Merk je dat het water in het afvoerputje van de wasbak steeds langzamer wegloopt? Dan is het de hoogste tijd om de afvoer schoon te maken. Het is nog beter om het niet zo ver te laten komen en de afvoer regelmatig schoon te maken om verstopping te voorkomen.
Het is namelijk heel simpel om het afvoerputje in de badkamer en keuken preventief schoon te maken en dit scheelt een hoop werk. Daarnaast hou je op deze manier de afvoer reukvrij en dat is natuurlijk ook wel zo fris.
In dit artikel laat ik je zien hoe je zonder chemische schoonmaakmiddelen het afvoerputje van de wasbak makkelijk schoon kunt maken. Ook heb ik een aantal tips voor je om verstopping in de wasbak te voorkomen.
Maak het afvoerputje schoon met soda
Er zijn allemaal chemische producten te koop om het afvoerputje schoon te maken, maar dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, vaak kost het ook een hoop geld.
Gelukkig kan het ook een stuk goedkoper. Zelf gebruiken wij al jarenlang soda om het afvoerputje van de wasbak schoon te maken.
Koop bij:
Dit werkt niet als de afvoer al echt verstopt is, maar wel preventief. En in combinatie met een werkt het in mijn ervaring ook prima als het water in de wasbak al iets langzamer weg loopt.
Zo maak je het afvoerputje van de wasbak schoon met soda:
- Verwijder eerst, indien mogelijk, de dop van het afvoerputje. Verwijder ook vuil waar je vanaf dit punt makkelijk bij kunt.
- Is de afvoer al licht verstopt? Dan is het belangrijk eerst de verstopping te verhelpen, anders spoel je het vuil alleen maar verder de afvoer in wat voor meer problemen kan zorgen. Verderop in dit artikel vind je tips voor het verhelpen van de verstopping in het afvoerputje.
- Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook.
- Gooi dit in een emmer en meng dit met een flinke scheut soda. Zorg ervoor dat de soda helemaal oplost.
- Giet het water met de soda nu voorzichtig in de afvoer. Soms zal dit meteen weglopen, maar bij een lichte verstopping kan het even duren voor dit water wegloopt. Dat is helemaal niet erg.
- Gebruik de kraan nu een paar uur niet zodat de soda zijn werk kan doen.
- Na een aantal uur mag je de gootsteen weer doorspoelen met water. Het soda heeft als het goed is zijn werk gedaan en heeft vuil en vet weggespoeld.
Herhaal dit een paar keer per jaar preventief om het afvoerputje schoon te maken. Je zult ook zien dat nare geurtjes op deze manier verdwijnen.
Afvoerput ontstoppen: zo doe je dat
Is de afvoerput al (licht) verstopt? Dan is het belangrijk dat je de verstopping eerst oplost, anders zal soda niet helpen.
Lichte verstoppingen kan je oplossen met een simpele ontstopper (plopper). Zorg dat je deze standaard in je keukenkastje hebt staan zodat je deze er altijd bij kunt pakken.
Zet de ontstopper op het afvoerputje en plop een aantal keer op en neer tot het vuil los komt. Doordat de ontstopper om het afvoerputje vacuüm trekt komt het vuil langzaam los waarmee de verstopping in de gootsteen kan worden opgelost.
Is de verstopping hardnekkiger? Dan kan je proberen met een trekveer de ontstopping los te krijgen.
In ons vorige appartement was het leidingwerk in de keuken heel slecht aangelegd waardoor we regelmatig verstoppingen hadden. Deze trekveer was hier echt onze lifesaver en zorgde er elke keer opnieuw voor dat de verstopping opgelost werd.
De meeste verstoppingen zouden op deze manier opgelost moeten kunnen worden. Als dit niet lukt dan zou je chemische ontstoppers kunnen proberen. Deze zijn wel erg schadelijk voor het milieu.
Gebruik deze chemische ontstoppers nooit in combinatie met een plopper, trekveer of soda. Er kunnen dan namelijk chemische reacties optreden waarbij de chemische ontstopper weer omhoog komt en in sommige gevallen in ogen of op de huid terecht kan komen.
Omdat deze middelen zo chemisch zijn kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Tips voor het voorkomen van een verstopping in de gootsteen of wasbak
Voorkomen is beter dan genezen. Zoals je hebt kunnen lezen kan je regelmatig het afvoerputje schoonmaken met warm water en soda om het afvoerputje preventief te reinigen.
Maar je kunt nog meer doen om ervoor te zorgen dat vuil zich niet ophoopt in het afvoerputje. Hiermee verklein je de kans op verstoppingen.
Bekijk deze simpele tips om een verstopping in de gootsteen te voorkomen:
- Breng een korfzeef aan op het afvoerputje. Hierdoor worden grotere stukken vuil tegengehouden. Zo kan dit niet vast komen te zitten in de gootsteen.
- Zet een klein prullenbakje in de buurt van het afvoerputje. Zo maak je het een stuk makkelijker om vuil niet door de gootsteen weg te spoelen, maar netjes in de prullenbak te gooien waar het ook eigenlijk hoort. Bij de gootsteen in de keuken hebben wij een klein gft-afvalbakje staan en naast de wasbak in de badkamer staat ook een kleine prullenbak.
- Spoel nooit vetten door de gootsteen. Frituurvet, olijfolie en andere vetten zorgen al snel voor verstopping. Heb je grote hoeveelheden olijfolie of andere vetten? Giet ze in een lege pot of melkpak en lever dit in in de speciale bakken hiervoor bij de supermarkt of milieustraat.
- Wees voorzichtig met het gebruik van shampoo, zeep en andere verzorgingsproducten. Gebruik niet meer dan nodig, want dit kan een vettig laagje in de afvoer achter laten.
Je zult zien dat als je de tips uit dit artikel opvolgt het afvoerputje een stuk schoner is en niet meer stinkt. Ook is de kans op een verstopping zo erg klein.
Waar wij vroeger nog weleens merkten dat het water in de wasbak iets langzamer wegliep, hebben we nu we preventief het afvoerputje schoonmaken hier nooit meer last van.
Het schoonmaken van het afvoerputje met soda is ontzettend simpel om te doen en kost veel minder tijd dan achteraf een verstopping te moeten verhelpen. Daarnaast ruikt het afvoerputje zo een stuk schoner en dat is wel zo fris.
Wist je dat je soda ook kunt gebruiken voor het schoonmaken van de wasmachine?
Succes met het schoonmaken van de afvoerput!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: