Hoe is de brandveiligheid bij jou in huis? 8 tips voor meer veiligheid
tips brandveiligheid

Hoe is de brandveiligheid bij jou in huis? 8 tips voor meer veiligheid

Je moet er niet aan denken dat er brand in huis ontstaat. Los van de schade is het een heel beangstigend idee. In dit artikel vind je een aantal tips om de brandveiligheid in huis te verbeteren.

Naast dat je zelf een aantal dingen kan doen in huis om de kans op brand te verkleinen, is het belangrijk dat je een woonverzekering afsluit waarbij de schade door brand verzekerd is.

Een brand is namelijk al stressvol genoeg en je wilt dan niet nog meer zorgen hebben omdat je geen brandverzekering hebt en de schade niet vergoed wordt. Zorg dus altijd voor een goede woonverzekering en neem een aantal voorzorgsmaatregelen om het risico op brand te verkleinen.

Bekijk deze tips voor brandveiligheid in huis.

1. Zorg voor onderhoud cv-ketel

Door de cv-ketel goed te onderhouden weet je zeker dat deze goed werkt. Bij een slechtwerkende cv-ketel kan onvolledige verbranding ontstaan, waardoor koolmonoxide ontstaat. Koolmonoxide is erg brandbaar en daarnaast is het levensgevaarlijk om koolmonoxide in te ademen.

Laat je cv-ketel daarom regelmatig goed controleren.

2. Pas om met (oude) apparaten

Regelmatig ontstaat er brand omdat er kortsluiting in een apparaat plaatsvindt. Door een defect in een apparaat kan er dus brand ontstaan. Zie je dat er een kabel beschadigd is of iets anders kapot is aan een apparaat? Haal deze dan zo snel mogelijk van de stroom af, zodat er geen kortsluiting kan ontstaan.

De kans op brand is het grootst in oudere apparaten, maar ook in nieuwere apparaten kan kortsluiting ontstaan. Bijvoorbeeld omdat er iets niet goed geïnstalleerd is.

Zo hebben wij zelf brand in de zonnepanelen gehad, waarschijnlijk door een fout bij installatie. Heel vervelend en je kunt ook niet altijd alles zelf controleren. Op de foto bovenaan dit artikel zie je de schade aan het dak. Die viel gelukkig mee, omdat het vuur uit zichzelf gedoofd is. Wel hebben wij een flinke lekkage en schade als gevolg van deze kortsluiting gehad.

Met een goede brandverzekering voor het huis heb je in zo’n situatie in ieder geval een zorg minder, omdat de meeste schade vergoed wordt.

3. Reinig het filter van de droger na elk gebruik

Over apparaten die brand kunnen veroorzaken gesproken: de droger is nog zo’n apparaat waar vaak brand ontstaat. Het is heel belangrijk dat je na elke wasbeurt het filter van de droger reinigt. Stof kan namelijk door verhitting brand veroorzaken.

Omdat er altijd wat stof in de droger kan achterblijven blijft er een verhoogd risico op brand in de droger, ook als je deze na elke wasbeurt reinigt. Daarom zetten wij zelf de droger alleen overdag aan en alleen wanneer we thuis zijn. Mocht er toch iets misgaan dan zijn we hier zo snel mogelijk bij.

4. Zet apparaten niet op stand-by

Zeker bij de oudere apparaten kan een apparaat doorbranden als je deze op stand-by laat staan. Daarom is het verstandig deze helemaal uit te zetten.

Nieuwere apparaten, zoals een tv, hebben soms geen uit-knop meer. Deze blijven dus altijd op stand-by staan. Door moderne techniek is er bij deze toestellen geen risico op doorbranden en kan je dit veilig aan laten staan.

5. Pas op met stekkerdozen

Als je teveel apparaten op één stekkerdoos aansluit kan dit ook brand door kortsluiting veroorzaken. Pas dus op dat je niet teveel (zware) apparaten op één stekkerdoos aansluit.

Zo hadden wij ooit eens met een familiefeest te veel gourmetstellen op één stekkerdoos aangesloten. Gelukkig sprongen alle stoppen eruit en werd op deze manier erger voorkomen. Maar dit had dus ook erger kunnen aflopen en brand kunnen veroorzaken.

Naast dat je niet teveel apparaten op een stekkerdoos moet aansluiten is het ook veiliger om stekkerdozen uit te zetten als je gaat slapen of het huis uit gaat.

Hetzelfde geldt voor het opladen van apparatuur zoals een mobiele telefoon. Ook deze kan je beter niet opladen als je slaapt of het huis uitgaat. Daarnaast moet je apparaten zo snel mogelijk van de stroom afhalen wanneer deze volledig opgeladen zijn.

6. Voorzichtig in de keuken

Ook de keuken is een plek waar relatief vaak brand ontstaat. Bij verzekeraars wordt vaak beroep gedaan op een woonverzekering naar aanleiding van een keukenbrand.

Wees dus voorzichtig in de keuken. Laat geen pannen op het vuur staan als je de ruimte uit gaat. Maak de afzuigkap regelmatig schoon zodat er geen brandbare vetlaag in de afzuigkap ontstaat.

Daarnaast is het slim om een brandblusapparaat of blusdeken in de keuken te leggen. Als er een keer brand in de pan ontstaat kan je het vuur op deze manier makkelijk doven.

7. Laat geen kaarsen onbeheerd branden

Brand ontstaat ook regelmatig door kaarsen die omvallen, opbranden of op een onhandige plek staan. Wees dus voorzichtig met het branden van kaarsen en laat nooit kaarsen onbeheerd branden. Ga je de kamer uit? Blaas dan eerst alle kaarsen uit.

Wees ook voorzichtig met op welke plek je de kaarsen zet. Te dicht bij gordijnen of planten is bijvoorbeeld een brandgevaarlijke plek.

Kaarsen staan heel gezellig als je er verstandig mee omgaat, maar het is natuurlijk zonde als je contact moet opnemen met je brandverzekering omdat er onverhoopt toch iets is mis gegaan.

Denk dus goed na en gebruik je verstand als je kaarsen aansteekt.

8. Zorg voor een rookmelder in huis

Misschien had ik dit artikel wel met deze tip moeten beginnen, maar het is heel belangrijk dat je een rookmelder in huis hebt. Dit is tegenwoordig zelfs verplicht.

Met een rookmelder voorkom je misschien niet dat er brand ontstaat, maar je wordt wel op tijd gewaarschuwd. Zo kan je wellicht voorkomen dat een kleine brand een grote brand wordt en ben je er op tijd bij.

Er wordt zelfs over gesproken dat een rookmelder verplicht is om aanspraak te kunnen maken op je verzekering bij brand, maar zover is het op dit moment nog niet. Hoe dan ook is het een heel verstandig idee om voldoende rookmelders op te hangen in huis en vanuit de overheid is dit ook al verplicht.

Met deze tips kan jij de brandveiligheid in huis verbeteren. Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven