Moet je een gestucte muur verven? Bekijk deze tips en voorbeelden
gestucte muur wel of niet schilderen

Moet je een gestucte muur verven? Bekijk deze tips en voorbeelden

Heb jij net je muren of plafond laten stucen en wil je weten of je deze moet schilderen? Of misschien weet je al wel dat je de muren wilt schilderen, maar niet hoe lang je moet wachten voor het stucwerk droog is?

Wij hebben net ons huis verbouwd en daarbij de benedenverdieping laten stucen. Het viel mij op dat ik maar weinig informatie op internet kon vinden over gestucte muren, dus de hoogste tijd voor een blog hierover.

Hoe ziet een gestucte muur eruit?

gestucte muur wanneer droog en schilderen

De foto’s in deze blog zijn van onze woonkamer. De foto’s zijn een week nadat de stucadoor de werkzaamheden heeft afgerond gemaakt. Hij is 5 dagen met de benedenverdieping bezig geweest, waarbij hij het plafond als laatste gestuct heeft.

Zoals je op de foto kunt zien is het plafond nog een stuk natter dan de muren. Deze muur is al volledig opgedroogd, dus dit is hoe de muur eruit blijft zien.

Je kunt op de foto zien dat opgedroogd stucwerk dus niet mooi egaal wit is, maar vlekkerig is en uit verschillende tinten bestaat.

Moet een gestucte muur of plafond geverfd worden?

Eigenlijk kan je al op bovenstaande foto zien dat een gestucte muur of plafond altijd geverfd moet worden.

Je kunt ook een kleur laten mengen door het stucwerk, zodat het stucwerk in deze kleur opdroogt.

Wij hebben dit jaren geleden in ons appartement laten doen, maar dit droogde niet mooi op en de muur zat alsnog vol vlekken. De stukadoor is dit toen later alsnog komen herstellen.

Later begrepen wij dat ook bij stucwerk in kleur de kans op vlekken erg groot is. Wij hebben geluk gehad dat de stukadoor dit toen alsnog is komen verven, want lang niet elke stukadoor zal de garantie op een egaal resultaat geven omdat dit bijna niet mogelijk is.

Je zult dan alsnog zelf de muur moeten verven, ook als je het stucwerk in kleur hebt laten aanbrengen.

Wij hebben er deze keer niet voor gekozen om het stucwerk meteen in kleur aan te brengen. Dit is veelal toch duurder en onze ervaring was hier al niet goed mee. Daarnaast maken wij pas een definitieve keuze voor de kleur op de muur als alle meubels weer in de ruimte staan.

Als jij al wel weet in welke kleur de muren geverfd worden dan is het stucen in kleur te overwegen, maar de kans is dus groot dat dit niet egaal opdroogt. En omdat stucwerk in kleur duurder is, is dit dus lang niet altijd een goede keuze.

Hoe lang is de droogtijd van stucwerk?

Nu wil je vast weten hoe lang het stucwerk moet drogen voor je deze kan verven.

Het beste is om dit aan jouw stukadoor te vragen, wat de droogtijd van stucwerk hangt af van verschillende dingen.

De dikte van het stucwerk kan verschillen, maar ook de temperatuur en ventilatie is van invloed op de droogtijd van stucwerk.

In veel gevallen moet je zeker wel rekening houden met twee a drie weken droogtijd, maar hoe langer je wacht des te beter het is.

Ons werd geadviseerd om ramen en deuren zo veel mogelijk open te houden, zodat het stucwerk goed kan drogen. Condensvorming aan deuren en ramen wanneer het stucwerk droogt is heel normaal. Hoe meer deze vochtige lucht naar buiten kan, des te beter het is.

Heb je nog steeds condensvorming op deuren en ramen? En is jouw huis verder goed geïsoleerd? Dan is je stucwerk waarschijnlijk nog niet volledig droog.

Waarmee kan je een gestucte muur verven?

Als het stucwerk voldoende gedroogd is kan je verven. Maar ga niet direct aan de slag met de muurverf. De net gestucte muren hebben namelijk een enorme zuigkracht en zullen al het verf opzuigen.

Dit kost je niet alleen heel veel verf, je krijgt zo alsnog heel veel vlekken en strepen bij het verven.

Behandel de muren eerst voor met voorstrijk. Deze sneldrogende en transparante voorstrijk werd aan mij aanbevolen. Niet alleen werkt deze erg goed en is dit merk heel betaalbaar, ook is de voorstrijk binnen 3 uur alweer droog. Zo kan je dezelfde dag een mooie kleur verf op de muur aanbrengen.

Heb je na een tijdje beschadigingen op een gestucte muur? In huis wordt geleefd en er kan natuurlijk altijd iets gebeuren. Dan kan je op deze manieren een beschadiging op de muur verbergen.

Succes met het verven van de muren.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven