Zo kies je de beste kleur voor de vloer
kleur vloer uitkiezen

Zo kies je de beste kleur voor de vloer

Bij het uitkiezen van een nieuwe vloer komen er veel keuzes op je af. Welk type vloer kies je? Leg je de vloer alleen in de woonkamer of trek je de vloer ook door in de rest van het huis? En welke kleur vloer kies je voor de ruimte?

Er zijn veel verschillende vloertypes zoals een pvc vloer, laminaat en keramische vloertegels. Elk materiaal heeft weer zijn eigen voor- en nadelen en het is goed je hierin te verdiepen. Zo kozen wij voor keramische vloertegels vanwege de duurzaamheid, het gemak in schoonmaken en de uitstraling.

Als je weet welke type vloer je wilt dan kan je nog uit talloze kleuren kiezen. Om de keuze voor de kleur van de vloer wat makkelijker te maken heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet.

1. Wat staat er op je moodboard?

Als je alle kleuren vloer bij elkaar ziet overweldigd het je misschien wel en heb je geen idee welke kleur vloer je moet kiezen. Kijk daarom eens naar je moodboard. De kans is groot dat je moodboard al weergeeft welk type vloer je het meest aanspreekt. Misschien heb je wel een aantal keer een houten visgraatvloer bewaard. Of spreekt een betonlook vloer jou juist meer aan.

Door je moodboard erbij te pakken kan je er een aantal vloerkleuren uit filteren en wordt de keuze al een stuk makkelijker.

Heb je nog geen moodboard gemaakt? Bekijk dan eens dit stappenplan voor het maken van een moodboard.

2. Hoe is de lichtinval in huis?

De lichtinval is van invloed op welke kleur vloer het beste bij het interieur past. Bij weinig lichtinval ziet een kleur er namelijk donkerder uit.

Een vloer kan er in de showroom heel mooi uitzien, maar bij jou in huis heel anders uitzien. Dit komt omdat het licht in de showroom meestal een stuk feller is dan bij jou in huis.

Daarnaast is het type licht ook nog van invloed op de kleur. De lichtinval op het noorden en westen is vaak wat killer dan het licht uit het zuiden en westen. Een grijstint die er bij licht uit het zuiden mooi uitziet kan bijvoorbeeld bij een raam op het noorden juist kil ogen. En natuurlijk maakt het ook verschil of er voldoende natuurlijk licht is of dat het licht van de lampen in huis komt.

Toen wij onze keramische tegels uitzochten viel ons oog in de showroom eigenlijk op een donkere variant. Gelukkig hadden we 2 tegels als proef mee naar huis genomen, want we zagen meteen dat deze tegel bij ons veel te donker was.

De lichtinval in huis heeft dus veel invloed op de beste kleur voor de vloer.

3. Hoe groot is de ruimte?

Wil je een kleine ruimte graag groter eruit laten zien? Dan kan je het beste voor een lichtere kleur vloer kiezen. Hierdoor lijkt de ruimte namelijk groter dan dat hij in werkelijk is.

Andersom werkt het ook. Hoe donkerder de vloer is die je uitzoekt, hoe kleiner de ruimte zal lijken. Als je graag een knus effect wilt creëren dan kan een donkere vloer een hele mooie keuze zijn.

De kleur van de vloer heeft dus effect op het ruimtelijk gevoel en je kunt hiermee spelen om de ruimte er groter of juist kleiner uit te laten zien.

4. Welke kleur vloer past bij de meubels?

Tenzij je al je meubels wilt vervangen is het slim om rekening te houden met bestaande meubels in de ruimte. Heb je bijvoorbeeld veel houten meubels en wil je een houtlook vloer dan is er een risico dat je de verkeerde kleur kiest waardoor alles net niet lekker matcht.

In zo’n situatie is het verstandig om voor een houttint te kiezen die voldoende afwijkt van de bestaande houttinten in de ruimte. Het blijft soms een uitdaging om een goede houttint te kiezen als je al verschillende houttinten in de ruimte te hebben. Je wilt natuurlijk niet dat de vloer en meubels met elkaar vloeken.

Je kunt er dan ook voor kiezen om een vloerkleed tussen de vloer en de meubels te leggen, waardoor alles mooi bij elkaar matcht.

Bij andere vloertinten als wit en grijs is de kans een stuk kleiner dat dit vloekt bij je meubels. Toch is het ook dan slim om rekening te houden met de bestaande meubels in de ruimte.

5. Welke uitstraling moet de ruimte hebben?

Als het goed is weet je al wat voor sfeer en uitstraling de ruimte moet krijgen na het maken van een moodboard. Zorg er voor dat de kleur van de vloer hier goed bij aansluit.

Wil je bijvoorbeeld graag een industrieel interieur creëren en heb je nu veel meubels van hout, (cognac) leer en wit? Dan is een grijze vloer vaak een logischere keuze dan een houten vloer om deze stijl te creëren.

Bij tegelsinhuis.nl kan je kiezen uit veel verschillende vloertegels die passen bij deze industriële stijl.

Misschien heb je nu juist wel veel meubels van metaal in het zwart en grijs. Dan zou je om een warmere sfeer te creëren juist voor een (stoere) houten vloer kunnen kiezen.

Natuurlijk is dit ook een kwestie van smaak, maar de kleur van de vloer heeft veel effect op de ruimte. Vraag je dus af of de kleur van de vloer ook bijdraagt aan de totale sfeer die je wilt creëren.

6. Denk ook aan het onderhoud

Natuurlijk is het ook slim om al na te denken over het onderhoud van de vloer. Op een witte vloer zie je bijvoorbeeld alles en zal je vaker moeten poetsen dan met een eiken vloer.

Hetzelfde geldt voor een zwarte vloer. Ook hierop zie je elk stofje en vuiltje en zal je veel moeten poetsen.

Kies je voor een effen vloer, bijvoorbeeld van marmoleum, dan zal je ook elk vlekje zien en blijft de vloer niet lang schoon.

Maar als je kiest voor een vloer met kleurverschil, bijvoorbeeld door verschillende houttinten of een vloertegel met nuances dan valt vuil minder op en hoef je je niet te ergeren aan elk vlekje.

Zeker in een ruimte als een woonkamer of keuken waar geleefd wordt is dit een belangrijk punt.

tips kleur tegelvloer

Bonustip: hoe ziet de kleur er echt uit in huis?

Ik vertelde het al aan het begin: lichtinval heeft veel invloed op de kleur en in jouw huis kan een tegel er heel anders uitzien dan in een showroom. Gelukkig is het meestal wel mogelijk om een vloerstaal te lenen en kan je zo kijken hoe de kleur er bij jou in huis uitziet.

Zo weet je zeker dat je de juiste kleur vloer uitkiest.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

vloerkleur uitkiezen
standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven