Wat zijn leuke planten voor onder de overkapping?
planten onder overkapping

Wat zijn leuke planten voor onder de overkapping?

Wil jij een aantal planten voor onder de overkapping of veranda? In dit artikel vind je een overzicht met leuke planten voor onder de overkapping.

Daarnaast heb ik een aantal tips voor het plaatsen van planten onder de overkapping voor je klaarstaan. Deze planten hebben namelijk speciale aandacht nodig, anders zullen ze niet overleven.

De planten staan namelijk deels beschut, maar tegelijkertijd is een overkapping of veranda geen serre. Je planten hebben dus wel extra aandacht nodig.

Zelf heb ik elk jaar wel een aantal planten bij de zithoek onder de overkapping staan. Dit staat niet alleen heel gezellig, maar sommige kamerplanten bloeien er ook weer mooi van op. Zo heb ik al jaren een rode bananenplant die elk jaar overwinterd in huis. Zodra de temperatuur weer hoog genoeg is krijgt hij weer een mooi plekje onder de overkapping.

Lees snel verder voor handige tips voor planten onder de overkapping. Bekijk ook het overzicht met meer dan 10 leuke planten voor op de veranda of onder de overkapping verderop in dit artikel.

Geen tijd om heel het artikel door te lezen? Dit zijn de populairste planten voor onder de overkapping:

Kamerplanten of tuinplanten onder de overkapping

Voor je planten voor onder de overkapping gaat uitzoeken is het goed om te weten welke planten hiervoor geschikt zijn. Zowel voor kamerplanten als tuinplanten geldt dat niet alle planten onder de overkapping geplaatst kunnen worden.

Sommige tuinplanten gedijen het beste in de volle grond en zijn daarom niet geschikt voor onder de overkapping.

Ook is de standplaats natuurlijk belangrijk. Een aantal planten staan het liefst de hele dag in de zon. Onder de veranda of overkapping is waarschijnlijk een deel van de dag vooral schaduw. Dan is deze plek niet geschikt voor de plant.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook andersom. Heb jij veel zon onder de overkapping of veranda dan kan je hier beter geen schaduwplanten plaatsen.

Het maakt hierbij niet uit of dit tuinplanten of kamerplanten zijn, voor beiden zijn de omstandigheden onder de overkapping dan niet geschikt.

Wil jij het hele jaar door planten onder de overkapping, dus ook in de winter? Dan zijn kamerplanten sowieso niet geschikt, deze kunnen namelijk alleen buiten geplaatst worden als de temperatuur hoog genoeg is.

Tuinplanten zoals de skimmia en varens zijn het meest geschikt om het hele jaar door in een pot onder de overkapping te plaatsen.

Maar er zijn genoeg andere leuke planten die je ook onder de overkapping kunt plaatsen, maar die je in de winter beter binnen kunt zetten. In deze blog heb ik een heleboel inspiratie voor je verzameld voor planten onder de overkapping.

Of je nu een tuinplant of kamerplant in een pot onder de overkapping plaatst: deze heeft wel altijd extra aandacht nodig.

Buiten heeft een plant nou eenmaal meer water nodig dan binnen. Daarnaast vraagt een plant in pot extra aandacht en verzorging t.o.v. een plant in de volle grond.

Maar dat is helemaal niet erg, want met een beetje liefde voor je planten heb jij een sfeervolle en gezellige overkapping vol met planten!

Voorbeelden van leuke planten voor onder de overkapping

Bananenplant

Een bananenplant is een mooi voorbeeld van een tropische plant die je prima in het late voorjaar tot het vroege najaar in de tuin kunt neerzetten. Een bananenplant houdt wel van flink wat water. Het leuke is dat deze plant verkrijgbaar is in allerlei maten en dat er makkelijk stekjes aan groeien.

In dit artikel vind je meer tips voor het stekken van de bananenplant.

Sommige mensen zetten de bananenplant zelfs in de volle grond, maar omdat de bananenplant niet winterhard is moet je in de winter dan wel extra maatregelen nemen.

Zelf heb ik een rode bananenplant onder de overkapping staan, dit is een bijzondere variant van deze populaire tropische plant.

Bananenplant

Per winkel verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Olijfboom

Een olijfboom is ook een voorbeeld van een plant die zowel binnen als buiten kan staan. Je kunt hem op een mooie plek in de tuin, ook in de volle grond, neerzetten, maar ook onder de overkapping is een prima plek voor de olijfboom.

Zeker een jonge olijfboom is niet altijd bestand tegen de koude temperaturen in Nederland. Zelf heb ik nu een jaar of 6 een olijfboom in plantenpot en de eerste jaren zette ik deze altijd in de winter in de woonkamer.

De laatste jaren kan hij prima buiten staan, maar ik zorg wel voor een beschut en droog plekje in de winter voor deze plant. Wist je trouwens dat door je olijfboom te snoeien deze er weer een stuk mooier uitziet?

Hangplanten

Zelf vind ik hangplanten onder de overkapping heel gezellig staan. De meeste hangplanten zijn eigenlijk kamerplanten, maar kunnen in het zomerseizoen prima buiten onder de overkapping overleven.

Let dan wel op een geschikte standplaats, een hangplant voor in de schaduw kan je beter niet op een zonnige plek ophangen.

De Philodendron Scandens en Scindapsus Pictus zijn mooie voorbeelden van hangplanten die in de meeste situaties prima onder de overkapping kunnen.

planten onder overkapping ideeen

Strelitzia

De Strelitzia is niet alleen een mooie grote kamerplant voor in huis, maar kan in zomerse maanden ook prima in de tuin en onder de overkapping of veranda worden geplaatst.

Sterker nog, als jouw Strelitzia het niet meer zo goed doet kan hij hier enorm van opknappen.

Ik had een aantal jaar geleden een Strelitzia die nagenoeg dood was en geen blad meer had. Deze heb ik toen een tijdje in de tuin gezet en tot mijn verbazing kwam er weer allemaal nieuw blad aan!

Ik heb dus goede ervaringen met deze kamerplant in de tuin.

Dwergpalm

Ook de dwergpalm is een mooi voorbeeld van een plant voor onder de overkapping. Net als zijn grotere broers heeft de dwergpalm een mooi en opvallend blad waarmee hij de show zal stelen onder de overkapping.

Alhoewel ik op meerdere plekken lees dat de dwergpalm winterhard is, heeft mijn dwergpalm het in het verleden niet gered. Ik zou dus aanraden om deze planten in de winter op een beschutte en liefst verwarmde plek te zetten.

Verwar de dwergpalm ook niet met de Mexicaanse dwergpalm, dit is een heel ander soort plant en deze kamerplant is zeker niet geschikt voor in de tuin of onder de overkapping.

Fatsia Japonica

De Fatsia Japonica is één van mijn favoriete planten. Deze plant is zowel geschikt als kamerplant als tuinplant en heeft mooi groen blad. Hij groeit als een tierelier en kan enorm groot worden.

Als je op zoek bent naar een mooie grote plant voor onder de overkapping is dit dus een heel geschikte plant.

Zelf heb ik dit voorjaar de Fatsia Japonica als grote plant in de border geplaatst, ook daar staat hij heel mooi.

Varens

Varens zijn echte alleskunners in de tuin en daarmee ook geschikte plant voor onder de overkapping. Je hebt vele verschillende soorten varens, zowel als kamerplant maar ook als tuinplant.

Het makkelijkst is om onder de overkapping een tuinplant soort te plaatsen, deze varens zullen iets minder verzorging nodig hebben dan de varens die als kamerplant geschikt zijn.

Skimmia

Ook de Skimmia is een voorbeeld van een tuinplant die prima in een pot onder de overkapping kan staan. Zelf heb ik een Skimmia in een pot in de voortuin op het zuidwesten staan. Ondanks dat ik deze plant al diverse keren flink verwaarloosd heb doet hij het na jaren nog steeds goed.

De Skimmia is dan ook een makkelijke plant voor onder de overkapping, omdat hij relatief weinig onderhoud nodig heeft.

Hosta

De Hosta is net als de Skimmia en varens een alleskunner en deze plant heeft weinig aandacht nodig. Ook de Hosta komt in veel verschillende soorten en kan zowel in de grond als in een plantenpot geplaatst worden.

Een groot nadeel van de Hosta is wel dat slakken er gek op zijn. Ik heb al vanalles geprobeerd om dit tegen te gaan. Dit jaar lijk ik voor het eerst succes te hebben door vogelgrit om de grond in de plantenpot te strooien en blijven slakken voor het eerst van de Hosta af. En een Hosta is niet wintergroen in tegenstellen tot de varens en Skimmia, je kunt hier dus niet heel het jaar van genieten.

Siergrassen

Ook diverse soorten siergrassen staan leuk in een plantenpot onder de overkapping. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat deze siergrassen niet uitdrogen, want in een pot gebruiken ze extra veel water.

Zelf heb ik een aantal jaar siergrassen in pot naast de tuintafel gehad. Nu heb ik vooral nog siergrassen in de borders staan. Dit zijn super makkelijke planten voor in je tuin.

Bamboe

De bamboe (Fargesia Rufa) is een mooie plant voor onder de overkapping. Deze niet-woekerende bamboe doet het goed in plantenpotten en omdat deze soort snel groeit is dit een goedkope manier voor veel groen onder de overkapping.

Zelf heb ik deze bamboe in de volle grond staan en hier kan hij wel tot 2 meter hoog worden. Deze bamboe is ideaal om snel veel groen te creëren in de tuin.

Kunstplanten

Als jij geen zin hebt in het verzorgen van de planten onder de overkapping of het moeilijk vind ze in leven te houden dan zijn kunstplanten een mooi alternatief.

Je hebt hier namelijk helemaal geen omkijken naar en veel kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer van nep te onderscheiden.

Wat is jouw favoriete plant voor onder de overkapping?

Liefs, Ilse

Per winkel verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven