Zo stijl je de tuin in de bohemian woonstijl
planten onder overkapping

Zo stijl je de tuin in de bohemian woonstijl

Wil jij de tuin graag inrichten in de bohemian woonstijl? In dit artikel deel ik een aantal handige tips om de bohemian stijl te creëren in de tuin.

De bohemian stijl, ook wel de Ibiza stijl genoemd, is de perfecte look om dat echte zomerse gevoel in de tuin te creëren. Zelf ben ik ook gek op deze stijl en in onze tuin vind je dan ook heel wat boho accessoires terug.

Om je op weg te helpen ook het Ibiza gevoel in de tuin te creëren heb ik een aantal fijne voorbeelden en tips voor je verzameld.

Bij de boho stijl draait het vooral om heel veel accessoires en details. Ik vertel je er meer over, zodat jij precies weet waar je op kunt letten. Wil je bijvoorbeeld een solar tafellamp online bestellen dan weet je straks hoe je er eentje uit kunt kiezen in de bohemian stijl.

Kies voor natuurlijke materialen in de boho tuin

Materialen als bamboe, rotan en natuurlijk hout passen perfect bij de bohemian stijl. Denk aan een mooie loungebank van pallets, een bamboe bijzettafel of rotan plantenbakken.

Kies daarom zoveel mogelijk voor dit soort materialen als je een bohomian sfeer in deze stijl wilt creëren. Nog een voordeel is dat deze materialen vaak duurzaam geproduceerd worden en relatief betaalbaar zijn. Dat maakt het extra leuk om voor deze materialen in de tuin te kiezen.

Materialen als kunststof of staal passen minder bij de bohemian stijl, maar kunnen qua onderhoud soms wel heel praktisch zijn in de tuin. Als je toch liever voor dit soort materialen in de tuin kiest, bijvoorbeeld als tuintafel of tuinstoelen, let dan goed op de kleur en vorm om het toch goed bij de bohemian stijl aan te laten sluiten.

Kies bijvoorbeeld voor witte of lichtgroene tuinstoelen, deze kleuren passen mooi bij de boho stijl. Ook organische en ronde vormen passen goed bij deze stijl. Moderne strak vormgegeven meubels kunnen zeker heel mooi zijn, maar sluiten minder goed aan op deze stijl.

Maak het sfeervol met solarverlichting

Om het echte bohemien gevoel te creëren kan je helemaal losgaan met accessoires in de tuin. More = more bij de bohemian stijl. En solarverlichting is perfect om die bohemian vibes te creëren.

Zet bijvoorbeeld op verschillende plekken in de tuin mooie bolvormige glazen met solarverlichting, die ‘s avonds heel sfeervol licht geven. Of hang een aantal mooie lampions op solarverlichting in de tuin. Deze passen perfect bij de bohemian stijl en zien er zowel overdag als ‘s avonds heel sfeervol uit.

Ook mooie rotan windlichten op zonne-energie zijn perfect als tafellamp of extra sfeerverlichting bij de zithoek in de tuin. Je kunt voor een mooie naturellook kiezen, maar wil je een stoere twist aan de bohemian tuin geven dan kan je ook voor zwarte rotan windlichten kiezen.

Als je nog verlichting in de hele tuin moet aanleggen dan is het slim om voor de solartuin beste verlichting aanbiedingen te bekijken. Misschien kan je zo wel besparen op verlichting in de tuin.

chinese solar lantaarn donker

Zachte stoffen en materialen in de Ibiza tuin

Bij de bohemian stijl passen ook zachte stoffen en materialen. Een wit schapenvachtje, een mooie macrame wandhanger (ook leuk om zelf te maken) of een bank vol kussens met een mooie print sluiten perfect aan op de bohemian stijl.

Nu is dit in de tuin wel wat lastig, omdat deze materialen door regen en zon snel kunnen beschadigen. Maar als je een overkapping in de tuin hebt dan is dit een leuke plek om toch deze materialen toe te passen.

Zelf heb ik in de zomer flink wat kussens op de loungebank in de tuin liggen. Ik kies bewust voor wat oudere of goedkopere kussens waarbij het niet erg is als deze verkleuren. Het fake schapenvachtje van de IKEA maakt het voor mij helemaal af in dit hoekje.

Ook een macramé hangstoel is een leuke eyecatcher om het Ibiza gevoel in de tuin te creëren. Met een aantal fijne kussens in deze stoel is dit een heerlijk plekje om te loungen in de tuin.

Kleur of neutraal bij de bohemian stijl

Natuurlijk kan je bij de bohemian stijl meerdere kanten op met de styling en hetzelfde geldt voor het kleurgebruik. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een neutrale bohemian stijl waarbij je vooral voor veel wit kiest, gecombineerd met hout, rotan en bamboe. Qua contrast kan je voor wat zwarte accenten kiezen, bijvoorbeeld in de patronen op de kussens.

Maar kleuren uit de ’70s als roze, oranje, groen en geel passen ook perfect bij de Ibiza stijl. Je kunt dus ook een bohemian stijl creëren met heel veel kleur in de tuin. Het leuke is dat in deze kleuren vaak ook leuke tuinstoelen, bijzettafels en kusssens voor in de tuin te koop zijn. Zo kan je de tuin perfect stylen in deze stijl.

Accessoires aan de muur

Bij de bohemian stijl geldt dat more = more. Dit is het perfecte excuus om elk hoekje in de tuin gezellig aan te kleden met accessoires. Ook de tuinmuur kan je dus gezellig stylen met accessoires in de bohemien stijl.

Zelf vind ik het heel leuk om rotan manden of hoeden aan de muur te hangen. Hiermee creëer je echt het boho gevoel. Ook bamboe spiegels, een macrame muurhanger of een jujuhat passen hier heel mooi bij.

Planten voor een bohemian sfeer

Last but not least: bohemian planten mogen natuurlijk niet ontbreken in de tuin. Tropische planten als (niet woekerende) bamboe, een druiventak, vijgenboom en olijfboom passen perfect in een bohemian tuin.

Ook een bananenplant staat heel mooi in een bohemian tuin. Deze kan je het beste in een plantenbak zetten, zodat je deze in de winter binnen kunt zetten. Er zijn ook mensen die deze plant het hele jaar door in de tuin laten staan, maar dit durf ik zelf niet aan.

Zelfs een strelitzia zou je in de zomer buiten kunnen zetten en past perfect in een bohemien tuin. Sterker nog, mijn strelitzia is door een tekort aan licht aan het einde van de winter meestal nog maar een zielige plant en van een paar maanden in de tuin knapt hij weer enorm op.

Je ziet dat je in Nederland dus prima met veel accessoires zoals rotan en bamboe, gezellige (solar) tuinverlichting en heel veel texturen en stoffen prima dat Ibiza gevoel in de tuin kunt creëren.

Heel veel plezier met het stylen van de tuin.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven