Help, waarom ontstaan er vlekken op de muur na het schilderen?
vlekken bij het verven

Help, waarom ontstaan er vlekken op de muur na het schilderen?

Ontstaan er na het verven lelijke vlekken op de muur? Of misschien heb je wel last van strepen op de muur na het schilderen waar jij je aan stoort? In deze blog lees je meer informatie over een aantal oorzaken van deze vlekken en strepen na het schilderen.

Als jij weet hoe vlekken tijdens het schilderen ontstaan kan je dit een volgende keer voorkomen. Zo krijg je wel een mooi egaal geverfde muur.

Het is heel vervelend als er baanvorming of vlekken na het verven ontstaat. Heb je eindelijk een mooie nieuwe kleur op de muur, blijkt dit niet netjes egaal op te drogen.

Ook ik heb weleens last van baanvorming na het schilderen op de muur in de woonkamer gehad. Ook al wist ik dat ik eigenlijk beter niet kon verven tijdens hoge temperaturen, toch wilde ik graag deze klus afronden.

Eigenwijs als ik was heb ik op een zomerse dag toch geschilderd. Met als resultaat verf die niet mooi egaal kon opdrogen. Ik kon de muur daardoor dus op een later moment weer opnieuw schilderen.

Zo zijn er meer oorzaken die strepen, vlekken of baanvorming op een net geschilderde muur kunnen veroorzaken.

Er zijn heel wat dingen waar je rekening mee moet houden bij het schilderen, maar gelukkig is het niet heel ingewikkeld. Graag laat ik je zien hoe je baanvorming of vlekken voorkomt bij het schilderen van de muur.

Let op de kwaliteit van de verf

In het algemeen geldt dat hoe beter de kwaliteit van de verf is, hoe beter de verf zal dekken. Ook is de kleurintensiteit van duurdere verf vaak beter.

Als jij een lichte kleur gebruikt dan zal je misschien wat minder het verschil maken, maar het kan wel zijn dat je een extra laag verf moet aanbrengen om de verf goed dekkend en zonder vlekken te krijgen.

Maar hoe donkerder de kleur, hoe groter de kans dat je verschil in de kwaliteit van de verf merkt. De kans op vlekken in de kleur wordt dan ook iets groter.

In zo’n geval kan je dan ook beter een iets betere kwaliteit verf gebruiken. Sikkens verf is een voorbeeld verf wat vaak door professioneel schilders wordt gebruikt vanwege de goede kwaliteit verf.

Vergeet niet eerst voorstrijk te gebruiken

Als je een muur voor het eerst gaat verven dan kan de ondergrond een sterk zuigende werking hebben. Dit komt omdat de muur nog niet voorbehandeld is en daardoor alle verf in de muur trekt.

Niet alleen heb je hierdoor extra veel verf nodig, ook krijg je lelijke vlekken en zal de verf niet mooi opdrogen.

Gebruik daarom eerst een voorstrijkmiddel als je wilt verven op een sterk zuigende ondergrond. Een net gestucte muur moet bijvoorbeeld eerst altijd met voorstrijk behandeld worden.

Zo zal de verf veel mooier egaal opdrogen bij het schilderen van de muur.

Verf nat in nat

Door nat in nat te verven zorg je ervoor dat de verf mooi opdroogt en er geen baanvorming ontstaat.

Nat in nat verven wil zeggen dat je een nieuwe verflaag toevoegt over de randen van het gedeelte wat je net geverfd hebt en wat nog nat is. Dit zorgt voor een mooi egaal resultaat.

Verf dus liever niet te grote vlakken in één keer, want dan zal het voorgaande vlak al opgedroogd zijn voor je hier overheen kunt verven.

Verf niet bij te warm weer

Je hebt net kunnen lezen dat je het beste nat in nat kunt verven om baanvorming te voorkomen.

De beste temperatuur om te verven is tussen de 10 en 20 graden. Bij veel verfsoorten kan je op het blik lezen bij welke temperatuur je kunt verven.

Meestal zal er worden afgeraden om bij temperaturen onder de 5 graden en boven de 25 graden te verven.

Bij lage temperaturen droogt de verf slecht. Bij te hoge temperaturen droogt de verf juist te snel. In beide gevallen is de kans op vlekken in de verf groot.

Voor een egaal resultaat kan je dan ook beter niet bij deze temperaturen verven.

Verf niet te dun of dik

Als je de verf te dun aanbrengt dekt de verf niet goed en kunnen er vlekken ontstaan.

Te dik de verf aanbrengen is ook niet goed. dan is de kans namelijk groot dat er strepen of sporen achterblijven en dit droogt niet mooi op.

Wat is dan de juiste dikte verf? Als je de verf uitrolt moet het resultaat mooi egaal zijn. Je kunt beter twee wat dunnere lagen aanbrengen dan één dikke laag verf.

Gebruik de juiste materialen

Nog een oorzaak waardoor er vlekken of strepen tijdens het verven kunnen ontstaan is het verkeerd gebruik van materialen.

Voor een muur kan je bijvoorbeeld beter een muurroller dan een kwast gebruiken, omdat een kwast minder egaal dekt.

Ook voor een gestucte muur heb je een ander type muurroller nodig dan voor bijvoorbeeld een spachtelputz muur.

In de verfspeciaalzaak en bouwmarkt kunnen de medewerkers je helpen aan de juiste materialen voor jouw verfklus.

Wat kan je doen als je toch strepen of vlekken op je geschilderde muur hebt?

Lees je deze informatie te laat en heb je toch strepen of vlekken op de muur?

Ik snap dat je het liefst een simpele oplossing wilt, maar slechts een deel van de muur verven zal er meestal voor zorgen dat de vlekken niet verdwijnen.

Integendeel, vaak maak je het hier erger mee en ontstaat er kleurverschil tussen het overgeschilderde gedeelte en de originele muur.

Het is daarom het beste om de hele muur over te verven. Een flinke klus, maar uiteindelijk zorgt dit wel voor het beste resultaat.

Voor je hiermee aan de slag gaat is het belangrijk uit te zoeken waarom je de eerste keer vlekken of baanvorming op de geschilderde muur hebt gekregen.

Als je dit niet weet heeft het weinig zin om de muur opnieuw te schilderen. De kans is namelijk groot dat het dan weer verkeerd gaat en dat je ook de tweede keer strepen en vlekken op je net geschilderde muur krijgt.

Heb je bijvoorbeeld geverfd bij te hoge temperaturen? Wacht dan liever een paar weken tot de temperatuur gezakt is.

Als je net gaat verhuizen of verbouwen is dit natuurlijk heel vervelend. Maar vlekvorming bij een te hoge temperatuur is bijna niet te voorkomen en het is natuurlijk ook zonde als je niet tevreden bent over het eindresultaat.

Heel veel succes met jouw schilderklus.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven