Tuinkussens schoonmaken: dit is de makkelijkste manier
loungekussens schoonmaken

Tuinkussens schoonmaken: dit is de makkelijkste manier

De tuinkussens hebben buiten veel te verduren. Van al het stof, zand en beestjes in de tuin worden ze snel vies. Daarnaast is de kans groot dat zonnebrand, vetvlekken van eten op de barbecue en drinken extra vlekken achterlaat.

Om de tuinkussens zo lang mogelijk mee te laten gaan is het dan ook belangrijk om de tuinkussens regelmatig schoon te maken.

Zelf heb ik loungekussens onder onze overkapping liggen die ik ook recent weer een grondige schoonmaakbeurt heb gegeven. Zo blijft alles lekker fris en schoon en kan je extra genieten in de tuin.

In dit artikel laat ik je zien hoe je makkelijk en snel tuinkussens kunt schoonmaken.

Hoe vaak moet je tuinkussens schoonmaken?

Omdat kussens buiten nou eenmaal sneller vies worden dan binnen is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt. Nu snap ik ook wel dat je geen zin hebt om hier elke maand mee aan de slag te gaan, dus gebruik bij het schoonmaken vooral je gezonde verstand.

Als er geknoeid wordt op de tuinkussens maak dit dan zo snel mogelijk schoon, zodat vlekken niet kunnen intrekken. Borstel de tuinkussens regelmatig af om zand, stof en dode insecten te verwijderen.

Zo hou je de tuinkussens in de basis al schoon.

Laat tuinkussens nooit in de regen buiten liggen. Hierdoor worden ze vochtig en kan er in het ergste geval zelfs schimmel in de kussens ontstaan.

Daarnaast zullen tuinkussens schoner blijven als je deze regelmatig opbergt. Zo kan er geen stof, zand of ander vuil op nestelen. In dit artikel vind je tips voor het opbergen voor kussens.

Nu snap ik ook dat het in sommige gevallen niet zo praktisch is om tuinkussens op te bergen. Wij hebben zelf grote en dikke loungekussens die veel te zwaar zijn om elke keer op te bergen. Gelukkig liggen deze onder de overkapping en zijn ze zo beschermd tegen regen en tegen het ergste vuil.

Naast een snelle schoonmaak is het ook noodzakelijk de tuinkussens af en toe grondig te reinigen. Zelf doe ik dit 2 keer per jaar. 1 keer halverwege het seizoen als ze al een tijd buiten liggen en 1 keer aan het eind van het seizoen.

Zo kunnen de tuinkussens netjes opgeborgen worden en pak je ze er in het voorjaar weer schoon bij.

Tuinkussens schoonmaken met groene zeep

Om de tuinkussens grondig schoon te maken gebruik ik het liefst groene zeep. Dit is een mild schoonmaakmiddel geschikt voor textiel wat grondig reinigt. Vlekken verdwijnen heel makkelijk en de tuinkussens zien er al snel weer lekker fris uit.

Wist je trouwens dat groene zeep helemaal niet groen van kleur is, maar juist een geelbruine kleur heeft?

tuinkussens schoonmaken met groene zeep

Sommige tuinkussens hebben een afritsbare hoes en kan je in de wasmachine wassen. Kijk hiervoor goed op het label voor de wasvoorschriften. Pas wel op dat je de tuinkussens niet in de droger stopt, want dan kunnen ze krimpen.

Als de tuinkussens niet in de wasmachine passen kan je ze dus schoonmaken met groene zeep. Zelf maak ik mijn loungekussens ook op deze manier schoon.

Zowel een bruinig laagje (of als je de kussens al een tijd niet hebt schoongemaakt de groene aanslag) als vlekken van zonnebrand en eten poets je op deze manier makkelijk schoon.

Meng hiervoor een kleine eetlepel groene zeep met lauwwarm water. Je krijgt dan een flinke emmer sop, maar dat is juist goed.

Vervolgens pak je een microvezeldoek en deze maak je goed vochtig. Hiermee maak je de tuinkussens schoon. Een microvezeldoek neemt doorgaans beter vuil op dan een gewoon doekje of spons. Daarom gebruik ik graag microvezeldoeken voor het schoonmaken.

Voor de gemiddelde schoonmaakklus hoef je aan microvezeldoeken geen schoonmaakmiddel toe te voegen. Omdat tuinkussens vaak wat viezer zijn zou ik wel adviseren om groene zeep te gebruiken.

Pas op bij vlekken en probeer de vlek er eerst uit te deppen. Als je meteen gaat wrijven poets je de vlek er namelijk juist dieper in en kan het lastiger zijn de vlek te verwijderen.

Laat de kussens vervolgens goed drogen. Doe dit liever niet in de zon, want dan kan de stof verkleuren. Het beste kan je de tuinkussens op een warme dag laten drogen in de schaduw.

Schimmel verwijderen uit de tuinkussens

Zit er schimmel in de tuinkussens? Dan zijn de tuinkussens waarschijnlijk te lang vochtig geweest. Misschien heb je ze wel in de regen laten liggen.

Pas hier mee op, want het verwijderen van schimmel uit de tuinkussens of loungekussens is niet eenvoudig.

Heb je een afritsbare hoes om je tuinkussens? Zet de hoes dan in een emmer water met een flinke scheut schoonmaakazijn. Laat dit vervolgens 2 uur weken.

Was daarna de tuinkussens op de manier zoals hierboven uitgelegd. Laat de tuinkussens ook vooral goed drogen.

Als je geen afritsbare hoes hebt dan kan je een mengsel van schoonmaakazijn en water in een plantenspuit maken. Spuit dit goed op de weervlekken in de tuinkussens en laat dit ook 2 uur inweken.

Maak hierna de tuinkussens schoon met groene zeep zoals eerder in dit artikel beschreven. Ook nu is het natuurlijk belangrijk dat je de tuinkussens goed laat drogen.

Hoe bescherm je tuinkussens tegen verkleuring?

Door de zon kunnen tuinkussens verkleuren. In het algemeen geldt dat hoe donkerder de kleur van het textiel is, hoe sneller dit zal verkleuren.

Onze tuinkussens waren in eerste instantie zwart. Hoewel we de kussens kochten als geschikt voor buiten, bleken ze helemaal niet bestand tegen de zon. Binnen een enkele maanden waren ze meer bruin dan zwart door verkleuring van de zon.

Sindsdien maak ik zelf hoezen voor de matraskussens en heb ik gekozen voor een lichtere kleur tuinkussens. Een lichtere kleur verkleurd immers minder snel.

Hoe langer je tuinkussens in de zon laat liggen, hoe sneller ze zullen verkleuren. Kan je de tuinkussens dan ook in de schaduw, bijvoorbeeld onder een overkapping of parasol, bewaren dan zullen ze minder snel verkleuren.

Pas ook op met het drogen van tuinkussens in de zon. Ook hierdoor zullen tuinkussens sneller verkleuren.

Je kunt eventueel ook een waterafstotende spray gebruiken om de tuinkussens tegen verkleuring te beschermen. Naast dat deze spray je tuinkussens beschermt tegen regen en vlekken heeft het ook een UV-filter voor de bescherming van de kleur van je tuinkussens.

Zoals je ziet hoeft het schoonmaken van tuinkussens niet veel tijd te kosten en is dit best eenvoudig. Maar als je de tuinkussens al lang niet hebt schoongemaakt waardoor er groene aanslag of zelfs schimmel op je tuinkussens zit dan zal het de eerste keer wel iets meer tijd kosten.

Hou het nu de tuinkussens schoon zijn goed bij en berg je tuinkussens op als het regent en je zult zien dat het voortaan heel makkelijk is om je tuinkussens schoon te maken.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven