Extra schaduw creëren in de tuin met een pergola: zo doe je dat

Extra schaduw creëren in de tuin met een pergola: zo doe je dat

Een pergola in de tuin staat prachtig. Met een pergola creëer je een beschut plekje in de tuin, bijvoorbeeld op het terras. Dankzij het open karakter van een pergola oogt deze minder massief dan een overkapping. Tegelijkertijd zorgt een pergola er ook voor dat het zonlicht iets tegengehouden wordt en er zo wat schaduw ontstaat.

Maar helemaal in de schaduw zitten onder de pergola is in veel gevallen lastig, zeker als de latten van de pergola wat verder van elkaar af staan.

Toch zijn er meerdere manieren om genoeg schaduw onder de pergola te creëren. Dit is heerlijk op echt warme dagen, wanneer je lekker beschut wilt kunnen zitten.

In dit artikel deel ik 4 manieren om extra schaduw onder de pergola te creëren.

meer schaduw pergola

Extra schaduw met klimplanten

Mijn favoriete manier om schaduw onder de pergola te creëren is met klimplanten. Dit is wat mij betreft niet alleen de mooiste oplossing, maar is ook nog eens goed voor de natuur.

Tegelijkertijd zorgt groen automatisch voor meer verkoeling, wat helemaal fijn is op echt warme dagen.

Een nadeel van klimplanten over de pergola is natuurlijk wel dat je niet in 1 keer een schaduwrijke plek hebt. Je moet geduld hebben tot de pergola helemaal begroeit is met groen.

Ook kan er, vooral als het regent en waait, nog weleens wat groen naar beneden vallen. Je zou eventueel een net onder de pergola kunnen spannen die dit tegenhoudt. Zelf vind ik het trouwens niet vervelend dat er af en toe wat naar beneden waait, bij mooi weer gebeurt dit namelijk zelden.

Dit zijn geschikte klimplanten voor over de pergola:

  • Druiventak
  • Blauwe regen
  • Klimroos
  • Clematis
  • Passiebloem
  • Kamperfoelie
  • Toscaanse jasmijn

Je kunt kiezen voor 1 soort klimplant over de pergola, maar ook diverse soorten klimplanten met elkaar combineren. Zo groeit er (bijna) heel het jaar iets over de pergola. Ook kan je er zo voor kiezen om een wintergroene plant te combineren met een bladverliezende klimplant.

Wil je de pergola snel laten begroeien? Dan is het slim om op meerdere plekken langs de pergola klimplanten te plaatsen. Let wel goed op de standplaats. Zelf hebben wij extra druiventakken geplaatst, maar deze plekken bleken uiteindelijk teveel in de schaduw te staan waardoor dit niet goed is aangeslagen.

Ook is het slim om te kijken hoe snel een klimplant groeit. De blauwe regen groeit bijvoorbeeld zo’n 2 a 3 meter per jaar, maar de Toscaanse jasmijn groeit juist heel traag.

Tijdelijke budgetoplossing: met zeil

Zoek je een snelle en goedkope oplossing? Of misschien zoek je wel een tijdelijke oplossing voor tijdens een feestje?

Dan zou je onder de pergola een zeil of oude lakens kunnen spannen. Deze kan je op verschillende manieren vastzetten, bijvoorbeeld met zeilklemmen. Kijk maar eens bij klemmen toolstation voor meer informatie.

Dit is een hele praktische en budgetvriendelijke oplossing om snel schaduw te creëren. Ook kan je zo ervoor zorgen dat het onder de pergola droog blijft.

Ook al is dit niet de allermooiste oplossing, zeker voor eenmalig of tijdelijk gebruik is dit ideaal om schaduw te creëren onder de pergola.

Rietmatten over de pergola

Regelmatig zie je ook dat mensen rietmatten over de pergola leggen. Dit is een goedkope oplossing om meer schaduw te creëren.

Het licht wordt op een mooie manier gefilterd en je creëert een bohemien sfeer in de tuin met de rietmatten.

Omdat je zo de bovenkant van de pergola alsnog grotendeels dicht maakt is het hiermee niet echt een pergola meer, maar zit het meer tussen een pergola en overkapping in.

De rietmatten zullen geen regen tegenhouden, dus als dat een wens is bij het dicht maken van de pergola dan kan je beter voor een overkapping kiezen.

Je zou ook een aantal rietmatten aan zijkant van de pergola kunnen ophangen om zo het zonlicht wat van opzij komt, in plaats van bovenaf, te filteren.

Schaduwdoek onder pergola

Het is ook vrij eenvoudig om een schaduwdoek onder een pergola te spannen en zo meer schaduw te creëren. Je kunt hierbij kiezen voor een simpel schaduwdoek, maar er zijn ook harmonicadoeken speciaal voor onder de pergola te koop.

Een simpel schaduwdoek kan je op verschillende manieren vastzetten, ook hier zou je de zeilklemmen voor kunnen gebruiken.

De harmonicadoeken zijn iets prijziger, maar hebben als voordeel dat ze heel flexibel zijn. Je kunt het schaduwdoek precies zo uitschuiven dat maar een deel van de pergola beschut is. Zo hou je het open karakter van de pergola en creëer je alleen schaduw waar dit nodig is.

Zoals je ziet zijn er meerdere mogelijkheden om meer schaduw onder de pergola te creëren, van klimplanten tot schaduwdoek.

Kies je voor klimplanten? Om de klimplanten mooi te laten groeien kan het wel nodig zijn wat extra geleiders aan de pergola te spannen. In dit artikel leg ik je uit hoe je geleiders aan de pergola bevestigd.

klmplant druiventak over pergola

Wij laten zelf een druiventak over de pergola in onze tuin groeien en sinds we geleiders hebben gespannen groeit de druif een stuk mooier.

Voor welke oplossing zou jij kiezen?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven