Hoe leg je een vloerkleed neer in de zithoek?
vloerkleed voor of onder bank

Hoe leg je een vloerkleed neer in de zithoek?

Het is een vraag die mij vaak gesteld wordt bij een interieuradvies: hoe leg ik een vloerkleed neer in de zithoek? Moet het vloerkleed onder of voor de bank gelegd worden?

Nu is er geen pasklaar antwoord te geven. Er zijn veel verschillende soorten vloerkleden en daarnaast is elk interieur, en daarmee elke situatie, weer anders.

De keuze om het vloerkleed onder of voor de bank te leggen hangt daarnaast ook af van je persoonlijke voorkeur. Maar als je weet waar je op kunt letten en wat de verschillende voor- en nadelen zijn kan jij de keuze maken hoe jij het vloerkleed wilt neerleggen.

Vloerkleed neerleggen bij een rechte bank

Bij een rechte bank wordt er in veel situaties gekozen om het vloerkleed tegen de bank of net onder de voorpoten van de bank te leggen. Dit zorgt ervoor dat het vloerkleed en de bank goed op elkaar aansluiten en hierdoor één geheel vormen. Er ontstaat zo meer eenheid in het interieur.

grijze bank groene muur @ilsevanelleswijk

In sommige situaties is het beter om het vloerkleed juist net iets van de bank af te leggen. Hierdoor ontstaat er meer lucht. Het vloerkleed en de bank komen hiermee afzonderlijk beter tot hun recht.

Dit werkt vooral goed in een modern en minimalistisch interieur waar al veel eenheid en rust is.

Als er veel losse elementen zijn dan kan het slimmer zijn het vloerkleed tegen of onder de bank te leggen, zodat dit samen één geheel vormt. Op deze manier creëer je meer rust in het interieur.

Wil je de vloer meer benadrukken? Kies dan liever voor een niet te groot vloerkleed en leg deze wel iets voor de bank. Zo komt de vloer namelijk beter tot zijn recht.

Simpel gezegd kies je bij een hele grote ruimte, een vloer die je wilt benadrukken of een minimalistisch interieur er soms voor om het vloerkleed een stukje voor de bank te leggen. Maar dit hoeft niet perse.

In alle andere situaties is het meer gangbaar om het vloerkleed tegen of onder de bank te leggen. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, dus uiteindelijk is de keuze aan jou.

Zo leg je een vloerkleed neer bij een hoekbank

Het vloerkleed onder de hoekbank leg je vaak net iets anders neer. Je laat het vloerkleed namelijk onder het hoek- of lounge gedeelte beginnen. Zorg ervoor dat de voorkant van het vloerkleed een stuk aan de voorzijde van de hoek uitsteekt. De andere kant van het vloerkleed laat je ook iets uitsteken.

Wij hebben bijvoorbeeld een hoekbank met de hoek aan de rechterzijde. Aan de rechterzijde ligt het vloerkleed dan ook onder de bank. Aan de linkerzijde, zonder hoek, steekt het vloerkleed nog een stukje bij de bank uit.

hoe leg je vloerkleed onder de bank

Bij een hoekbank kies je dan ook voor een wat groter vloerkleed. Een vloerkleed van 200 x 300 cm is heel gangbaar, maar dit hangt natuurlijk wel af van de afmeting van de bank en de totale ruimte.

Het is minder gebruikelijk om het vloerkleed voor de bank te leggen bij een hoekbank, alhoewel je dit nog weleens ziet in een kleine woonkamer of bij een hoekbank zonder poten.

Kies je voor een rond vloerkleed? Dan leg je minimaal 1 zijde, maar bij voorkeur 2, onder de bank.

Vloerkleed neerleggen bij meerdere stoelen en banken

Wat doe je als je, naast de bank, nog een bankstel of losse fauteuil(s) in de zithoek hebt staan?

Als je alle losse elementen met elkaar wilt verbinden dan kan je voor een groter vloerkleed kiezen waarop alle losse banken en stoelen (gedeeltelijk) komen te staan. Zo creëer je meer eenheid.

Maar in een gemiddelde woonkamer is dit lang niet altijd de meest praktische keuze. Vaak wordt een vloerkleed namelijk veel te groot t.o.v. de ruimte, waardoor het propperig en vol oogt.

Daarnaast kan het vloerkleed zo in een looproute komen te liggen. Bijvoorbeeld recht voor openslaande deuren. Zelf vind ik dit een minder praktische keuze, omdat je van buiten naar binnen vaak met vieze schoenen loopt en zo het vuil in het vloerkleed loopt.

Het is dan ook helemaal niet erg als niet alle losse elementen op het vloerkleed komt te staan. Dit is maatwerk en zal in elke situatie weer anders zijn.

Bonustip: vloerkleed in een grote woonkamer

Heb jij juist een grote woonkamer? Dan kan een groot vloerkleed de oplossing zijn.

Regelmatig spreek ik mensen die het lastig vinden het gezellig en sfeervol in de grote woonkamer te maken. Juist door voor een extra groot vloerkleed te kiezen waarop je alle losse zitplekken met elkaar verbind, creëer je meer eenheid en gezelligheid.

Daarnaast verbeter je met een vloerkleed de akoestiek en zeker in een grote ruimte kan dit nog weleens nodig zijn.

Zoals je ziet is de beste oplossing voor elke situatie weer anders. Je weet nu wel de verschillende voor- en nadelen kan op basis hiervan kiezen of je het vloerkleed voor of onder de bank neerlegt.

Kom je er echt niet uit? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een (flits)interieuradvies.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven