Als je op zoek gaat naar een nieuw badkamermeubel dan is het slim om met een aantal dingen rekening te houden. Voor je in een badkamerzaak verliefd wordt op dat ene badkamermeubel weet jij goed waar je op moet letten en maak je niet alleen een mooie keuze, maar ook een praktische keuze.
Toen wij 8 jaar geleden een nieuwbouwwoning kochten moesten wij alles in één keer uitzoeken voor ons huis. Hierdoor hebben wij niet bij alles goed doordachte keuzes gemaakt. Soms hebben wij vooral voor mooi in plaats van mooi en praktisch gekozen.
Achteraf had ik, als ik meer tijd had gehad om mij voor te bereiden, andere keuzes gemaakt. Nu we de badkamer gaan renoveren komt er ook een nieuw badkamermeubel en gelukkig hebben we nu de tijd en kennis om wel de goede keuze te maken.
Gelukkig kan jij je wel goed voorbereiden met de tips in dit artikel. Zo weet jij waar je op moet letten bij een nieuwe wastafel en kan jij de beste keuze maken.
Hoeveel ruimte is er voor de wastafel?
De belangrijkste vraag is natuurlijk hoeveel ruimte er is voor een wastafel. In een kleine badkamer is misschien niet zoveel ruimte en zou je eerder voor een smalle wastafel kiezen. Maar heb je de ruimte dan kan je gerust voor een bredere wastafel kiezen.
Probeer wel een kleine ruimte over te houden tussen het badkamermeubel en de muur, douche of het bad. Dit ziet er namelijk ruimtelijker uit dan een massieve badkamerkast die strak tegen de muur of douche aan staat.
Dit ruimtelijk gevoel kan je ook bereiken met een badkamermeubel die wat hoger op poten staat of hoger aan de muur hangt, zodat er veel ruimte onder het meubel vrij blijft.
En als het badkamermeubel naast het toilet staat dan wil je natuurlijk voldoende ruimte over laten zodat de wc goed gebruikt kan worden. Laat je dan ook goed adviseren welke afstand je minimaal moet aanhouden.
Kies je voor één of twee wasbakken?
Als je voldoende ruimte hebt in de badkamer dan kan het een leuk idee zijn om een badkamermeubel met twee wasbakken te kiezen.
Alhoewel er online al wastafels vanaf 1 meter met twee wasbakken te vinden zijn, is dit wel erg krap. Ons eigen wasmeubel is 140 centimeter. Om echt voldoende ruimte te hebben is dit wel echt het minimum voor een wasmeubel met twee wasbakken.
Hierbij kan je voor waskommen op een wastafelblad kiezen of voor een wastafel met ingebouwde bakken. Het leuke aan een wastafel is dat je ook bij een iets smaller meubel toch voor twee kranen kunt kiezen, zonder dat dit te druk oogt. Hou er dan wel rekening mee dat het in gebruik wel vrij krap is om hier met twee volwassenen naast elkaar te staan.
Zorg voor voldoende opbergruimte
Bedenk van te voren goed hoeveel spullen je in de badkamer wilt opbergen en hoeveel opbergruimte je hiervoor nodig hebt. Wil je deze spullen allemaal in het badkamermeubel opbergen? Misschien heb je wel andere mogelijkheden om spullen op te bergen in de badkamer?
Ik vertelde al aan het begin dat wij in eerste instantie vooral voor mooi, maar niet voor praktisch, gekozen hebben bij ons badkamermeubel. Wij hebben namelijk een wastafelblad met twee waskommen als badkamermeubel.
Heel mooi, maar hierdoor missen we opbergruimte. Gelukkig zijn er genoeg creatieve manieren om extra opbergruimte in de badkamer te realiseren. Toch wordt ons volgende badkamermeubel er eentje met opbergruimte, omdat dit nu eenmaal praktischer is.
Ga ook voor jezelf na of je een badkamermeubel met deuren, schuifdeuren of lades wilt. Een combinatie van deze kan natuurlijk ook.
Het beste kan je in de winkel testen als je samen voor het meubel staat en iets wilt pakken, hoe handig dit is. Bij een breed meubel is het bijvoorbeeld minder praktisch als de lades over de volledige breedte zitten. En openslaande deurtjes zijn ook niet altijd even handig, afhankelijk van de plek waarop deze zitten.
Heeft het badkamermeubel onderhoud nodig?
Natuurlijk moet de badkamer regelmatig schoongemaakt worden, maar daarnaast hebben sommige materialen nou eenmaal meer onderhoud nodig.
Een houten wasmeubel of wastafelblad staat heel mooi, maar het blad moet wel regelmatig behandeld worden om vlekken te voorkomen. Dit hebben wij zelf één jaar volgehouden en het jaar daarna zijn we ermee gestopt, waardoor ons wastafelblad inmiddels vol vlekken zit. Ons volgende badkamermeubel krijgt dus een beschermend blad, waar we er veel minder onderhoud aan hebben.
Ook zwarte kranen en zwart sanitair zijn erg mooi, maar hebben veel onderhoud nodig.
Het is helemaal niet erg als een badkamermeubel meer onderhoud nodig heeft, maar vraag je van te voren wel af of je dit ook echt gaat doen. Of niet, zoals in ons geval, waardoor het badkamermeubel sneller zal beschadigen.
Een wasmeubel passend bij jullie woonstijl
Nu je de praktische randvoorwaarden hebt bepaald kan je een wasmeubel passend bij jullie woonstijl en de stijl van de badkamer uitkiezen.
Je hebt allerlei soorten en maten badkamermeubels. Wit, zwart en houtlook zijn de meest voorkomende kleuren, maar als je goed zoekt is in elke kleur wel een badkamermeubel te vinden.
Zelf hebben wij uiteindelijk de keuze gemaakt voor een vintage dressoir als badkamermeubel. Alles behalve standaard, maar wel helemaal ons.
Deze wordt nu in werkplaats omgebouwd tot badkamermeubel en als we straks eindelijk een installateur gevonden hebben kan onze badkamerrenovatie beginnen.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: