gebeurd dat de planten hier vol ziektes als luis zaten en ik deze planten (en andere besmette planten in huis) binnen een paar weken tot maanden kon weggooien. In dit geval is goedkoop duurkoop.

Grote kamerplanten zijn in verschillende afmetingen te koop, van 100 cm tot zelfs meer dan 250 centimeter! Kijk vooraf goed naar de verzorgingstips van deze planten, zo moeten sommige planten bijvoorbeeld in de schaduw staan en andere grote kamerplanten hebben juist weer veel licht nodig.

Welke grote kamerplant is jouw favoriet?

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Scroll naar boven