Zo maak je zelf snel wasmiddel - duurzaam en goedkoop
zelf vloeibaar wasmiddel maken goedkoop

Zo maak je zelf snel wasmiddel – duurzaam en goedkoop

Sinds kort maak ik zelf vloeibaar wasmiddel. Wasmiddel is namelijk super simpel om zelf te maken, het is stukken goedkoper dan de flessen wasmiddel uit de supermarkt en je was wordt er goed schoon mee.

Daarnaast is het zelf maken van wasmiddel ook heel duurzaam. Aan het wasmiddel uit de supermarkt zijn allemaal chemicaliën toegevoegd en daarnaast zit dit in plastic flessen waar niet zo milieuvriendelijk is.

Door zelf wasmiddel te maken bespaar je niet alleen veel geld, maar het is ook nog eens goed voor het milieu ook.

In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf wasmiddel maakt. Ook geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen over het zelf maken van wasmiddel.

Wat heb je nodig om zelf vloeibaar wasmiddel te maken?

Je hebt helemaal niet veel nodig om zelf wasmiddel te maken, deze 3 ingrediënten zijn namelijk voldoende:

Daarnaast heb je een weegschaal, rasp, pan en maatbeker nodig om het wasmiddel te maken.

Ook heb je lege flessen nodig om het wasmiddel in te bewaren. Zelf gebruik ik hiervoor oude appelsap flessen.

Je kunt ook dit DIY pakket, inclusief fles, bestellen om een eerste keer zelf wasmiddel te maken. Dit heb ik zelf ook gedaan om te ervaren of dit wat voor mij was.

Nu het goed bevalt heb ik alle ingrediënten in huis gehaald om zelf vloeibaar wasmiddel te maken.

Hoe maak je zelf wasmiddel?

Ik heb zelf 2 liter wasmiddel gemaakt. Natuurlijk kan je ook meer maken, want je houdt genoeg van de ingrediënten over voor veel meer wasmiddel.

Voor 2 liter wasmiddel heb je nodig:

  • 30 gram geraspte marseillezeep (geen zin om te raspen? Bestel dan deze Marseille vlokken)
  • 30 gram kristalsoda
  • 2 liter gekookt water

De marseillezeep kan je heel makkelijk raspen net zoals je bijvoorbeeld kaas raspt. Dit gaat heel makkelijk en snel.

Gooi 400 milliliter warm water in een pannetje en voeg hier de geraspte marseillezeep aan toe. Roer dit net zo lang tot de zeep volledig is opgelost.

Voeg 30 gram kristalsoda toe en roer tot dit goed is opgelost.

Voeg de rest van het water toe.

Giet het mengsel nu over in een (hittebestendige) fles en laat het mengsel goed afkoelen. Je kunt dit het beste een nachtje laten staan. Je zult zien dat het mengsel steeds steviger wordt.

Als je veel wasmiddel hebt gemaakt kan je het ook eerst in een emmer laten opstijven en laten afkoelen.

De volgende dag is het zelfgemaakte wasmiddel klaar voor gebruik.

Het mengsel een stuk dunner dan dat je misschien gewend bent en waarschijnlijk zie je vlokken na het opstijven, maar dit is helemaal niet erg. Het doet wat het moet doen en daar gaat hem om.

Zeker als het wasmiddel wat langer staat dan kunnen er wat dikkere klonten ontstaan. Door het wasmiddel even te schudden voor gebruik weet je zeker dat je een goede verhouding zeep / water hebt.

Per wasbeurt gebruik je ongeveer 100 milliliter zelfgemaakt wasmiddel.

Online vond ik ook een aantal voorbeelden van zelfgemaakte wasmiddel waar schoonmaakazijn aan is toegevoegd. Schoonmaakazijn reageert echter op kristalsoda, dus zelf denk ik dat dit geen goed idee is.

Je kunt wel natuurazijn aan het wasverzachterbakje (in plaats van wasverzachter) toevoegen. Door wasmachinefabrikanten wordt het veel sterkere schoonmaakazijn afgeraden, omdat dit de rubbers van de wasmachine kan aantasten.

Let op: heb je een aluminium wastrommel dan kan je beter geen soda aan het wasmiddel toevoegen, dit kan de wasmachine namelijk aantasten.

zelf wasmiddel maken goedkoop

Kan je ook zelf wasmiddel met een geurtje maken?

Ja dat kan. Ik gebruik op dit moment nog wasparfum bij de was, maar als deze op is wil ik zelf proberen een geurtje aan mijn wasmiddel toe te voegen.

Dit kan heel makkelijk met etherische olie. Je kunt zelf een geur kiezen die je aanspreekt en een paar druppels olie aan het wasmiddel toevoegen. Hou rekening met zo’n 25 druppels voor 2 liter.

Dit doe je pas als het zelfgemaakte wasmiddel volledig is afgekoeld en dan voeg je een paar druppels olie toe. Tot slot roer je dit goed door.

Ook het wasparfum van Dille & Kamille is heel geschikt om aan het zelfgemaakte wasmiddel toe te voegen.

Nog beter is het om pas een paar druppels olie of wasparfum aan het wasmiddel toe te voegen zodra je dit in de wasmachine gooit. Zo blijft de geur het beste behouden.

Verwijder je met zelfgemaakt wasmiddel ook alle vlekken?

Het zelfgemaakte wasmiddel reinigt net zo goed als een gewoon wasmiddel. Kleren met vlekken moet je dus op dezelfde manier blijven behandelen als je voorheen ook al deed.

Ik moet eerlijk bekennen dat wij altijd al een schepje Vanish bij de was gooien om zeker te weten dat alle vlekken eruit zijn. Dit blijf ik ook nu gewoon doen, zodat de kleren vlekvrij uit de was komen.

Kan je dit wasmiddel voor alle was gebruiken?

Ja, je kunt in de meeste gevallen dit wasmiddel zowel voor de witte was, bonte was als zwarte was gebruiken.

Op internet lees ik tegenstrijdige informatie dat de kristalsoda ook een blekende werking kan hebben en daarom voor de bonte en zwarte was wordt afgeraden. Toch zijn er ook heel veel recepten waar dit niet wordt vermeld. Ik gebruik dit mengsel gewoon voor de bonte was en zie geen verschil.

Je zou eventueel de kristalsoda achterwege kunnen laten als je 100 % zeker wilt zijn dat dit geen blekende werking heeft of als je een aluminium wastrommel hebt.

Zelf heb ik, ook bij normaal wasmiddel, nog nooit apart wasmiddel voor de witte of bonte was gebruikt. Het is een mooi commercieel trucje die jou allerlei soorten wasmiddel laat aanschaffen, maar helemaal niet nodig.

Hoe duur is het om zelf wasmiddel te maken?

Ik betaalde voor 300 gram marseillezeep 4,95. Dit is 30 gram per 2 liter dus 49 cent. En 600 g driehoek soda kost 2,25. Dit kost voor 30 gram dus 11 cent.

In totaal ben ik voor 2 liter wasmiddel daarmee 60 cent kwijt. Dat is 30 cent per liter.

Een fles Robijn Color kost bijvoorbeeld bij de Albert Heijn 11,19. Dit is dus een stuk duurder.

Voor mij spelen de kosten niet eens zo zeer een rol, maar wel het duurzaamheidsaspect. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om zelf wasmiddel te maken, dit is namelijk heel erg eenvoudig.

Zou jij zelf wasmiddel maken? Leuk als je mij dit laat weten!

Liefs, Ilse

uitleg zelf wasmiddel maken

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

6 gedachten over “Zo maak je zelf snel wasmiddel – duurzaam en goedkoop”

  1. helemaal enthousiast geworden. Alle spulletjes zijn besteld dus morgen heb ik ook een fles zelfgemaakt wasmiddel staan. Super blij mee.
    PS: Natriumpecobnaat (= soda met waterstofperoxide) : 1 eetlepel op 10 liter water is tegen algengroei
    Te koop bij Eenvoudig leven shop

  2. Gebruik ook diezelfde fles voor mijn wasmiddel! Ik maak het met Thieves Laundry wasmiddel, dat je ook weer kan verdunnen. Voeg er ook wat Thieves etherische olie aan toe. Kom dan uit op 2,20 euro per liter, gebruik 50 ml per keer dus prima. Ben al die hormoonverstorende stoffen en synthetische stoffen en parfum zat. Gebruik daarom ook juist geen wasparfum. Heb wel een pot waskrachtversterker waar ik steeds 1 lepel bij het wasmiddel voeg. (Twee cups baking soda en 1 cup Epsomzout.) Bevalt goed! Een heerlijk schone en zachte was.

      1. Geeft in ieder geval een goed gevoel toch om er mee bezig te zijn! Savon de Marseille is ook zo’n fijn product. Schrok ook zo van al die berichten op Tegengif over wat er in sommige producten zit die ook bij ons in huis gebruikt werden. Was ook al die flessen schoonmaakspullen en schadelijke ingrediënten zo zat dat ik eigenlijk begonnen ben met de aanschaf van een fles Thieves Allesreiniger. Een multifunctioneel product en je kunt deze ook weer verdunnen in een sprayfles zodat ik op 1 euro per fles kom en het ruikt echt heerlijk. Omdat het zo goed beviel heb ik het wasmiddel aangeschaft. Van het een komt het ander want ben nu alles onder de loep aan het nemen.

        1. Thieves allesreiniger klinkt ook heel interessant! Ik moet eerlijk bekennen dat echt nog niet alles wat ik gebruik 100 % duurzaam is, maar stapje voor stapje steeds een product vervangen werkt voor mij het beste 🙂 Dus in de toekomst ga ik mij hier zeker weer verder in verdiepen, dankjewel ook voor deze tip!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven