Hittegolf? Met deze tips bespaar je water in de tuin - InteriorTwin
water tuin besparen

Hittegolf? Met deze tips bespaar je water in de tuin

Grote kans dat jij ook in het nieuws hebt gehoord dat er in Nederland sprake is van droogte en een watertekort. Als particulier merk je hier waarschijnlijk nog weinig van. De regels die voor bedrijven gelden om watergebruik te beperken gelden niet voor jou.

Maar dat wil niet zeggen dat je je steentje niet kan bijdragen door het watergebruik in de tuin te beperken.

Zelf vind ik het belangrijk om te kijken hoe ik in deze periode minder water kan gebruiken. Er zijn dan ook een aantal maatregelen die ik neem om minder water te gebruiken in de tuin.

Graag deel ik mijn tips om water te besparen in de tuin met jullie.

1. Koop een regenton

Een regenton is de nummer 1 manier om water te besparen in de tuin. In natte periodes vangt de regenton water op en in droge periodes kan je met regenwater de tuin water geven.

Zo hoef je geen kraanwater te gebruiken, dat vinden je planten ook nog eens extra fijn. Planten zijn namelijk helemaal niet zo gek op kraanwater.

Zelf gebruik ik het regenwater niet alleen voor de tuinplanten, maar ook voor de kamerplanten. In het grootste gedeelte van het jaar zit er genoeg water in de regenton om de planten mee te bewateren, alleen in droge periodes wil de regenton nog wel eens droog komen te staan.

Wist je dat je in diverse gemeentes subsidies kunt krijgen voor een regenton? Bekijk ook deze tips voor het kopen van een regenton en zoek de beste regenton uit.

Heb je geen budget voor een regenton? Zet dan een aantal emmers in de tuin als het regent. Op deze manier kan je ook regenwater opvangen. Dit is natuurlijk wel een stuk minder dan in een regenton, maar alle beetjes helpen.

water tuin besparen regenton

2. Gebruik het zwembad bewust

Steeds meer mensen hebben een zwembad in de tuin. Dit is best begrijpelijk, want de zomers worden steeds warmer en dan is verkoeling wel zo fijn. Zeker als je (jonge) kinderen hebt kan de wens voor een zwembad in de tuin groot zijn.

Al die zwembaden zorgen er wel voor dat het watergebruik toeneemt, juist in een periode van droogte.

Als je een zwembad hebt, gebruik dit dan bewust.

Opblaasbare zwembaden worden bijvoorbeeld vaak na gebruik weer geleegd en een volgende keer weer gevuld. Ook wil een opblaasbaar zwembad nog wel eens lek gaan en leeglopen. Hierdoor gebruik je onbewust heel veel water.

Een opzetzwembad hoef je doorgaans maar één keer per jaar te vullen. Door het water goed te filteren kan je er dan het hele seizoen mee vooruit. Kies liever niet voor het allergrootste zwembad, want dan gebruik je alsnog heel veel water.

En dek het zwembad wanneer je deze niet gebruikt goed af. Zo komt er minder vuil in, maar verdampt het water ook minder snel.

Kijk maar eens voor een opzetzwembad bij dezomerspecialist.nl voor inspiratie.

3. Kies voor planten die weinig water nodig hebben

Sommige planten hebben heel veel water nodig, andere planten kunnen prima met maar een klein beetje water.

Als je nieuwe planten voor in de tuin gaat uitzoeken kijk dan ook eens naar planten die weinig water nodig hebben.

Zeker als je planten voor een zonnige plek uitzoekt kan dit heel wat water schelen.

Voorbeelden van planten die weinig water nodig hebben zijn de klimop, ijzerhard, vlinderstruik, duizendblad, kardoen en lavendel.

4. Zorg voor bodembedekkers rondom je planten

Onbedekte grond droogt sneller uit. Hierdoor moet je de planten waaromheen de grond niet bedekt is vaker water geven.

Plaats daarom bodembedekkers rondom je planten om water te besparen in de tuin.

Je kunt kiezen voor planten als bodembedekker, kijk maar eens naar deze snelgroeiende bodembedekkers. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, de bloemetjes in de bodembedekkers trekken ook insecten aan en dit is goed voor de biodiversiteit.

Ook kan je bodembedekkers als boomschors, houtsnippers, cacaodoppen en split gebruiken. Pas wel op met cacaodoppen, want dit is giftig voor huisdieren.

Zelf hebben wij bloeiende bodembedekkers in de tuin afgewisseld met boomschors en split. Door voor deze bodembedekkers te kiezen in plaats van tegels loopt het water bij veel regen ook nog eens beter weg.

En dankzij de bodembedekkers hebben wij nauwelijks last van onkruid in de tuin.

grond bedekken water besparen tuin

5. Zet niet teveel planten in pot

Planten in pot hebben doorgaans meer water nodig dan planten in de volle grond.

Kies er daarom liever voor om een aantal tegels uit de tuin te halen en hier planten in de volle grond te zetten. Zo hoef je je planten minder water te geven.

Bijkomend voordeel is dat planten in de volle grond minder verzorging nodig hebben dan planten in een pot. Planten in de grond kunnen namelijk een deel van hun voeding uit het bodemleven halen.

Hierdoor zullen planten in de volle grond vaak beter groeien dan planten in een pot.

Ik heb de vijgenboom bijvoorbeeld na 6 jaar van een pot naar de volle grond verplaatst. De vijgenboom doet het dit jaar beter dan ooit. Er groeien veel meer vijgen in en hij verliest niet tussentijds zijn blad, iets wat eerst wel regelmatig gebeurde. Daarnaast komen er nieuwe vertakking aan nu hij in de volle grond staat.

Door vaker te kiezen voor planten in de volle grond in plaats voor planten in pot heb jij minder water nodig in de tuin.

6. Geef planten niet te vaak water

Dit vind ik zelf nog best lastig. Maar door planten te vaak water te geven worden ze lui. De planten wortelen hierdoor minder diep in de grond en zullen in droge periode’s eerder water nodig hebben.

Je kunt planten beter 1 keer per week in de ochtend een flinke portie water geven, dan elke ochtend of avond een beetje water. Dit geldt voor planten in de volle grond, want de grond in potten droogt nou eenmaal wel snel uit waardoor deze aan 1 keer per week niet voldoende hebben.

Door planten maar 1 keer in de week in de ochtend water te geven wortelen ze dieper en hierdoor kunnen ze in droge periodes langer water uit de grond halen. Als je planten in de avond water geeft is de kans op slakken en schimmel groter, daarom is het beter dit in de ochtend te doen.

Uiteindelijk kan je zo besparen op het water geven in de tuin, omdat de planten in de volle grond zichzelf veel beter kunnen redden.

7. Creëer schaduw in de tuin

Door op warme dagen schaduw in de tuin te creëren hebben je planten minder water nodig. Ook zal het blad minder snel verbranden.

Rol bijvoorbeeld het zonnescherm uit of zet de parasol op de zonnigste plek en zet hier je planten in de schaduw.

Op Facebook zag ik ook het idee voorbij komen om paraplu’s voor de plantenpotten te zetten die het meest in de zon staan. Ook zag ik het idee om doeken over kwetsbare planten zoals de Hortensia te spannen bij extreme hitte.

Zo hebben de planten minder water nodig en kan jij besparen op het water geven in de tuin.

Ik heb dit nu voor het eerst bij mijn Hortensia geprobeerd door bamboestokken eromheen te zetten en hier doeken overheen te spannen.

Heb jij nog tips om bij droogte minder water in de tuin te gebruiken?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven