Druiventak leiden tegen schutting, muur of pergola: zo doe je dat
druiventak leiden met draad

Druiventak leiden tegen schutting, muur of pergola: zo doe je dat

In dit artikel laat ik je zien hoe je een druiventak kan leiden tegen een schutting, muur of pergola. Zelf hebben wij al jaren een druiventak in de tuin en onlangs hebben wij een tweede druiventak bijgeplaatst, zodat straks onze pergola helemaal begroeid is en er een mooi druivendak ontstaat.

Voor de tweede druiventak moesten wij op zoek naar een beter systeem om de druiventak te geleiden. De eerste druif geleiden wij rondom houten palen, via onze overkapping naar de pergola. Maar eerlijk gezegd was de geleiding rondom de overkapping niet ideaal. De druif steunde nu op de regenpijp en dat moest beter. Dus ook hiervoor zochten wij een beter ophangsysteem voor de druif.

Uiteindelijk hebben wij een ideaal systeem voor het geleiden van klimplanten gevonden. Ik laat je graag zien hoe wij onze druiventak geleiden tegen de schutting en pergola en welke alternatieven er nog meer zijn.

Verschillende klimgeleiders voor klimplanten

In mijn zoektocht op internet kwam ik verschillende klimgeleiders voor klimplanten tegen. De belangrijkste systemen om een druivelaar te geleiden zal ik hier laten zien, inclusief onze uiteindelijke keuze.

Wij hebben ervoor gekozen om de druiven te geleiden met draad. Met draad ben je flexibel en kan je de druivelaar leiden precies zoals jij dat wil. Met een klimrek ben je iets minder flexibel, daarnaast is dit klimrek ook een stuk zichtbaarder dan staaldraad en dit vonden wij zelf minder mooi.

Op internet zijn verschillende opties om de druivelaar met staaldraad te leiden. Deze staaldraad klimgeleiders kan je ook voor andere klimplanten gebruiken.

Het viel ons op dat de prijzen voor staaldraad klimgeleiders aardig uiteen liepen. Omdat wij flink wat meters staaldraad nodig hadden om een druivendak op de pergola te maken viel onze keuze op deze klimgeleider. Deze set had ook flink wat goede beoordelingen wat onze keuze bevestigde.

Er is meer keuze voor mooie en betaalbare klimrekken voor klimplanten. Zo hebben wij ook nog een draadstaal klimrek overwogen voor over de pergola, maar omdat dit zichtbaarder is dan draadstaal (en ook duurder bleek te zijn) hebben wij hier niet voor gekozen.

Dit is een overzicht van een aantal favoriete klimrekken en geleiders voor de druiventak:

Zo bevestig je de stalen klimgeleiders

Het voordeel van de draad klimgeleiders is dat ze niet alleen goedkoper zijn dan een klimrek (in ieder geval als je het voor een groot oppervlakte nodig hebt zoals bij de pergola), maar ook minder zichtbaar is. Hierdoor valt het staaldraad nauwelijks op en dit vinden wij zelf het mooist.

Het nadeel is wel dat je de stalen draden één voor één moet bevestigen. Dit kost iets meer tijd dan een kant-en-klaar klimrek, maar zo heb je wel het mooiste resultaat.

Gelukkig wordt bij de bevestigingsset voor het geleiden van de druiventak alle materialen bijgeleverd.

Zo ga je te werk:

Stap 1: Bevestig eerst de oogbouten op de uiteindes waar de geleiders moeten komen. In hout kan je deze oogbouten direct in het hout draaien, maar in bijvoorbeeld een bakstenen muur moet je eerst boren en de pluggen bevestigen. Zo zit de oogbout straks stevig vast.

Stap 2: Haal het einde van de draad door een draadklem en vervolgens door het oog van de spanner door het andere punt van de draadklem. Trek dit strak aan, zodat het draad strak om de spanner zit. Klem de draadklem nu goed om het straaldraad vast met een perstang.

Stap 3: Draai de spanner iets los, zodat als deze uiteindelijk hangt je nog de ruimte hebt deze iets strakker te draaien. Hang de spanner aan één van de oogbouten op.

spanner om druiventak strak te laten groeien

Stap 4: Knip het draadstaal nu van de rol af, zodat je ruim voldoende draad hebt om het draad naar de de andere oogbout te geleiden.

Stap 5: Haal het uiteinde van de draad door een draadklem, vervolgens door de oogbout en daarna door het andere punt van de draadklem. Trek dit strak aan. Klem de draadklem goed vast met een perstang.

Stap 6: Knip eventueel resterend staaldraad af (maar knip het niet te straks af, zelf hebben wij zo’n 5 centimeter speling overgehouden. Hangt de geleider nu nog niet strak? Draai dan aan de spanner net zo lang tot het draad mooi strak hangt.

druivelaar bevestigen met klimrek

Herhaal stap 1 tot en met 6 net zo vaak tot je voldoende draadstaal hebt opgehangen om de druiven mooi te geleiden.

Wij hebben 1 draad verticaal opgehangen om de nieuwe druiventak van de grond langs het tuinhuisje naar de pergola te geleiden. Je kunt deze geleiders dus ook van boven naar beneden toepassen.

Daarnaast hebben wij tussen elke plank van de pergola één staaldraad bevestigd, zodat de druif nu voldoende houvast heeft om tot een druivendak door te kunnen groeien.

Ook hebben wij om de overkapping een staaldraad bevestigd. Omdat hier een hoek in zit hebben wij 4 oogbouten bevestigd waarin wij 1 staaldraad opgehangen hebben.

Het staaldraad is ontzettend stevig en kan daardoor het gewicht van de dikke druiventak inclusief druiven goed dragen.

De tweede druiventak hebben wij onlangs pas geplaatst en moet eerst nog de hoogte in groeien. Hij heeft een wat moeilijke start, eigenlijk staat hij op een iets te schaduwrijk plekje. Een druivelaar kan je namelijk het beste in de zon plaatsen. Ik hoop dat hij volgend voorjaar alsnog goed gaat groeien.

Ik merk wel dat hij zich automatisch goed om het draadstaal hecht. Eventueel kan je dit nog ondersteunen door de tak met touw vast te knopen, maar dit lijkt vooralsnog niet nodig.

Hopelijk kan je met deze informatie jouw druiventak mooi leiden. Voor je het weet heb je een tuin vol druiven of zelfs een druivendak waar je heerlijk van kunt genieten en in de schaduw kunt zitten.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

8 gedachten over “Druiventak leiden tegen schutting, muur of pergola: zo doe je dat”

  1. Hoi Ilse wat een fijn artikel. Ik heb nog wat vragen over het staaldraad. Kan ik je daarover mailen? Groetjes felie

  2. Hallo, ik heb een vraag. Op mijn pergola ligt een rieten mat. Is het aan te raden die weg te halen als er ook een druif gaat groeien op de pergola?

    1. Goede vraag! Ik heb hier zelf geen ervaring mee, dus durf dit niet met zekerheid te zeggen. Het valt mij wel op dat ik nergens voorbeelden kan vinden van een pergola met rieten mat EN druiven. Misschien is dat een teken dat het niet zo’n goed idee is dit te combineren, omdat de druif dan onvoldoende ruimte heeft om te groeien?

      1. Ja, dank je! Ik had zelf ook gekozen voor alleen de druif. Het riet heb ik weggehaald. Voordelen: je kunt erbij om te snoeien 😉 Dat is wel zo handig. En je hebt een beter zicht op de bladeren, ook straks in de herfst mooi ivm de verkleuring (want anders zie je van de onderkant eigenlijk alleen het riet). Bedankt nog voor het meedenken!

  3. Ik heb stekken genomen van mijn druivelaar en meegenomen naar mijn nieuwe woning ( 2m van gevel) . Nu wens ik ze in de hoogte laten groeien waarna ik staaldraad zou gebruiken om naar de gevel te laten groeien. Best houten paal of stalen paal als groeigeleider gebruiken? Pergola vorig huis was hout maar die werden met cement in grond bevestigd .

    1. Dankjewel voor je vraag Gaëtan. Met het plaatsen van een houten paal of stalen paal als geleider in de grond heb ik zelf geen ervaring, dus hierin kan ik je niet adviseren. Ik kan mij voorstellen dat dit mede van de ondergrond afhankelijk is en het ene hout is het andere hout natuurlijk niet. Wellicht kan een winkel in bouwmaterialen je hier goed over adviseren. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven