4 alternatieven voor tegels in de tuin
alternatieven tegels tuin

4 alternatieven voor tegels in de tuin

Nog steeds zijn tegeltuinen ontzettend populair, vooral omdat mensen denken dat een tegeltuin makkelijk in onderhoud is. Gelukkig komen steeds meer mensen tot het besef dat er alternatieven zijn voor tegels in de tuin die ook weinig onderhoud nodig hebben.

En deze alternatieven zijn vaak ook nog eens duurzamer ook. Een tegeltuin heeft namelijk een heleboel nadelen.

Regenwater loopt een stuk slechter weg bij een tegeltuin. In een versteende buurt kan dit bij hevige regenbuien voor flink wat overlast zorgen.

En juist als het heel warm is zorgt een tegeltuin nauwelijks voor verkoeling. Natuurlijk kan je dit oplossen met een parasol of andere schaduwplekken, maar bomen en planten zijn een beter alternatief om voor verkoeling te zorgen.

Ook zorgen al die tegeltuinen ervoor dat er steeds minder vogels, vlinders, insecten en andere beesten in de tuin te zien zijn. En dat is niet goed voor de natuur.

Gelukkig zijn er dus goede alternatieven voor een tuin vol tegels.

Heb jij een versteende tuin en wil jij graag een duurzamere keuze maken? In dit artikel deel ik een aantal alternatieven voor tegels in de tuin.

1. Planten, heesters en bomen

De beste keuze die je kunt maken voor je tuin is om er veel tegels uit te halen en planten, heesters en bomen voor terug te plaatsen.

Bomen zorgen voor verkoeling en planten, zeker als je voor bloeiende planten kiest, trekken vlinders en insecten aan. En hierdoor komen er ook weer meer vogels en andere beesten naar je tuin.

Veel mensen vinden het spannend om voor groen in de tuin te kiezen omdat dit veel onderhoud vraagt.

Nu vind ik het wel meevallen hoeveel tijd ik in de tuin bezig ben. De meeste planten en bomen hebben nauwelijks onderhoud nodig. In het voorjaar en najaar geef ik ze wat extra voeding en bij droogte is het wel nodig om wat extra water te geven.

Ook moeten sommige planten en bomen gesnoeid worden, maar ook dit kost niet veel tijd.

Eerlijk gezegd vind ik het heerlijk om in de tuin bezig te zijn en kost dit nooit heel veel tijd. En het bezig zijn met planten is veel leuker dan het verwijderen van groene aanslag van tegels, iets wat ik altijd een rotklus vind.

Ook dit jaar heb ik weer een aantal tegels uit de tuin verwijderd en hier extra borders met groen geplaatst. Onze tuin ziet er hierdoor nog mooier uit.

tegels eruit alternatieven

2. Gras

Ook gras is een mooi alternatief voor tegels in de tuin. Zeker als je kinderen hebt is gras handig, omdat een (klein) grasveld ideaal voor de kinderen is om op te spelen.

Gras heeft een natuurlijke uitstraling, is waterdoorlatend en een fijne plek voor insecten. Allemaal voordelen waardoor dit een beter alternatief is dan een tuin vol tegels.

Het nadeel van gras is wel dat het veel onderhoud vergt. Een mooi alternatief wat ook waterdoorlatend is is dan kunstgras.

Kunstgras vergt nauwelijks onderhoud en je hebt wel een goede afwatering in je tuin. Probeer een duurzamere keuze te maken door te kiezen voor een lokale producent of kies bijvoorbeeld voor een restpartij. Dit is vaak nog goedkoper ook.

Onze buren hebben ook kunstgras in de tuin en dit is de ideale plek voor een veilige speelplek voor hun dochter.

3. Boomschors, cacaodoppen en houtsnippers

Wil je echt weinig onderhoud aan je tuin en wel een natuurlijke bodembedekker dan zijn boomschors, cacaodoppen en houtsnippers het beste alternatief.

Je hebt hier namelijk geen omkijken naar. Door worteldoek onder deze ondergrond te plaatsen voorkom je dat er onkruid tussen de bodembedekker kan groeien.

Boomschors schijnt zelfs als voordeel te hebben dat de ondergrond langzaam wordt verpulverd. Dit gaat dan weer de groei van onkruid tegen. Of het echt waar is weet ik niet, maar wij hebben boomschors zonder worteldoek rondom de vlinderstruik geplaatst en hier heeft nog nooit onkruid gegroeid.

Deze bodembedekkers beschermen de grond, waardoor je de planten in de borders met deze bodembedekkers minder water hoeft te geven. Boomschors en houtsnippers houden namelijk vocht vast en geven dit geleidelijk af aan de planten.

Ook kan je boomschors prima rondom de speeltoestellen van de kinderen leggen. Ook bij scholen en speelplaatsen zie je dat dit vaak wordt gebruikt. Boomschors zorgt voor een zachte ondergrond en dempt, ook kan je er met blote voeten op lopen.

Alhoewel cacaodoppen en houtsnippers ook als bodembedekker gebruikt kunnen worden, kunnen ze bijvoorbeeld niet zomaar overal toegepast worden.

Houtsnippers zijn vaak scherp, waardoor je er niet met blote voeten op kunt lopen. Met jonge kinderen of huisdieren kan je dit dus beter niet toepassen.

Cacaodoppen hebben naast een vochtregulerende werking ook een voedende werking en kunnen daardoor prima als bodembedekker gebruikt worden. Katten en slakken houden niet van de geur van cacaodoppen en schijnen hierdoor weg te blijven uit je tuin.

Cacaodoppen zijn voor honden giftig, dus als je huisdieren hebt kan je beter geen cacaodoppen in je tuin gebruiken.

Daarnaast heb je in verhouding meer cacaodoppen dan boomschors nodig en is het voor grote opppervlakken minder geschikt.

4. Split en grind

Split en grind kunnen ook prima als bodembedekker gebruikt worden, maar zijn geen natuurlijk product en hiermee een iets minder duurzame keuze. Maar omdat het wel goed waterdoorlatend is is het een goed alternatief voor tegels.

Net als bij een bodembedekker als boomschors is het slim om een worteldoek onder het split en grind te leggen om onkruid tegen te gaan.

Het onkruid helemaal tegengaan is lastig. Door de wind en regen kunnen er vanaf bovenaf zaadjes tussen het grind en split vallen en hierdoor kan er toch onkruid groeien. Ook langs de randen van het worteldoek wil er nog weleens onkruid groeien.

In mijn ervaring heb ik bij split meer last van onkruid dan bij boomschors. Maar het meeste onkruid in onze tuin groeit tussen de tegels. Daar is het ook nog eens lastig te verwijderen, omdat je heel lastig bij de wortel kunt komen.

Ook split en grind laten bij hevige regenbuien het water veel beter door dan tegels. En het beschermt de bodem, waardoor de grond langer water vasthoudt voor omliggende planten.

Hier kan je meer lezen over mijn ervaringen met split als alternatief voor tegels.

Split is vrij hoekig, dus hierop loop je niet zo lekker op blote voeten. Grind is wat ronder en hierdoor kan je hier beter op blote voeten op lopen.

Zoals je ziet zijn er genoeg alternatieven voor tegels in de tuin die waterdoorlatend zijn en ook vocht vasthouden voor drogere periodes. En een deel van deze alternatieven dragen ook goed bij aan de biodiversiteit in de tuin.

Wat zou jij kiezen als alternatief voor tegels in de tuin?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven